Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ξεκάθαρη θέση σήμερα, όσον αφορά την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, την οποία θα καταψηφίσει, όπως επισήμανε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την συζήτηση του σχετικού κειμένου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όταν αυτή είχε έρθει στην ελληνική βουλή.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση παραχωρεί στις ΗΠΑ όσα δεν είχε παραχωρήσει καμία κυβέρνηση κατά το παρελθόν ενώ υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανατροποποποιήσει το κείμενο στην περίπτωση που επανέλθει στην εξουσία.

«Τα δώσατε όλα και δεν πήρατε τίποτα πίσω. Είναι πολύ χειρότερη η θέση της χώρας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στις διμερείς ελληνοτουρκικές θέσεις. Είστε πιστοί και δεδομένοι. Το προκεχωρημένο φυλάκιο. Βλάπτετε τη χώρα με την πολιτική σας χωρίς κανένα κέρδος. Εμείς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και αξιοποιώντας την παράγραφο 7 θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο επωφελές και για τις δύο χώρες πλαίσιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Ναι» στη συμφωνία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Από την ΝΔ ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε την συμφωνία λέγοντας ότι η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία εξισορροπεί τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Υπέρ της συμφωνίας τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αν και ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου την χαρακτήρισε «ανισοβαρή».

Καθαρό «όχι» εξέφρασε το ΚΚΕ ενώ κατά τοποθετήθηκαν οι εισηγητές της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25.