Πρόστιμο μαμούθ 700 χιλιάδων ευρώ επεβλήθη για πρώτη φορά σε ΑΕΠΕΥ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σωρεία παραβάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Πρόκειται για τη Vie Finance, τον ισολογισμό της οποίας υπογράφει ο Ευάγγελος Παπαζαχαρίας, με καταγωγή από την Κύπρο.

Πέρα όμως από την παρέμβαση και το πρόστιμο της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην υπόθεση έχουν εμπλακεί και η αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς ερευνούν πλήθος παραβάσεων.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2020, η εταιρεία εμφάνιζε 15,781 εκατ. ευρώ διαθέσιμα πελατών στο ταμείο, όταν τα δικά της διαμορφώνονταν σε 512.994 ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν σε 990 χιλιάδες ευρώ. Το 2019 είχε πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών 3,6 εκατ. ευρώ ο οποίος το 2020 εκτινάχθηκε στα 17,759 εκατ. ευρώ.

Επειδή λοιπόν τα οικονομικά στοιχεία εμφανίζονται εξαιρετικά ύποπτα, αυτή τη στιγμή διενεργούνται έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα και ανιχνεύονται οι διαδρομές του χρήματος ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα τους αλλά και το έαν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι πέντε παραβάσεις έκανε η Vie Finance κατά τον έλεγχο της Επ. Κεφαλαιαγοράς

  • μη τήρηση των υποχρεώσεων που προβλέπονται για την κατηγοριοποίηση των ιδιωτών πελατών ως επαγγελματιών, κατά παράβαση της παρ. ΙΙ του Παραρτήματος ΙΙ του ν.4514/2018,
  • μη τήρηση της υποχρέωσης να εποπτεύσει αποτελεσματικά την τήρηση της συμπεριφοράς των συνεργαζόμενων με αυτήν εταιριών, κατά παράβαση της περ. (ε) της παρ. 2 του άρθρου 31 του Κανονισμού ΕΕ 2017/565,
  • μη θέσπιση κατάλληλων ρυθμίσεων για να προστατεύσει τα δικαιώματα πελάτη της και να αποτρέψει τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του για ίδιο λογαριασμό κατά παράβαση της παρ. 9 του άρθρου 16 του ν. 4514/2018
  • μη τήρηση των περιορισμών που αφορούν το αρχικό περιθώριο για το άνοιγμα θέσεων σε CFDs κατά παράβαση της υποχρέωσής της, όπως προβλέπεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι της υπ’ αριθ. 7Α/847/28.6.2019 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και
  • λοιπές παραβάσεις που αφορούν στην οργανωτική επάρκεια και ειδικότερα θέματα προστασίας των επενδυτών, κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 25 παρ. 3 και 24 παρ. 3 του ν. 4514/2018, των άρθρων 21 παρ. 1(γ), 24 (α και β), 44 παρ. 1 και 2(β) και 59 παρ. 1 του Καν. ΕΕ 2017/565.

Οι δραστηριότητες της Vie Finance

Η Vie Finance, διαθέτει ή συνεργάζεται με άλλες δύο πλατφόρμες αγοραπωλησίας, μεταξύ άλλων, νομισμάτων ή κρυπτονομισμάτων.

Μεταξύ άλλων η Vie Finance φέρεται να κατείχε κεφάλαια πελατών τα οποία χρησιμοποιούσε για ίδιο λογαριασμό κάτι το οποίο μπορεί να κάνει στην ουσία μόνο μια τράπεζα.

Λέγεται ότι παρείχε εξειδικευμένες επενδυτικές υπηρεσίες οι οποίες δεν απευθύνονταν στους απλούς και βεβαίως ανυποψίαστους ιδιώτες επενδυτές.

Ο νόμος, υποχρεώνει την ΑΕΠΕΥ να ζητεί από τον πελάτη ή τον δυνητικό πελάτη να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις γνώσεις του και την εμπειρία του στον επενδυτικό τομέα που σχετίζεται το επενδυτικό προϊόν που πουλάει η εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Αν οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. κρίνει, βάσει των πληροφοριών που έχει λάβει, σύμφωνα με το νόμο, ότι το προϊόν ή η υπηρεσία δεν είναι κατάλληλα για τον πελάτη ή τον δυνητικό πελάτη, τον προειδοποιούν σχετικά. Η προειδοποίηση αυτή μπορεί να παρέχεται σε τυποποιημένη μορφή.

Ταυτόχρονα, η Vie Finance προέβαινε σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, προφανώς παραπλανητικού χαρακτήρα που συνιστούσαν παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας.

Η Vie Finance λειτουργεί υπό τις επωνυμίες Fortissio και TaoTrade.

Μάλιστα, εξουσιοδοτείται και εποπτεύεται ως ΑΕΠΕΥ εγγεγραμμένη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (HCMC) με άδεια αρ. 4/792/20-7-2017. Ο νόμος για τις ΑΕΠΕΥ, άλλαξε ένα χρόνο μετά…

Εξουσιοδοτείται να παρέχει διασυνοριακές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες και έχει φυσική παρουσία στην έδρα της Ελλάδα και στην Γερμανία, που διατηρεί υποκατάστημα.

Μάλιστα, είναι εγγεγραμμένη στις αρχές αυτές για την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών σε Ισπανία, Σουηδία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ισλανδία.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 2021 άλλαξε τρεις παρόχους ρευστότητας και όλοι προέρχονταν από την Κύπρο, εταιρείες που εποπτεύονται από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πιστοποιημένα στελέχη της, μαζί με τον κ. Παπαζαχαρία που υπογράφει και τον ισολογισμό του 2020, είναι μετρημένα στα δάχτυλα, με θητεία παλαιότερα σε ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη: