Την Παρασκευή 25 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή, παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, μία εβδομάδα μετά την κλοπή αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. Την Πέμπτη η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή.
Η ανακοίνωση του Μουσείου ήταν λιτή: «Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο Μουσείο. Αυτό θα συμβεί με άμεση ισχύ».

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές». Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

H παραίτηση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Υπενθυμίζεται ότι χθες, παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ μετά το σκάνδαλο κλοπής 200 αντικειμένων.

Σε δήλωσή του είπε ότι ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε» όταν ειδοποιήθηκε για τις κλοπές το 2021.

Απέσυρε επίσης τις παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον έμπορο έργων τέχνης που ειδοποίησε πρώτος το μουσείο. Είπε ότι εξέφρασε «ειλικρινή λύπη» για τα «λανθασμένα» σχόλια.

Ο Χάρτβιχ Φίσερ διορίστηκε στη θέση του το 2016 με αποστολή να αναπτύξει ένα σχέδιο για την ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου και την αναδιάταξη των εκθεμάτων.

Το σχέδιο ανακαίνισης αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του έτους, ακολουθούμενο από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου υλοποίησης.

«Έχει ηγηθεί του αφοσιωμένου προσωπικού του μουσείου σε δύσκολες περιόδους, όπως τα lockdown για τον Covid και οι σημερινές πληθωριστικές πιέσεις» αναφέρει ο πρόεδρος, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης -ο πρώτος μη Βρετανός επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου από το 1866-, δήλωσε ότι θέλει να επικεντρωθεί στη «διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους κλιματικής κρίσης, συγκρούσεων, πολέμου και βίας», χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στους λόγους της παραίτησης του ή στα επόμενα βήματα του.

Την παραίτηση του υπέβαλλε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Διαβάστε ακόμη: