Καλπάζει ο πληθωρισμός στη Βρετανία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να ενισχύεται στο 9,1% τον Μάιο από 9% τον Απρίλιο, καθώς επιδεινώνεται η κρίση του κόστους ζωής, με την Bank of England να προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Πρόκειται για το το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1982, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες για άνοδο 0,6%, αλλά πολύ λιγότερο από τη μηνιαία αύξηση 2,5% τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σε κάποιο βαθμό.
Η βρετανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει μια αύξηση στις τιμές, είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ως απάντηση στα στοιχεία.
Πάνω από 11% ο πληθωρισμός έως τον Οκτώβριο
Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον πληθωρισμό προήλθε από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες, κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, μαζί με τις μεταφορές.
Στη συνεδρίασή της τον Μάιο, η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια, αλλά προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.
Η BoE αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε «ελαφρώς πάνω από 11%» τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις υψηλότερες προβλεπόμενες τιμές της ενέργειας των νοικοκυριών, μετά από την περαιτέρω αύξηση που αναμένεται στο ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πληθωρισμός τον Μάιο στη Βρετανία ήταν υψηλότερος από αυτόν στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Μολονότι η Ιαπωνία και ο Καναδάς δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Μάιο καμία από αυτές τις δύο δεν αναμένεται να πλησιάσει σε αυτό το επίπεδο.