search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο αλλά κάτω από τα προ-Covid επίπεδα

Οι επιχειρήσεις μπορεί να αισθάνονται ότι ήδη κάνουν ό,τι μπορούν σε μια δύσκολη εμπορική περίοδο Χριστουγέννων.

Βρετανία: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο αλλά κάτω από τα προ-Covid επίπεδα

Αύξηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο, αλλά παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς το κόστος ζωής πλήττει τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με στοιχεία της Βρτανικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 0,6% μετά από πτώση 1,5% τον Σεπτέμβριο.

Η ανάκαμψη ακολούθησε τις αδύναμες πωλήσεις τον Σεπτέμβριο λόγω των καταστημάτων που ήταν ανοιχτά για λιγότερες ώρες ή έκλεισαν για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι πρότειναν ότι η τελευταία άνοδος των πωλήσεων δεν θα συνεχιστεί.

Ο ρυθμός πληθωρισμού στη Βρετανία, ο οποίος μετρά πόσο γρήγορα ανεβαίνουν οι τιμές, έφτασε στο 11,1% τον Οκτώβριο -το υψηλότερο εδώ και 41 χρόνια- και η κυβέρνηση είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις βενζίνης και diesel ανέκαμψαν τον Οκτώβριο και οι πωλήσεις σε καταστήματα εκτός τροφίμων αυξήθηκαν, αν και και οι δύο παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020.

Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν παρατηρήθηκε από τα καταστήματα τροφίμων, τα οποία είδαν πτώση των πωλήσεων.

Η Gabriella Dickens, ανώτερη οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Pantheon Macroeconomics, ανέφερε ότι η άνοδος των πωλήσεων τον Οκτώβριο θα «ήταν μια ψεύτικη εικόνα», δεδομένου ότι οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν από την κηδεία της βασίλισσας. Η Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει πως με μακροπρόθεσμο μέτρο οι πωλήσεις εξακολουθούσαν να μειώνονται. Ο όγκος των πωλήσεων την περίοδο Αυγούστου έως Οκτωβρίου μειώθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, για τους οποίους είπε ότι συνέχισε μια πτωτική τάση που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021.

Η Lynda Petherick, επικεφαλής λιανικής στην Accenture στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, δήλωσε: «Παρά την Black Friday που έρχεται την επόμενη εβδομάδα, είναι απίθανο οι λιανέμποροι να είναι σε εορταστικό κλίμα καθώς μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο εφέτος. «Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η πτώση των πραγματικών μισθών θα προσθέσουν απλώς την αίσθηση ανησυχίας για το αν τελικά αυτό θα είναι ένα «χρυσό τρίμηνο» είπε και συμπλήρωσε «με τις αναμενόμενες περαιτέρω αυξήσεις των τιμών, οι επιχειρήσεις μπορεί να αισθάνονται ότι ήδη κάνουν ό,τι μπορούν σε μια δύσκολη εμπορικά περίοδο Χριστουγέννων».

Διαβάστε ακόμη: