Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία ενισχύθηκε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του 10% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. 

Το ποσοστό για τον Σεπτέμβριο αντιστοιχεί στο υψηλό πληθωρισμό που έχει “γράψει” η Βρετανία εδώ και 40 χρόνια. Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς η κρίση κόστους ζωής συνεχίζει να πλήττει τα βρετανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα στο 9,9% τον Αύγουστο, από 10,1% τον Ιούλιο, λόγω της πτώσης στις τιμές των καυσίμων.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων, των μεταφορών και της ενέργειας ήταν οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συνέβαλαν στον πληθωρισμό, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 14,6% σε ετήσια βάση, οι μεταφορές αυξήθηκαν κατά 10,9% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι τιμές των επίπλων και των ειδών οικιακής χρήσης αυξήθηκαν κατά 10,8%.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι «η βοήθεια για τους πιο ευάλωτους» θα είναι προτεραιότητα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, μαζί με «την παροχή ευρύτερης οικονομικής σταθερότητας και την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που θα βοηθήσει όλους».

Διαβάστε ακόμη: