Πρόστιμο 5,4 εκατ. λιρών (7 εκατομμυρίων δολαρίων) για κακή μεταχείριση δανειοληπτών στη βρετανική μονάδα χρηματοδότησης της Volkswagen για κακή μεταχείριση δανειοληπτών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, ανακοίνωσε η Financial Conduct Authority.

Η Volkswagen Financial Services (UK) θα καταβάλλει επίσης 21,5 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση σε περίπου 110.000 πελάτες που ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημία λόγω των παραλείψεών της μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιουλίου 2023, ανέφερε η FCA σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

«Η Volkswagen Finance επιδείνωσε τις δύσκολες προσωπικές καταστάσεις, καθώς δεν έλαβε υπόψη της τι μπορεί να χρειάζονταν όσοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες», δήλωσε η Τερέζ Τσέιμπερς, κοινή εκτελεστική διευθύντρια επιβολής και εποπτείας της αγοράς στην FCA. «Αυτό το πρόστιμο και η αποζημίωση θα πρέπει να στείλουν σαφή μηνύματα στους δανειστές ότι πρέπει να στηρίξουν σωστά όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Στους πελάτες που καθυστερούσαν τις πληρωμές των αυτοκινήτων τους δεν δίνονταν επιλογές για την ρύθμιση των χρεών τους και το προσωπικό ακολουθούσε άκαμπτη προσέγγιση στα προβλήματα, σύμφωνα με την έρευνα της FCA. Οι πράκτορες εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας «επέδειξαν έλλειψη ενσυναίσθησης και επαγγελματισμού κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων», για παράδειγμα γελούσαν με τα λάθη, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία χρεώνει ακόμη και ένα τέλος κατάσχεσης 252 λιρών όταν κατάσχεται ένα αυτοκίνητο «χωρίς να εξετάζει επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθούν αυτά τα τέλη», δήλωσε η FCA. Το προσωπικό δεν κατέγραφε με συνέπεια τα παράπονα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες δεν μάθαιναν τα δικαιώματά τους για περαιτέρω βοήθεια.

Οι περισσότεροι από τους πελάτες που επηρεάστηκαν από τις ελλείψεις έχουν ήδη λάβει αποζημίωση ύψους 17,8 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

«Αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις μας σε αυτές τις περιπτώσεις του παρελθόντος και έχουμε προβεί σε σημαντικές προσαρμογές τα τελευταία χρόνια για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε πάντα το σωστό επίπεδο υπηρεσιών», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των προσπαθειών αποκατάστασης, καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε πληρωμές καλής θέλησης στους πελάτες που επηρεάζονται και ζητούμε συγγνώμη για κάθε ζημία που προκλήθηκε».

Διαβάστε ακόμη: