ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να εκτοξεύονται

Η πίεση στους λιανοπωλητές από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος απορροφάται εν μέρει από την κυβέρνηση καλύπτοντας ένα μέρος των λογαριασμών τους

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να μειώνεται, αλλά οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να εκτοξεύονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων, που υπολογίστηκε από τη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC) και τη NielsenIQ, μειώθηκε ελαφρά στο 7,3% τον περασμένο μήνα από 7,4% κα τον Νοέμβριο.

Παρά την πτώση, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εξακολουθεί να είναι από τους ταχύτερους από τότε που η BRC άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα.

Αύξηση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 13,3% από 12,4%, οδήγησε τις συνολικές τιμές των καταστημάτων υψηλότερα. Ο πληθωρισμός εκτός από τρόφιμα επιβραδύνθηκε στο 4,4% τον Δεκέμβριο από 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ οι τιμές των φρέσκων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 15% τον περασμένο χρόνο.

Οι λιανοπωλητές τροφίμων επιλέγουν να αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτινάσσει τις διεθνείς τιμές της ενέργειας και καταστρέφει τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού. Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας να παραμένουν στη χώρα, να δημιουργηθούν παγκόσμιες ελλείψεις σε εισροές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βασικών τροφίμων και να αυξηθεί το κόστος στη διαδικασία.

Η πίεση στους λιανοπωλητές από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος απορροφάται εν μέρει από την κυβέρνηση καλύπτοντας ένα μέρος των λογαριασμών τους. Ωστόσο, το πρόγραμμα αναμένεται να χαλαρώσει από τα τέλη Μαρτίου λόγω της πίεσης του καγκελάριου Τζέρεμι Χαντ να προστατεύσει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου –που τώρα διαπραγματεύονται σε επίπεδα πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας– 2023.

Διαβάστε ακόμη: