Μετάλλαξη Όμικρον

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο lockdown καθώς αν υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων είναι πιθανό να χρειαστούν και άλλα μέτρα τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, με αφορμή τη Μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού είπε πως είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Σε αφρικανικούς ρυθμούς κινείται ο πλανήτης καθώς η πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον να μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά και να είναι περισσότερο ανθεκτική στα εμβόλια ανάγκασε τις κυβερνήσεις νέων χωρών να λάβουν ταχύτατα μέτρα.

Κι ενώ οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τις άλλες νοτιοαφρικανικές χώρες σπεύδουν να φύγουν από το επίκεντρο της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, ο υπόλοιπος πλανήτης εξετάζει τις επιλογές του.

Στην Ελλάδα, η είδηση μιας ενδεχόμενα πιο ανθεκτικής μετάλλαξης έθεσε τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό. Σε αριθμό 40.000 δειγμάτων που έχουν εξεταστεί, κανένα κρούσμα στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί από την μετάλλαξη Όμικρον.

«Οι φόβοι που υπάρχουν, εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα», ανέφερε ο καθηγητής.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, το τοπίο του κορωνοϊού στην Ελλάδα, χωρίς τη μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη ζοφερό. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τις πρώτες είκοσι ημέρες του Νοεμβρίου υπερδιπλασιάστηκε το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τη 1η Νοεμβρίου σε όλη την χώρα είχαμε 33.480 ενεργά κρούσματα, αυτά στις 10 Νοεμβρίου, ανέβηκαν στα 60.408, στις 17 Νοεμβρίου εκτινάχθηκαν στα 67.128, για να καταλήξουν στα 68.617 στις 24 Νοεμβρίου. Το ίδιο απογοητευτικά είναι τα νούμερα των νοσηλειών πολιτών, που διασωληνώνονται στα νοσοκομεία της χώρας, όταν την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου, ήταν 420 πολίτες για να φθάσουν τους 563 μετά από 24 ημέρες.

Εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ μια θεραπεία που βελτιώνει την ανάπτυξη παιδιών με νανισμό

Στο ερώτημα πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από την νέα παραλλαγή, είπε ότι:

«Αυτό θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια».

Lockdown

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ενδεχομένως ένα νέο lockdown, απάντησε:

«Ποτέ με λες ποτέ. Είναι απόλυτα κατανοητή η θέση της Πολιτείας που αποκλείει την εφαρμογή ενός lockdown, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά αν το βλέπουμε από την σκοπιά της Δημόσιας Υγείας».

Για να αποφύγουμε το lockdown πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ενώ η «κοκκινη» γραμμή για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο  εξήγησε ότι έχει να κάνει από την κατάσταση στο σύστημα υγείας πχ αν δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να νοσηλευτούν άνθρωποι.

Χριστούγεννα

Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολα τα Χριστούγεννα που έρχονται και επισήμανε ότι όλα εξαρτώνται από την συμπεριφόρα μας σαν οργανωμένη κοινωνία. Όπως είπε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε μια νόσο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την αναπνοή συνεπώς πρέπει να προφυλαχθεί ο καθένας από εμάς και η κοινωνία συνολικά με την εφαρμογή των τριών όπλων που έχουμε: τον εμβολιασμό, τις μάσκες και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα τεστ που πρέπει να γίνονται για να εντοπίζονται τα κρούσματα και οι φορείς.

Μέσα Δεκεμβρίου η κορύφωση 4ου κύματος

Ερωτηθείς για την κορύφωση του κύματος, εξήγησε, πως ένα κύμα κρατάει δύο – τρεις μήνες και πως αυτό που βιώνουμε τώρα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα το οποίο εκτιμά πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει. Ωστόσο, σημείωσε πως πάντα ο ιός μας εκπλήσσει αλλάζοντας την συμπεριφορά του.

Για τις εκτιμήσεις συναδέλφων του ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 11.000 στην κορύφωση της πανδημίας σχολίασε πως ο ίδιος αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις και πως πιστεύει ότι εξαρτάται και από την συμπεριφορά του καθενός.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Σχετικά με το πως θα επιλέγεται ο ασθενής για την θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ανέφερε ότι:

«Υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται αυτή η χορήγηση. Ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση της συγκεκριμένης θεραπείας με το εμβόλιο και ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι για να προλάβουν την πανδημία αλλά για τους αρρώστους ενώ το μήνυμα είναι να μην έχουμε κρούσματα. «Η πρόληψη είναι το θέμα».