Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία “βυθίστηκαν” τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 2009, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων έπληξε την αγορά κατοικίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Nationwide.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,8% μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, ανεβάζοντας το μέσο κόστος ακινήτων στις 259.153 £, από το πρόσφατο ανώτατο όριο των 274.000 £ τον Αύγουστο ένα χρόνο πριν. Οπως μεταδίδουν οι FT η μέση τιμή κατοικίας υποχώρησε 5,3% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, από πτώση 3,8% τον Ιούλιο και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2009.

Ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, δήλωσε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού «έχει ως αποτέλεσμα η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας να βρίσκεται πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα». Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αγγλίας την Τετάρτη έδειξαν ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κι αυτές με τη σειρά τους σχεδόν κατά 10% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου. Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η αύξηση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έρχεται καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας μάχεται επίμονα με τον υψηλό πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια 14 συνεχόμενες φορές από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% τον Νοέμβριο του 2021 στο σημερινό 5,25%. Οι αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μια άλλη μονάδα τριμήνου στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Η Alice Haine, οικονομολόγος της επενδυτικής πλατφόρμας Bestinvest, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων «σημαίνει ότι η προσιτή τιμή των στεγαστικών δανείων είναι τώρα μια μεγάλη πρόκληση για τους αγοραστές που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι για πρώτη φορά και τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες που εξετάζουν την αναχρηματοδοτήσουν».

Διαβάστε ακόμη: