Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna μίλησε για την αποτελεσματικότητα εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. προέβλεψε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν σε κλίμακα νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή.

Ο Stephane Bancel δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση.

«Δεν υπάρχει κόσμος, νομίζω, όπου [η αποτελεσματικότητα των εμβολίων] θα είναι στο ίδιο επίπεδο … που είχαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε ο Bancel στους Financial Times σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

 

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα είναι μια σημαντική πτώση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει … λένε “αυτό δεν θα είναι καλό“».

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται την ώρα που άλλοι ειδικοί της δημόσιας υγείας και πολιτικοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υφιστάμενων εμβολίων να παρέχουν προστασία κατά της Όμικρον.