Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, συνέστησε μεγάλη προσοχή στις οικογενειακές συγκεντρώσεις ενόψει Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «όσοι συγκεντρωθούν στο ρεβεγιόν να έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις, ράπιντ/σελφ τεστ ανήμερα ή την Παρανομή και αφού θα έχει καλό καιρό να αερίζεται ο χώρος», ενώ πρόσθεσε ότι «Οι υπερήλικες με χρόνιο πρόβλημα καλό θα ήταν να μην παραβρεθούν».

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο για την κοινωνία καθώς είναι ο τρίτος χρόνος. «Η πανδημία είναι εδώ και όπλα μας είναι ο εμβολιασμός και τα φαρμακευτικά μέσα», σημείωσε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία φέτος, ενώ χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» σενάριο η Όμικρον να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας.

Όπως εξήγησε θα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και άρα θα αυξηθεί η ανοσία, το θέμα είναι να μην οδηγήσουν σε πάρα πολλούς θανάτους.

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τελειώσει αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είπε ότι είναι σωστά αλλά εξαρτάται από την αποδοχή και πως θα εφαρμοστούν. «Είναι ρεαλιστικά, θα τα αποδεχτεί ο κόσμος και θα προχωρήσουμε».

Ακόμη, σχολίασε ότι είναι μια μεγάλη συζήτηση το αν θα έπρεπε να παρθούν τα μέτρα νωρίτερα καθώς όπως επισήμανε είναι ανάμεσα στο τι είναι αποδεκτό στην κοινωνία και στο τι είναι σωστό υγειονομικά. Δεν τίθεται κατά τη γνώμη του θέμα για μεταφορά πριν ή μετά. Ο καθηγητής εστίασε στην πιστή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Για τα σχολεία, παρέπεμψε στην συνεδρίαση των ειδικών την επόμενη εβδομάδα.

«Μαύρο» ρεκόρ με 28.828 κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 28.828 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν στους 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.636 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 620.