Νέα ταλέντα προσπαθεί να προσελκύσει η Βρετανία καθώς από τώρα και στο εξής θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα απόφοιτοι από 50 κορυφαία πανεπιστήμια εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η νέα αυτή βίζα, η οποία ξεκινά σήμερα Δευτέρα 30 Μαΐου, θα προσελκύσει τους «φωτεινότερους και καλύτερους», στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, να έρθουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο αντιμετωπίζει έλλειμμα εργατικού δυναμικού μετά και την απόφαση για Brexit. 

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι με πτυχίο ή μεταπτυχιακό θα λάβουν διετή βίζα εργασίας, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα τριών ετών.

Η κυβερνητική απόφαση αναφέρει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν στη συνέχεια «να μεταβούν σε άλλες θεωρήσεις μακροπρόθεσμης απασχόλησης, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας».

Πτυχίο τα τελευταία πέντε χρόνια

Η διαδρομή είναι ανοιχτή σε πτυχιούχους από τα κορυφαία 50 πανεπιστήμια εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι κατέχουν πτυχίο, ισοδύναμο με πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο απονέμεται το πολύ πέντε χρόνια πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης. Αν και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν σχολίασε τον αριθμό, η εφημερίδα “The Telegraph” ανέφερε ότι το σύστημα βίζας δεν θα περιοριστεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση.

Τα επιλέξιμα πανεπιστήμια πρέπει να εμφανίζονται στις κορυφαίες 50 κατατάξεις τουλάχιστον δύο από τα δύο: Times Higher Education World University Rankings, Quacquarelli Symonds World University Rankings ή The Academic Ranking of World Universities. Η πιο πρόσφατη λίστα με τα επιλέξιμα πανεπιστήμια από το 2021, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει 20 ιδρύματα των ΗΠΑ, συν πανεπιστήμια από τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Η κυβέρνηση ορίζει επίσης ότι οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν από έλεγχο ασφάλειας και εγκληματικότητας και να μπορούν να μιλούν, να διαβάζουν, να ακούν και να γράφουν αγγλικά τουλάχιστον στο μεσαίο επίπεδο (Β1). 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η νέα βίζα θα επιτρέπει σε άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς προηγούμενη προσφορά εργασίας και τα εξαρτώμενα άτομα θα επιτρέπεται να τα συνοδεύουν.