Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών ήταν κατά 3,2% χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν κατά μέσο όρο πολύ μικρότερη πτώση, της τάξης του 0,5%, αν και οι προβλέψεις τους παρουσίαζαν μεγάλες διακυμάνσιες. 

Η πτώση «σβήνει» την αύξηση των λιανικών πωλήσεων που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, λόγω της ώθησης από τις προσφορές της Black Friday αλλά και της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τον κίνδυνο η βρετανική οικονομία να εμφανίσει συρρίκνωση και το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,1% που σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο. 

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας εκτίμησε ότι οι λιανικές πωλήσεις είναι πιθανό να αφαιρέσουν 0,04 ποσοστιαίες μονάδες από τη βρετανική παραγωγή το δ’ τρίμηνο του 2023.

«Τα καταστήματα τροφίμων εμφάνισαν πολύ κακή απόδοση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Μάιο του 2021, καθώς οι πρόωρες αγορές για τα Χριστούγεννα οδήγησαν σε επιβράδυνση των πωλήσεων του Δεκεμβρίου», δήλωσε η Heather Bovill, αναπληρώτρια διευθύντρια ερευνών και οικονομικών δεικτών στη βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Διαβάστε ακόμη: