Σε αύξηση των επιτοκίων για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την έκρηξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο ίδιο μήκος κύματος με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Η Νομισματική Επιτροπή της BoE ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, με τα τρία διαφωνούντα μέλη να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.

H επιτροποή αναφέρει ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% βιώσιμα μεσοπρόθεσμα», με την κλίμακα, το ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα τυχόν περαιτέρω αυξήσεων ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πληθωρισμός 11% έως τον Οκτώβριο

Στη συνεδρίασή της τον Μάιο, η Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια, αλλά προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.

Έκτοτε, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών, 9% ετησίως τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν. Η BoE αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε «ελαφρώς πάνω από 11%» τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις υψηλότερες προβλεπόμενες τιμές της ενέργειας των νοικοκυριών, μετά από την περαιτέρω αύξηση που αναμένεται στο ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.