Η Visa Inc. και η Mastercard Inc. σχεδιάζουν να προχωρήσουν τους προσεχείς μήνες σε αύξηση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν οι καταναλωτές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, από τον Οκτώβριο η Visa θα θέσει σε ισχύ νέες, πρόσθετες χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ τον Απρίλιο του επόμενου έτους να τεθούν σε εφαρμογή νέες χρεώσεις στις εμπορικές πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η Mastercard θα εφαρμόσει μια νέα χρέωση προέγκρισης για αγορές μέσω πιστωτικών καρτών από τον Οκτώβριο.

Οι αυξήσεις των προμηθειών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επιφέρουν πρόσθετος κόστος άνω των 500 εκατ. δολαρίων ετησίως για τους εμπόρους, σύμφωνα με την εταιρεία εμπορικών συμβούλων CMPSI.

Οι λεγόμενες διατραπεζικές προμήθειες έχουν καταστεί ένα ιδιαίτερα επίμαχο ζήτημα τα τελευταία χρόνια.

Αν και η Visa και η Mastercard είναι αυτές που καθορίζουν το ύψος των προμηθειών, οι τράπεζες που εκδίδουν τις εν λόγω κάρτες είναι αυτές που διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών. Παρότι δε το ποσό των προμηθειών ανέρχεται σε μόλις μερικά σεντς ανά αγορά, το συγκεκριμένο κόστος βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, οι οποίες συνήθως έχουν υψηλότερες διατραπεζικές προμήθειες σε σχέση με τις χρεωστικές κάρτες.

Συνολικά, οι Αμερικανοί έμποροι πλήρωσαν πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 160,7 δισ. δολαρίων για διατραπεζικές προμήθειες, αυξημένο κατά 16,7% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τη Nilson Report.

Η Visa και η Mastercard δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του Bloomberg να σχολιάσουν το θέμα, που αποκάλυψε πρώτη, την Τετάρτη, η Wall Street Journal.

Η μετοχή της Mastercard ενισχύεται κατά 1,3% στις συναλλαγές της Τετάρτης στη Wall Street, ενώ ο τίτλος της Visa καταγράφει άνοδο 1,1%.

Διαβάστε ακόμη: