Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υποστήριξε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του, το GERB, θα επιδιώξει συνομιλίες με πολιτικούς αντιπάλους με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη νίκη του στις εκλογές, οι οποίες, ωστόσο, δεν ανέδειξαν κάποιο ξεκάθαρο δρόμο προς κυβερνητικό συνασπισμό.

Το GERB κέρδισε τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, λαμβάνοντας το 25.3% των ψήφων, όμως, δεν προκύπτει κάποια σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δημιουργείται ο κίνδυνος διενέργειας νέων εκλογών, καθώς η χώρα επιδιώκει να συγκρατήσει τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης και του ανερχόμενου πληθωρισμού, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κύριοι αντίπαλοί του, το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», που τον κατηγορεί ότι επέτρεψε τη διαφθορά στη διάρκεια της δεκαετούς πρωθυπουργίας του, που έληξε το 2021, έχουν ήδη αναφέρει πως δε θα διεξαγάγουν συνομιλίες με το GERB για σχηματισμό κυβέρνησης. Το ίδιο έπραξαν και οι Σοσιαλιστές σύμμαχοί τους και το κόμμα κατά της διαφθοράς «Δημοκρατική Βουλγαρία».

Αποδεχόμενος την πρόκληση, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε πως θα ήταν πρόθυμος να μη δεχθεί ούτε το αξίωμα του Πρωθυπουργού, ούτε καν εκείνο του Υπουργού, αν αυτό απαιτείται για να προκύψει ένας λειτουργικός συνασπισμός.

Νέες πρόωρες εκλογές –έπειτα από τέσσερις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια– δε θα παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα, επεσήμανε ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως Πρωθυπουργός για περισσότερο από μία δεκαετία, πριν χάσει πέρυσι τις εκλογές, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς.

«Προτείνω σε όλους να σκεφθούν και να δουν πώς θα είναι τα πράγματα ύστερα από δύο ή τρεις μήνες. Παρουσιάζομαι έτοιμος για κάθε είδους συμβιβασμό και παραχώρηση στο όνομα του λαού», είπε, στο πρώτο του σχόλιο μετά τις εκλογές.

Ο 63άχρονος ηγέτης του GERB σχολίασε πως τα κόμματα στη Βουλγαρία, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μπορούν να βρουν κοινό έδαφος στη θέση της χώρας, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επτά κόμματα θεωρείται ότι θα εκλέξουν βουλευτές όταν γίνουν γνωστά μεθαύριο (06/10) τα τελικά αποτελέσματα. Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα αναμένεται ότι θα είναι το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» του Κίριλ Πετκόφ.

Τέλος, ο κ. Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει λεπτομερώς τα σχέδια των αντιπάλων του, για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμη: