Aντίστροφη πορεία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθούν οι τιμές των κατοικιών στη χώρα μας, με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε ετήσια βάση όταν οι τιμές σε ουκ ολίγες αγορές στην Ε.Ε. έχουν πάρει την …κατιούσα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για την πορεία της αγοράς κατοικιών στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο του 2023 παραπέμπουν σε πτώση κατά 2,1% στην Ευρωζώνη και μικρότερη, κατά 1%, σε επίπεδο Ε.Ε. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, όταν στην Ελλάδα για το ίδιο διάστημα με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση στο δείκτη των οικιστικών ακινήτων τοποθετείται στο +11,9%.

Πανευρωπαϊκά, μεταξύ των κρατών μελών, οι αγορές που παρουσιάζουν πτώση είναι πλέον σε διψήφιο νούμερο- δέκα στον αριθμό- με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-13,6%), Γερμανία (-10,2%) και Φινλανδία (-7%), ενώ, εκτός της Ελλάδας, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κροατία (+10,9%), στην Πολωνία (+9,3%) και στη Βουλγαρία (+9,2%).

Τα πτωτικά νούμερα είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα με την αγορά κατοικίας στην Ευρώπη να αντιμετωπίζει εδώ και μήνες πολλαπλές προκλήσεις σε διαφορετικά μέτωπα, από τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω πληθωρισμού το αντίστοιχα υψηλό κόστος κατασκευής κατοικιών, το «φρένο» στις νέες άδειες σε κορυφαίες αγορές όπως π.χ. σε Γερμανία, Γαλλία κ.α. σε συνδυασμό και με τους ολοένα και αυστηρότερους κανονισμούς για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Στην Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει σημαντική αύξηση για το γ’ τρίμηνο του 2023, με μεγαλύτερη μάλιστα την άνοδο στα παλιά σπίτια (+12,2%) σε σχέση με τα νεόδμητα έως 5 ετών (+11,6%). Σε τοπικό επίπεδο έως και το γ’ τρίμηνο του 2023 με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών που συλλέγει η ΤτΕ, οι τιμές των κατοικιών εμφανίζουν ετερογένεια ως προς τις μεταβολές τους, με σημαντικές αυξήσεις κυρίως σε θέσεις με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και μικρότερες μεταβολές σε άλλες.

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζικών αναλυτών, η εγχώρια αγορά κατοικιών, παρά τις τρέχουσες αβεβαιότητες, διατηρεί τη δυναμική από πλευράς της ζήτησης με χαμηλή την προσφορά, ενώ οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές, υπό την επίδραση των διεθνών εξελίξεων και του περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού, αυξημένων επιτοκίων και αβεβαιότητας, που επηρεάζουν άμεσα την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία συνολικά.

Περαιτέρω άνοδος καταγράφεται στις τιμές των αγγελιών και για το δ’ τρίμηνο του έτους, έστω κι αν οι μεσίτες από την πλευρά τους έχουν αρχίσει να καταγράφουν μία σχετική κόπωση για τα ακίνητα που απευθύνονται σε πιο χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Διαβάστε ακόμη: