Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «άνοιξε» τις εργασίες σημαντικής συνεδρίασης του κόμματος, προκειμένου να συζητηθεί η εξέλιξη της γεωργίας, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης της απομονωμένης χώρας, αντιμέτωπης με «σοβαρές» ελλείψεις τροφίμων, όπως εκτιμά η Σεούλ.

Αυτού του είδους η συνεδρίαση συνήθως συγκαλείται μία έως δύο φορές τον χρόνο, όμως, η νέα ολομέλεια που βρίσκεται σε εξέλιξη διεξάγεται μόλις δύο μήνες μετά την προηγούμενη, που ασχολήθηκε, επίσης, με ζητήματα της γεωργίας. Η ασυνήθιστη συχνότητα των συνεδριάσεων με αντικείμενο τη γεωργία «τροφοδοτεί» εικασίες ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να υφίσταται ελλείψεις τροφίμων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προήδρευσε της χθεσινής (26/02) έναρξης της ολομέλειας της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας με σκοπό να «αναλυθεί και να αξιολογηθεί το πρόγραμμα αγροτικής επανάστασης στη νέα εποχή και να αποφασισθούν οι σημαντικές εργασίες (που πρέπει να πραγματοποιηθούν αμέσως) όπως και οι επείγουσες», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA. Οι συμμετέχοντες «ενέκριναν ομόφωνα την ημερήσια διάταξη και εκκίνησαν τη συζήτηση» για το θέμα, τονίσθηκε.

Αναφορές για θανάτους από την πείνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας

«Εκτιμούμε ότι οι ελλείψεις τροφίμων εκεί, είναι σοβαρές», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Κου Μπγιούνγκ – Σαμ, εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου Υπουργείου, προσθέτοντας ότι η Πιονγκγιάνκ φαίνεται ότι ζήτησε βοήθεια από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και στην οποία έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις λόγω των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, εδώ και καιρό αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των κατοίκων. Η χώρα είναι ιδιαιτέρως ευπαθής σε φυσικές καταστροφές, κυρίως πλημμύρες και ξηρασία, λόγω της χρόνιας έλλειψης υποδομών αλλά και της αποψίλωσης των δασών και δεκαετιών αδύναμης κρατικής διαχείρισης.

Η δυσχερής κατάσταση επιδεινώθηκε με το κλείσιμο των συνόρων που επέβαλε το καθεστώς από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα μέτρο που χαλάρωσε πρόσφατα, επιτρέποντας ορισμένες μετακινήσεις στα σύνορα με τη γειτονική Κίνα. Η χώρα πλήττεται περιοδικά από λιμούς, εκ των οποίων αυτός που κατεγράφη τη δεκαετία του 1990, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, τα θύματα ήταν εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμη: