Τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας περιορίζουν τις αγορές ορισμένων φρούτων και λαχανικών καθώς οι ελλείψεις οδηγούν σε άδεια ράφια. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, η Tesco, έχει βάλει “κόφτη” στην αγορά ντομάτας, πιπεριάς και αγγουριού σε τρία είδη ανά πελάτη. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η παραπάνω απόφαση οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες στο εξωτερικό και πως συνεργάζεται, ωστόσο, με τους προμηθευτές για να «επιστρέψουν γρήγορα τα πράγματα στην κανονικότητα».

Την ίδια ώρα η άλλη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda έχει θέσει επιπλέον όριο τριών ειδών για τα μαρούλια, τις σακούλες με έτοιμη κομμένη σαλάτα, το κουνουπίδι και τα σμέουρα, ενώ η Morrisons περιορίζει τους αγοραστές σε δύο είδη για αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες και πιπεριές. Τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ Aldi και Lidl με έδρα τη Γερμανία έχουν επίσης βάλει περιορισμούς.

Πολλοί -συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ένωσης Αγροτών- είχαν προειδοποιήσει το προηγούμενο διάστημα ότι οι Βρετανοί αγρότες αγωνίζονται με υψηλότερο ενεργειακό κόστος, το οποίο μειώνει την ικανότητά τους να καλλιεργούν ορισμένα φρούτα και λαχανικά σε θερμαινόμενα θερμοκήπια. Άλλοι αγρότες της Βόρειας Ευρώπης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ η ασθένεια της τομάτας και το αυξημένο κόστος καυσίμων αποτελούν περαιτέρω προκλήσεις.

Σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Andrew Opie, διευθυντής στην Food and Sustainability at the British Retail Consortium, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική που διαταράσσουν τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Οι δυσμενείς συνθήκες περιλαμβάνουν έντονες βροχοπτώσεις και παγετό που έπληξαν το Μαρόκο και την Ισπανία. Η διαταραχή αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, είπε ο ίδιος.

Εισαγωγές ντομάτας

Σύμφωνα με το BRC, η Βρετανία εισάγει περίπου το 95% της ντομάτας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι αναλυτές λένε ότι η συμπίεση της προσφοράς που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος, η τάση για μη εποχικά προϊόντα να είναι δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο όλο το χρόνο και η μεγαλύτερη πρόκληση για να φτάσει κανείς στο νησιωτικό έθνος σημαίνει ότι οι ελλείψεις πλήττουν εκεί που δεν υπάρχουν σε χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει δηλώσει το Brexit ως παράγοντα αυτών των ελλείψεων, αλλά αποδίδει την κατάσταση στις καιρικές συνθήκες.

Η Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις φρούτων και λαχανικών. Οι επικεφαλής των Ιρλανδών σούπερ μάρκετ κλήθηκαν την Δευτέρα να συναντηθούν με τον υπουργό Τροφίμων της χώρας για να εξηγήσουν πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση, ανέφερε η Irish News. Ωστόσο, ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας του ευρωπαϊκού αγροτικού ομίλου Copa, είπε στους Financial Times ότι η πρόσθετη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς ως αποτέλεσμα του Brexit θα σήμαινε επιπλέον ταλαιπωρία που θα μπορούσε να τους προκαλέσει να αυξήσουν τις τιμές, κάτι που τα βρετανικά σούπερ μάρκετ μπορεί να μην είναι διατεθειμένα να επωμιστούν αυτό το βάρος.

Ο Τζέιμς Γουόλτον, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διανομής Παντοπωλείων, δήλωσε στο CNBC: “Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά το χειμώνα – η ΕΕ ευθύνεται για μεγάλο μέρος αυτού του όγκου εισαγωγών. Εάν υπάρχουν ελλείψεις στην παραγωγή στην ΕΕ, τότε θα ήταν λογικό οι παραγωγοί της ΕΕ να εξυπηρετήσουν πρώτα την τοπική τους ζήτηση. Αυτό αφήνει λιγότερα διαθέσιμα για εξαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Διαβάστε περισσότερα