Σήμερα (07/03), η αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να αναλάβει «γρήγορη, συντριπτική δράση» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον «σήκωσε» ένα βομβαρδιστικό B–52 με ικανότητα πυρηνικών όπλων, σε μία επίδειξη δύναμης εναντίον του Βορρά.

Η κοινή εκπαίδευση Ηνωμένων Πολιτειών – Νότιας Κορέας με το βομβαρδιστικό πάνω από την κορεατική χερσόνησο, ήταν η τελευταία σε μία σειρά ασκήσεων μεταξύ των δύο συμμάχων, τους τελευταίους μήνες. Οι στρατιώτες ετοιμάζονται, επίσης, να επανεκκινήσουν τις μεγαλύτερες ασκήσεις πεδίου, αργότερα αυτό τον μήνα.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ δε διευκρίνισε τις προγραμματισμένες ενέργειες, όμως, η Βόρεια Κορέα έχει συχνά πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Νοτίου Κορέας, καθώς τις θεωρεί πρόβα εισβολής. «Παρακολουθούμε στενά τις νευρικές στρατιωτικές κινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και του νοτιοκορεατικού στρατού – μαριονέτας και είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα για να αναλάβουμε την κατάλληλη, άμεση και συντριπτική δράση ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με την κρίση μας», σημείωσε σε ομιλία που μεταδόθηκε από κρατικά Μέσα ενημέρωσης.

«Οι επιδεικτικές στρατιωτικές κινήσεις και κάθε είδους ρητορική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, που είναι τόσο απεγνωσμένες ώστε είναι αδύνατον να τις αγνοήσεις, αναμφίβολα παρέχουν (στη Βόρεια Κορέα) προϋποθέσεις για να αναγκασθεί να πράξει κάτι για να τις αντιμετωπίσει», τόνισε.

Μετά τη χθεσινή (06/03) εκπαίδευση, το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η ανάπτυξη του B–52 απέδειξε τις αποφασιστικές ικανότητες των συμμάχων να αποτρέψουν τις βορειοκορεατικές επιθέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B–1B μεγάλης εμβέλειας ή πολλαπλά B–1B στη χερσόνησο, νωρίτερα αυτό το έτος. Τον περασμένο μήνα, πραγματοποίησαν μία προσομοίωση στην Ουάσινγκτον με στόχο να «οξύνουν» την απάντηση στις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

Την περασμένη Παρασκευή, οι στρατοί της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση προσομοιωμένη με υπολογιστή από τη 13η έως την 23η Μαρτίου στο κέντρο διοίκησης και την άνοιξη, θα επανεκκινήσουν τις μεγαλύτερες ασκήσεις πεδίου που πραγματοποιήθηκαν τελευταία φορά, το 2018.

Οι σύμμαχοι είχαν ακυρώσει ή μειώσει ορισμένες από τις τακτικές ασκήσεις από το 2018 για να υποστηρίξουν τη διπλωματία, που είναι, πλέον, αδρανής με τη Βόρεια Κορέα και να προφυλαχθούν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, έχουν αρχίσει ξανά τις ασκήσεις τους, αφού η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πέρυσι αριθμό – ρεκόρ δοκιμών πυραύλων και απείλησε ανοιχτά να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα σε πιθανές συγκρούσεις με τους αντιπάλους.

Σε ξεχωριστή τοποθέτηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε την υπερπτήση του αμερικανικού βομβαρδιστικού B–52 ως «μία απερίσκεπτη πρόκληση, η οποία ωθεί την κατάσταση στη χερσόνησο βαθύτερα στο απύθμενο τέλμα». Το σχόλιο, που αποδίδεται σε ανώνυμο επικεφαλής του γραφείου εξωτερικών ειδήσεων του Υπουργείου, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει βίαιη σύγκρουση», εάν συνεχισθούν οι στρατιωτικές προκλήσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Νοτίου Κορέας.

Συχνά, η Βόρεια Κορέα εξαπολύει «εμπρηστική» ρητορική σε περιόδους αυξημένης εχθρότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα. Τα πιθανά βήματα που θα μπορούσε να λάβει η Βόρεια Κορέα περιλαμβάνουν πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση ενός νέου τύπου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), με στόχο τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με παρατηρητές.

Διαβάστε ακόμη: