Ενώ το ενεργειακό κόστος παραμένει στα ύψη και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών και προϊόντων «καλπάζουν», χωρίς την παραμικρή ένδειξη αποκλιμάκωσης, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές βενζίνης, με το μέσο όρο σε πανελλαδικό επίπεδο, να αγγίζει το 1,90 ευρώ ανά λίτρο.
Τα χειρότερα, όμως, φαίνεται πως έπονται, με τις προβλέψεις των ειδικών και των ανθρώπων της αγοράς καυσίμων, να είναι εφιαλτικές, εκτινάσσοντας τη τιμή της βενζίνης στα 2 ευρώ στα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και στα 2,20 ευρώ στα νησιά!
Θα πρόκειται, ασφαλώς, για επίπεδα ρεκόρ στην τιμή που θα φτάσει η αμόλυβδη βενζίνη στην ελληνική αγορά, η οποία ήδη είναι από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη.
Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς καυσίμων, όπως του αντιπροέδρου Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργου Ασματόγλου, είναι άκρως δυσοίωνες και απαισιόδοξες. «Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές. Είναι ακριβότερο το καύσιμο που θα αγοράσουμε οι πρατηριούχοι σήμερα όπως θα είναι και αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις», επισήμανε ο κ.Ασματόγλου και πρόσθεσε «οι αυξήσεις τραβούν την ανηφόρα. Κάτι πρέπει να γίνει. Στην νησιωτική Ελλάδα, σε ορισμένες περιοχές η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και θα αγγίξουμε τα 2 ευρώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα».
Αισχροκέρδεια στη βενζίνη, δεύτερη ακριβότερη στην ευρωζώνη η Ελλάδα!
Ένα από τα πάγια αιτήματα των εκπροσώπων των βενζινοπωλών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η «βίαιη» άνοδος των τιμών στα καύσιμα, είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το εν λόγω αίτημα επανέλαβε ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων σημειώνοντας πως «λέγαμε πάντοτε ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις που αυξάνεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου να υπάρχει ένας μηχανισμός να μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνεται και από τον ΦΠΑ».
Εκτός από την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ιδιαίτερα «τσιμπημένη» είναι και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που σε σχέση με το 2020, έχει αυξηθεί κατά 33% (στοιχεία Νοεμβρίου από το Παρατηρητήριο Τιμών). Κάθε ρεκόρ σπάει η τιμή του υγραερίου, που κινείται ανοδικά κατά 36%.