search

ΚΟΣΜΟΣ

Πληθωρισμός 64,3% στην Τουρκία – Σε χαμηλά 9 μηνών τον Δεκέμβριο

Στο 64,27% διολίσθησε ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας τον Δεκέμβριο

Πληθωρισμός 64,3% στην Τουρκία - Σε χαμηλά 9 μηνών τον Δεκέμβριο

Στο 64,27% διολίσθησε ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τρίτης, χαμηλότερα από τις προβλέψεις, αφού τον Οκτώβριο έφτασε σε υψηλό 24 ετών.

Η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική χαμηλών επιτοκίων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και η συνακόλουθη νομισματική κρίση ώθησαν τον πληθωρισμό στο ανώτατο επίπεδο του 85,5% τον Οκτώβριο, προτού υποχωρήσει ελαφρώς τον Νοέμβριο, σημειώνει το Reuters.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,18% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, κάτω από την πρόβλεψη του Reuters για 2,7%. Η πρόβλεψη για τον ετήσιο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή ήταν 66,8%.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή παρατηρήθηκαν στον τομέα της υγείας, με αύξηση 5,91%, ενώ οι βασικές τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 1,86%. Οι τιμές των μεταφορών μειώθηκαν κατά 4,14%.

Το αποτέλεσμα βάσης που οδήγησε στη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού από τον Νοέμβριο ήταν η μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή κατά 13,6% τον Δεκέμβριο του 2021.

Παρά την εκτίναξη των τιμών, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Αύγουστο στο 9%, επικαλούμενη οικονομική επιβράδυνση. Η χαλάρωση ήταν μέρος του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Η λίρα παρέμεινε αμετάβλητη στα 18,7255 έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021, το μεγαλύτερο μέρος της κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του Δεκεμβρίου που προκλήθηκε από τις μειώσεις των επιτοκίων. Έχασε άλλο ένα 30% το 2022 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά διατηρήθηκε ως επί το πλείστον σταθερή το τελευταίο τρίμηνο.

Η δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος φέτος, κλείνοντας το 2023 στο 43,2%, σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο που προβλέπει η κυβέρνηση και αυξάνοντας την προοπτική συνεχιζόμενης επιβάρυνσης του κόστους ζωής, καθώς οι Τούρκοι ψηφίζουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο που αναμένεται να είναι σφιχτές.

Διαβάστε ακόμη: