Σε επίσημες ανακοινώσεις προχώρησε χθες το πρωί το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τον Konstantin Malofeyev. Ο Ρώσος ολιγάρχης κατηγορείται για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ο κατηγορούμενος προσέλαβε τον Αμερικανό Jack Hanick ως συνεργάτη στο τηλεοπτικό του δίκτυο στη Ρωσία και μετέφερε παράνομα 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός μιντιακού μηχανισμού ρωσικής προπαγάνδας

Να θυμίσουμε ότι ο συλληφθείς Jack Hanick ήταν από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. «Ναυαρχίδα» μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική.

Παράλληλα, ο εφοπλιστής Καραγιώργης είναι κουμπάρος του Konstantin Malofeyev, αφού ο Ρώσος ολιγάρχης -που λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας- πάντρεψε τον Έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014, με προσκεκλημένο μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο.

Ο συλληφθείς Jack Hanick, πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ως εξής:

Ένας Ρώσος υπήκοος κατηγορείται για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που προέκυψαν από την υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ουκρανία το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αποσφραγίστηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Konstantin Malofeyev, 47 ετών κατηγορείται για συνωμοσία και παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του καθώς προσέλαβε έναν Αμερικανό πολίτη, τον Jack Hanick, για να στήσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία και την Ελλάδα και παράλληλα να επιχειρήσει να αποκτήσει και τηλεοπτικό δίκτυο στη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρεται, ο Konstantin Malofeyev συνωμότησε επίσης με τον Hanick και άλλους για να μεταφέρει παράνομα 10 εκατομμύρια δολάρια σε έναν συνεργάτη τους στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμποδίζουν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Malofeyev. Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης των λογαριασμών του Malofeyev στις ΗΠΑ. Ο Malofeyev παραμένει ελεύθερος και πιστεύεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Ρωσία.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εργαστεί ακατάπαυστα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής του νόμου των κυρώσεων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Μάθιου Γ. Όλσεν του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Όπως φέρεται στο κατηγορητήριο, ο Konstantin Malofeyev είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης που έχει τιμωρηθεί από το 2014 επειδή απειλούσε την Ουκρανία και παρείχε οικονομική υποστήριξη στην αυτονομιστική περιοχή του Ντόνετσκ. Ο Μαλοφέγιεφ παραβίασε εν γνώσει του τις κυρώσεις των ΗΠΑ πληρώνοντας για τις υπηρεσίες ενός Αμερικανού πολίτη και επιδιώκοντας να μεταφέρει χρήματα που είχαν επενδυθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε από την OFAC ότι ήταν μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στο κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams.

«Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στον Konstantin Malofeyev του απαγορεύουν να πληρώνει ή να λαμβάνει υπηρεσίες από πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ή να πραγματοποιεί συναλλαγές με την περιουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, όπως προκύπτει, αψήφησε συστηματικά τους περιορισμούς για πολλά χρόνια μετά την επιβολή κυρώσεων. Το κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε σήμερα δείχνει τη δέσμευση αυτού του γραφείου στην επιβολή των νόμων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση αυτών που θα χρησιμοποιούσαν τον πλούτο τους για να υπονομεύσουν θεμελιώδεις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό το γραφείο θα συνεχίσει να πρωτοπορεί στο έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανάληψη ευθύνης από φορείς που θα υποστήριζαν κατάφωρες και αδικαιολόγητες πολεμικές πράξεις».

«Οι παραβάσεις σε αυτή την υπόθεση πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω, δείχνοντας πόση προσπάθεια κατέβαλαν το FBI και οι συνεργάτες του για τη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων», δήλωσε ο βοηθός διευθυντής Alan E. Kohler Jr. του Τμήματος Αντικατασκοπείας του FBI. «Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε εταιρείες offshore και άλλα μέσα για να κρύψει τις παρανομίες του και να αποφύγει σημαντικές κυρώσεις που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ενώ αυτή η υπόθεση αφορά την παραβίαση των κυρώσεων, έχει να κάνει και με την προσαγωγή στη δικαιοσύνη ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους μας ατιμώρητα».

«Ο Ρώσος ολιγάρχης Konstantin Malofeyev που συνδέεται με το Κρεμλίνο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη της εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία το 2014, συνεχίζει να διευθύνει ένα δίκτυο προπαγάνδας υπέρ του Πούτιν και πρόσφατα περιέγραψε τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ως «ιερό πόλεμο»», δήλωσε ο Βοηθός Διευθυντής Michael J. Driscoll του FBI του FBI στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, το 2014, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου εξέδωσε το Εκτελεστικό Διάταγμα 13660, το οποίο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο την κατάσταση στην Ουκρανία. Για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης, ο Πρόεδρος απαγόρευσε τη χρήση κάθε περιουσιακού στοιχείου που βρίσκονταν εντός των ΗΠΑ ή αποκτήθηκε από δραστηριότητες εντός της χώρας για μια σειρά ατόμων τα οποία κρίθηκαν υπεύθυνα ή συνένοχα σε ενέργειες ή πολιτικές που απείλησαν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ή που βοηθούν ουσιαστικά, χορηγούν ή παρέχουν οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή αγαθά και υπηρεσίες σε άτομα ή οντότητες που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Το διάταγμα 13660, μαζί με ορισμένους κανονισμούς που εκδόθηκαν σύμφωνα με αυτό (τους κανονισμούς κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία) απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ή λήψη οποιωνδήποτε κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς, και για όφελος οποιουδήποτε προσώπου του οποίου η περιουσία δεσμεύεται.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2014, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) έβαλε τον Konstantin Malofeyev στη λίστα αυτή.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Konstantin Malofeyev

Ο προσδιορισμός του Malofeyev από τον OFAC εξήγησε ότι ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για τους Ρώσους που προωθούν τον αυτονομισμό στην Κριμαία και έχει υποστηρίξει, χρηματοδοτήσει και παράσχει οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή αγαθά και υπηρεσίες προς ή προς υποστήριξη της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, μιας αυτονομιστικής οργάνωσης στην περιοχή της Ουκρανίας του Ντόνετσκ.

Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Malofeyev προσέλαβε τον Jack Hanick το 2013 για να εργαστεί σε ένα νέο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο που δημιούργησε ο Malofeyev. Ο Malofeyev διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Hanick σχετικά με τον μισθό του Hanick, την πληρωμή για τη στέγαση του στη Μόσχα και τη ρωσική εργασιακή βίζα το, ενώ ο Malofeyev πλήρωσε τον Hanick μέσω δύο διαφορετικών ρωσικών εταιρειών μέχρι το τέλος του 2018.

Παρά την τοποθέτηση του Malofeyev στην συγκεκριμένη λίστα αυτός συνέχισε να απασχολεί τον Hanick στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατά παράβαση των κανονισμών κυρώσεων. Ο Malofeyev έστειλε επίσης τον Hanick για να στήσει και να θέσει σε λειτουργία ένα ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο και επίσης του ανέθεσε την απόκτηση ενός βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου. Υπό τις οδηγίες του Malofeyev, ο Hanick ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα πρότζεκτ και έδινε αναφορά απευθείας στον Malofeyev για την πρόοδο της δουλειάς τους.

Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια «ευκαιρία για να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση».

Σε σχέση με τις προσπάθειες του Malofeyev να αποκτήσει το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Malofeyev έδωσε εντολή στον Hanick να λάβει μέτρα για να κρύψει τον ρόλο του Malofeyev στην εξαγορά διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Malofeyev έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέγιεφ.

Ο Malofeyev χρησιμοποίησε επίσης τον Hanick για να μεταφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια από μια τράπεζα με έδρα το Τέξας (the Texas Bank) στον Έλληνα συνεργάτη του κατά παράβαση των Κανονισμών Κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Το 2014, ο Malofeyev χρησιμοποίησε μια εικονική εταιρεία για να πραγματοποιήσει την επένδυση και από τον Μάρτιο ή περίπου τον Μάρτιο του 2015, ο Malofeyev άρχισε να σχεδιάζει την μεταφορά της εικονικής εταιρείας κέλυφος στον Έλληνα συνεργάτη τους.

Τον Μάιο 2015, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Malofeyev συνέταξε μια Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς για να μεταβιβάσει την εταιρεία στον Έλληνα συνεργάτη με αντάλλαγμα ένα δολάριο ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Malofeyev έβαλε στον Hanick να μεταφέρει δια ζώσης ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού μετοχών του Malofeyev στην Texas Bank από τη Μόσχα στην Αθήνα για να δοθεί στον Έλληνα συνεργάτη του.

Ο Malofeyev υπέγραψε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς τον Ιούνιο του 2015, αλλά η συμφωνία ανατράπηκε καθώς ανακαλύφτηκε ότι ήταν με προχρονολογημένη ημερομηνία και υπογραφή, ώστε να φαίνεται ότι η μεταφορά είχε πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Malofeyev δήλωσε ψευδώς στην Τράπεζα του Τέξας ότι η μεταφορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που ο Malofeyev και ο πληρεξούσιός του γνώριζαν καλά ότι η μεταβίβαση της εταιρείας εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2015.

Μαζί με το ασφράγιστο κατηγορητήριο, εκδόθηκε ένταλμα κατάσχεσης για την επένδυση του Malofeyev στην Texas Bank, η οποία είχε μετατραπεί από την τράπεζα το 2016 σε μετρητά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκτησαν αυτά τα κεφάλαια σύμφωνα με το ένταλμα και θα επιδιώξουν την κατάσχεση αυτών των κεφαλαίων ως περιουσίας που αποτελεί ή προέρχεται από έσοδα που μπορούν να υποπέσουν στη διάπραξη των αδικημάτων που φέρονται στο κατηγορητήριο.

Κάθε μία από τις δύο κατηγορίες κυρώσεων στο κατηγορητήριο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου θα καθορίσει οποιαδήποτε ποινή αφού λάβει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ και τους άλλους νομοθετικούς παράγοντες της υπόθεσης.

Το FBI διερευνά την υπόθεση, με την πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας και το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι βοηθοί εισαγγελείς των ΗΠΑ Thane Rehn, Jessica Greenwood και Vladislav Vainberg για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης διώκουν την υπόθεση, με την πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από τον εισαγγελέα Nathan Swinton του Τμήματος Αντικατασκοπείας και Ελέγχου Εξαγωγών του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας».

Ο Καραγιώργης, το παράνομο Ιρανικό πετρέλαιο και το νέο δίκτυο!