Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλη πιθανότητα ύφεσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να αυστηροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Christian Sewing.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας κινήθηκαν όλες στο ίδιο μήκος κύματος -αν και σε διαφορετικό βαθμό- την περασμένη εβδομάδα με βασικό στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη ευρωζώνη έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 8,1% τον Μάιο και η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.

Οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών και οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ότι η επιθετική πολιτική που μπορεί να είναι απαραίτητη για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα μπορούσε να κινδυνεύσει να οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται ήδη λόγω διαφόρων παγκόσμιων παραγόντων.

Η πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την Ευρώπη, η εξάρτηση της οποίας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας είναι μεγάλη, και την καθιστούν την μοναδική ήπειρο τόσο ευάλωτη στη σύγκρουση και σε μια πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Το “αγκάθι” του πολέμου

«Ένα πράγμα είναι σαφές: εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η πιθανότητα ύφεσης να έρθει νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε ο Sewing στην Annette Weisbach του CNBC σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

«Αλλά θα έλεγα ότι συνολικά, έχουμε μια τέτοια προκλητική κατάσταση που η πιθανότητα ύφεσης και στη Γερμανία, ή στην Ευρώπη το 2023 ή το επόμενο έτος, είναι υψηλότερη από ό,τι την είχαμε δει σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα χρόνια, και ότι δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος αυτού του φρικτού πολέμου, αλλά κοιτάξτε τον πληθωρισμό, δείτε τι σημαίνει αυτό για τη νομισματική πολιτική» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μαζί με τον πληθωρισμό που προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχετικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επίσης αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid κυρίως στην Κίνα. «Αυτή είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση που έχουμε τρεις, τέσσερις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία, και όλα αυτά συνδυάζονται ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρκετή πίεση στην οικονομία, και ως εκ τούτου η πιθανότητα να έρθει μια ύφεση στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, είναι αρκετά υψηλή», είπε ο Sewing.