Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή στη Βρετανία αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες τον Δεκέμβριο, ανερχόμενος σε 4,0% από το χαμηλό 3,9% του Νοεμβρίου, που ήταν περισσότερο από δύο χρόνια, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία απροσδόκητα την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης καπνού βρισκόταν πίσω από την αύξηση, δήλωσε το ONS.

Μια παλαιότερη δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων είχε υποδείξει πτώση του πληθωρισμού στο 3,8%.

Τα στοιχεία, τα οποία ακολουθούν μεγαλύτερες του αναμενόμενου μειώσεις του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, ενδεχομένως να εντείνουν τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 15ετίας, στο 5,25%, τον Αύγουστο.

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία ακολούθησε τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την απόφαση, γεγονός που ενδέχεται να μετριάσει την πεποίθηση των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η BoE θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι θα χρειαστεί μέχρι τα τέλη του 2025 για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω της διολίσθησης των τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τον βρετανικό πληθωρισμό σε υψηλό 41 ετών, στο 11,1%, τον Οκτώβριο του 2022, προσθέτοντας σημαντικά στις υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις από τις δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού μετά την πανδημία COVID-19.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – ήταν 5,1% τον Δεκέμβριο, το ίδιο ποσοστό με αυτό του Νοεμβρίου.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 6,4% τον Δεκέμβριο από 6,3% τον Νοέμβριο.

Η BoE εξετάζει τόσο τον πυρήνα του ΔΤΚ όσο και τον πληθωρισμό υπηρεσιών ως καλύτερο οδηγό για τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στην οικονομία, ιδίως αυτές που προκαλούνται από την ταχεία αύξηση των μισθών.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 6,6% ετησίως τους τρεις μήνες έως το τέλος Νοεμβρίου – η πιο αργή αύξηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, αλλά περίπου διπλάσια από το ρυθμό που η BoE θεωρεί ότι συνάδει με την επιστροφή του πληθωρισμού διατηρήσιμα στο 2%.

Διαβάστε ακόμη: