O κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλγαρία θα επιδιώξει την άμεση ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, που επηρεάζει δυνητικά και τις διαδικασίες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και την είσοδο στην Ευρωζώνη, αν η προτεινόμενη κυβέρνηση του κόμματος του πρώην Πρωθυπουργού, Κίριλ Πετκόφ, υπό τον ακαδημαϊκό Νικολάι Ντένκοφ, λάβει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Ο κ. Πετκόφ ανακοίνωσε ότι εφόσον ο νικητής των εκλογών της 2ας Απριλίου, Μπόικο Μπορίσοφ, δεν καταφέρει –όπως διαφαίνεται– να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, θα προτείνει κυβέρνηση υπό τον κ. Ντένκοφ, σε σημερινή (02/05) συνέντευξη Τύπου του συνασπισμού των κομμάτων «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και «Δημοκρατική Βουλγαρία» του Χρίστο Ιβανόφ που ήλθε δεύτερος στην εκλογική αναμέτρηση.

Η φιλελεύθερη παράταξη με επικεφαλής τον Κίριλ Πέτκοφ φαίνεται να ελπίζει σε ψήφο ανοχής από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει δυνατότητα διακυβέρνησης της γειτονικής χώρας, ύστερα από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια, που παράγουν αλλεπάλληλα κατακερματισμένα κοινοβούλια.

Ο συνασπισμός κομμάτων «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» – «Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP – DB) ανέδειξε 64 βουλευτές πριν έναν μήνα, πέντε λιγότερους από το GERB του πρώην Πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ. Οι καταγγελίες περί διαφθοράς και οι προσωπικές αντιπαλότητες έχουν καταστήσει αδύνατη –έως τώρα– τη δημιουργία βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι επιτελείς του PP – DB υποσχέθηκαν –μιλώντας από τη Σόφια– ότι μία κυβέρνηση εκείνων θα βασισθεί σε πέντε κύριους άξονες. Την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν εντός του έτους, την είσοδο στην Ευρωζώνη, τη μείωση του πληθωρισμού, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, και μία νέα προσέγγιση στην επιλογή και χρηματοδότηση περιφερειακών έργων.

Στο προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, Υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Ασέν Βασίλεφ, ενώ, η Ιρένα Ντιμιτρόβα πρόκειται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ρούμεν Ράντεφ: «Η μη ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν είναι άδικη»

Διαβάστε ακόμη: