Σήμερα (30/12), ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ισχυρίσθηκε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για απόπειρα «τρομοκρατικής ενέργειας», όπως την αποκάλεσε, αφού η αστυνομία ματαίωσε –την περασμένη εβδομάδα– το σχέδιο ενός άνδρα να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό στην Μπραζίλια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογική ήττα του ακροδεξιού πολιτικού.

Τη Δευτέρα (26/12), η βραζιλιάνικη αστυνομία συνέλαβε έναν οπαδό του Μπολσονάρο, τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, ο οποίος επιχείρησε να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να προκαλέσει «χάος» πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα πόλη.

Η αστυνομία ανακάλυψε μία βόμβα κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια και συνέλαβε τον Ολιβέιρα Σόουζα, ο οποίος ομολόγησε ότι κατασκεύασε τον μηχανισμό και συνωμότησε με άλλους για την πυροδότηση αυτού.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον κατηγορούμενο, ο οποίος συνελήφθη και κατά την ανάκριση, υποστήριξε ότι εμπνεύσθηκε από το κάλεσμα του Μπολσονάρο σε πολίτες, να πάρουν τα όπλα.

«Ο άνθρωπος είχε ιδέες που δεν τις συμμερίζεται κανένας πολίτης, αλλά τώρα τον χαρακτηρίζουν “μπολσοναριστή”», διαμαρτυρήθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος, σε εκπομπή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παραχώρησε πριν αποχωρήσει από τα προεδρικά του καθήκοντα.

Διαβάστε ακόμη: