Στην Βουλή μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα αμυντικά μας συμφέροντα. Για την κυβέρνησή μας συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και εκτός από το γεωπολιτικό βρίσκει και ενεργειακό ενδιαφέρον και η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην περιοχή».

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή:

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ο Aμερικανός συγγραφέας Μ. Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνηση όταν το αξίζει. Και στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης νομίζω ότι συμπίπτουν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις γιατί η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ γα την κυβέρνηση συμπληρώνει το πλέγμα συμφωνιών σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο και ΝΑ Ευρώπη».

Μιλώντας για την συμφωνία είπε ότι ουσιαστικά αποτυπώνει με νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει 2 κρίσιμα στοιχεία:

  • οι ΗΠΑ διευρύνουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας σε αυτή όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον.
  • Η χώρα μας καθίσταται με σαφή πλέον ο βασικός εταίρος και συνομιλητής στην περιοχή.

«Αποκτά μεγαλύτερη σημασία το γεγονός αν υπολογιστεί η ασταθής συγκυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται με θερμό πόλεμο εντός ΕΕ και παγκόσμια αναταραχή ενεργειακή σε έξαρση ενώ στο Αιγαίο κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα ενώ οι συζητήσεις για υδρογονάνθρακες έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία αυτή διευρύνει την εμβέλειά της. Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως σταθερού συμμάχου και συνετού ευρωπαϊκού εταίρου απέναντι στους παροξυσμούς των γειτόνων μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η συμφωνία που επιδρά όχι μόνο άμυνα και διπλωματία αλλά οικονομία και ενέργεια».

«Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η πρόσκλησή μου στον Λευκό Οίκο για να συναντηθώ με Αμερικανό πρόεδρο και να έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που απευθύνεται στην αμερικανική γερουσία και βουλή αντιπροσώπων. Μεγάλη τιμή που δηλώνει ότι η πατρίδα μας αντιμε5πίζεται από τους συμμάχους ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να απαιτήσει και αυτός συνέπεια και αλληλεγγύη από τους εταίρους του», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «όσοι δεν συμμερίζονται την ανάλυση αυτή ή δεν άκουσαν τον ΥΠΕΞ ή έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Ας συγκρατήσουν τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζω την ανάγκη στήριξης της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. 3 λόγοι:

Είναι συμφωνία που έρχεται σε συνέχεια συζητήσεων προηγούμενης κυβέρνησης και η οποία αποκρυσταλλώθηκε από πολύμηνες διαπραγματεύσεις:

  • Περιλαμβάνει ρητή δέσμευση πως η παρουσία ΗΠΑ στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ορίζοντα μακρύ. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εποχή που ΗΠΑ στρέφονται προς περιοχή Ινδοειρηνικού αποφασίζουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν παρουσία τους στην Ελλάδα. Γίνεται κατανοητή προστιθέμενη αξία της γεωπολιτικής επένδυσης στον τόπο μας τόσο για ΕΔ όσο και για τις περιοχές που θα λειτουργήσουν οι νέες δομές . Και άλλα κράτη της ΕΕ επιδιώκουν σήμερα να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει η Ελλάδα.
  • Αυτή η διμερής συνεργασία είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στο χώρο. Οι ΗΠΑ εγκαθίστανται σε 4 ακόμα σημεία που θα εξυπηρετούν και τους 2 συμμαχικούς στρατούς υπό ελληνική διοίκηση. Στην Σούδα αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της Βάσης έναντι απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο με 2 στρατόπεδα σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη αξιοποιείται το λιμάνι.
  •  Η νέα συμφωνία στο προοίμιο της καταγράφει την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής και ένοπλης επίθεσης. Μια διατύπωση που δεν θα ξέφυγε της προσοχής σας ότι την επαναλαμβάνει και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην επιστολή του επισημαίνοντας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως η σημερινή συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν διεθνή εικόνα του τόπου γιατί η ελληνική φωνή ακούγεται πλέον παντού. «Όλοι ξέρουν ότι εμείς προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο και περιορίσαμε τις μεταναστευτικές ροές. Εμείς πρωταγωνιστήσαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εισφέραμε καθοριστικά στην δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επι ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αυξησε χωρικά ύδατα Ιόνιο. Οριοθέτησε ειρηνικά και σύμφωνα με Διεθνές Δίκαιο την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ολοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δυναμώνει τις σχέσεις με αραβικό κόσμο και υπογράφει αμυντική σχέση με φίλη Γαλλία. Όλα αυτά έγιναν επι των ημερών μας. Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ οικοδομώντας παράλληλα την έννοια της ευρωπαϊκής αυτονοομίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όσο συνέβαιναν όλα τα παραπάνω η χώρα προωθούσε το μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης κοινωνίας και οικονομίας με πακέτο 43 δισ. ευρώ. Παρά την πρόσθετη εισαγόμενη ενεργειακή κρίση είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης. Κατορθώσαμε να ρίχνουμε τους φόρους και να ανεβάζουμε τα εισοδήματα. Ναι εμείς καταφέραμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 1 δισ. ευρώ».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Όλα αυτά έγιναν την ώρα που οι επενδύσεις αυξάνονταν και η ανεργία μειωνόταν. Όταν η ακρίβεια πέρασε τα σύνορά μας διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση αλλά έως τότε δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια . Προωθούμε εθνικό σχέδιο στήριξης αγροτών και νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Απέναντι στην μέχρι τώρα αδράνεια Βρυξελλών απαντήσαμε με πλαίσιο στήριξης. Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις που παρείχαμε στα νοικοκυριά κάλυψαν χαμηλές καταναλώσεις αλλά όχι με μεσαίες και υψηλές και ερχόμαστε σήμερα να καλύψουμε το 50% των πρόσθετων βαρών απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με ποσά από 30 έως 600 ευρώ».

«Παρεμβαίνουμε με νέο πλαίσιο οριζόντιας στήριξης που επιβάλλει έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής. Θα το επαναλάβω: είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι γιατί καμία εθνική προσπάθεια δεν 4είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως στην λαίλαπα. Και όποιος σε αυτή την αίθουσα ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί να κρατήσει τις τιμές ρεύματος στα επίπεδα του 2020 λέει ψέματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα προσεκτικά βήματα του σήμερα δεν θα υπονομεύσουν την πορεία προς το αύριο. Θα υπερασπιστώ την προσπάθεια της κυβέρνησής μας να υψώσει τα ισχυρότερα δυνατά αναχώματα στην ακρίβεια. Νιώθουμε ακούμε προσπαθούμε και αισθάνομαι ότι οι αντίπαλοί μας δεν αντιλαμβάνονται πως μια ευρωπαϊκή δύναμη όταν απαιτείται αναλαμβάνει φιλόδοξες εθνικές προσπάθειες και πως μια φιλελεύθερη παράταξη λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις. Η δική μας παράταξη είναι που θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών με 90%».

Επανερχόμενος στα αμυντικά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η αμυντική μας πολιτική συνοδεύει σταθερά την διπλωματία μας.

«Η δική μας κυβέρνηση διόρθωσε προβληματική κατάσταση στις ΕΔ με αδράνεια 10ετίας και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών. Η δική μας κυβέρνηση επένδυσε στα μαχητικά Rafale που αλλάζουν ισορροπία στο Αιγαίο. Εμείς παίρνουμε ανθυποβρυχιακά Ρομέο, εμείς παίρνουμε σε προνομιακή τιμή 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra. Εσείς στην αξιωματική αντιπολίτευση τι κάνατε; Ένα μεγάλο πρόγραμμα να το θυμίσουμε: 500 εκατ. για αναπαλαίωση αεροπλάνων 50 ετών. Ένα πρόγραμμα βαθειά προβληματικό. Σήμερα κανένα αεροπλάνο δεν πετάει απ αυτά. Για να τα θυμόμαστε. Για να λογοδοτήσει και ο παλιός σας εταίρος ο κ. Καμμένος. Με αυτόν συγκυβερνήσατε κ. Τσίπρα και σε αυτόν αναθέσατε τον τομέα της Εθνικής μας Αμυνας».

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που συνεχώς αναδιαμορφώνεται . Γιατί τότε ή θα συνθλίβεται όταν μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες ή θα βρεθεί σε σκοτεινό κενό. Ισχύει περισσότερο για κράτη με αστάθμητους γείτονες. Πείτε μου μια φορά που η Ελλάδα μεγαλούργησε χωρίς οικοδόμηση κατάλληλων συμμαχιών», είπε.

«Σε τέτοιες συνθήκες η λεγόμενη ουδετερότητα που υπερασπίζεστε μετατρέπεται σε μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση τετελεσμένων που δημιουργούν άλλοι», είπε.

«Η δική μας πολιτική είναι σαφής: δεν μετεωριζόμαστε σε 4 σημεία του ορίζοντα ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Το λεμε καθαρά: είμαστε με την συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με την Δημοκρατία», σημείωσε.

«Και το κάνουμε όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Δύσης αλλά γιατί η γεωστρατηγική συμπαράταξη ταυτίζεται με την εθνική παράδοση της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό ερμηνεύεται η η στάση μας μαζί με την Ουκρανία. Στην εξωτερική πολιτική μας οι θέσεις αρχής συμβαδίζουν με εθνικά μας συμφέροντα», είπε.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «η παρουσία μας σε συμμαχίες θα είναι δυναμική. Είμαστε δεδομένοι φίλοι ώστε να έχουμε αν χρειαστεί και δεδομένη στήριξη. Αλλά ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς και στο εσωτερικό των συνασπισμών στους οποίους είμαστε μέλη. Βλέπουμε την ενίσχυση διμερών συμμαχιών με Γαλλία, ΗΠΑ και άλλου».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε: «Επαναλαμβάνω , είμαστε ανοικτοί σε θετικές προσεγγίσεις και απόλυτα κλειστοί σε εθνικές υποχωρήσεις».

Μιλώντας για τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Η κρίση Ουκρανίας μας διδάσκει ότι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο με όπλα αλλά και με καύσιμα. Αντιμετωπίζουμε την Αλεξανδρούπολη ως υπερπολίτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη. Μέσω της Αλεξανδρούπολη θα μπορούν να εφοδιάζονται με αέριο επιτυγχάνοντας απεξάρτηση από την Ρωσία.

Σας ρωτώ κ. Τσίπρα: Ωφελεί ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην Θράκη; Καθαρή θέση κ. Τσίπρα. Η χώρα σήμερα διαθέτει καθαρή ματιά και σαφείς στόχους. Η Συμφωνία πίστευα ότι συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ψηφιστεί από τις περισσότερες πτερυγες της Βουλής. Φοβάμαι ότι και πάλι η αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση . Λέει και πάλι όχι σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει την χώρα /. Λυπάμαι γιατί λέτε πάλι όχι. Όπως είπατε στην ενίσχυση της πολεμικής Αεροπορίας με Rafale. Είπατε ότι στις αμυντικές δαπάνες και στις αμυντικές συμφωνίες.

Τι μας λέγατε για την Ελληνογαλλική συμφωνία; Μας λέγατε ότι θα γυρίσουν φέρετρα από το Σαχέλ. Που είναι αυτά που λέγατε; Δεν μπορείτε σήμερα να πάρετε πίσω την αρνητική σας ψήφο στην συμφωνία με Γαλλία. Κατέγράφη επιλογή σας. Τουλάχιστον τώρα μην προσθέσετε κ. Τσίπρα στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα ΜΕ εθνικές συνέπειες

Δεν ευσταθούν όσα λέτε. Δεν μπορώ να ακούω ανοησίες περι εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό άμυνας τον κ. Καμμένο ο οποίος έχει πει διάφορα . Όχι μόνο να αλλάξουμε νόμισμα και να υιοθετήσουμε δολάριο αλλ’α και το αεροδρόμιο της Καρπάθου ως εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Αυτά λέγατε κ. Τσίπρα.

Επιμένω. Κάνω υστάτη προσπάθεια να σας πείσω να αλλάξετε την θέση σας να διαμορφώσουμε πλαίσιο αυτοαντίληψης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οι συνθήκες αλλάζουν και οφείλουμε να τις διατρέχουμε με τόλμη φροντίζοντας το εθνικό συμφέρον. Ο εύκολος δρόμος είναι της δημαγωγίας. Αντίθετα ο πατριωτισμός ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση . Σας καλώ να κυρώσουμε την Αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ και να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε την ωριμότητα και αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα».

Δείτε live την συζήτηση στη Βουλή:

Η συμφωνία

Η συζήτηση για την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων, κορυφώνεται με τις τοποθετήσεις την πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή της.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατά τη συζήτησή της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι την καταψηφίζουν.