Δεξίωση προς τιμήν του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη θα παραθέσουν ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο, με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός στις 16 Μαΐου θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ προκειμένου – την ίδια ημέρα- να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Παρόντες θα είναι επιφανείς εκπρόσωποι της Ομογένειας στις ΗΠΑ, υπουργοί, γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες και άλλοι αξιωματούχοι.
Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου: «Ο πρόεδρος και η Δρ. Μπάιντεν αιτούνται την ευχαρίστηση της συντροφιάς σας στην Γιορτή για τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας προς τιμήν της Εξοχότητος του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυρίας Μητσοτάκη που θα λάβει χώρο στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 5 το απόγευμα».
Μητσοτάκης: Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο
Μια ακόμη ένδειξη του ενισχυμένου ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων και της αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς, συνιστά και το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 17 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι.
Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.
Επίσης, το γεγονός ότι η επίσκεψη αλλά και η ομιλία πραγματοποιούνται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία τους και στέλνει πολλαπλά μηνύματα.
Στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως διαμηνύουν και οι δύο πλευρές, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών και η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη έχει ενισχυθεί – όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη 12 Μαΐου. Η συμφωνία αυτή αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει τη στήριξη της στις θέσεις της Αθήνας για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.