Ο βασιλιάς Κάρολος οδήγησε τα αδέλφια του, πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπα Άντριου και πρίγκιπα Έντουαρντ στην αγρυπνία γύρω από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η τελετή ξεκίνησε τελικά λίγο πριν τις 8:00 μ.μ. (ώρα Αγγλίας) με τον βασιλιά Κάρολο να φτάνει στο Γουέστμινστερ λίγα λεπτά μετά τις 7:30 μ.μ.

Ο βασιλιάς Κάρολος στάθηκε στην κεφαλή της πλατφόρμας, κοντά στο το αυτοκρατορικό στέμμα στην κορυφή του. Στη συνέχεια, τα αδέλφια της βασίλισσας περπάτησαν στην εξέδρα, περιμετρικά της πλατφόρμας και στάθηκαν στραμμένοι προς το κοινό. Ο Κάρολος δείχνει, μάλιστα, ιδιαίτερα συγκινημένος.

Περισσότερες από επτά ώρες πέρασαν από την παύση που ζήτησαν οι Αρχές της Βρετανίας για την προσέλευση στην ουρά για το Γουέστμινστερ, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η ουρά για το Αββαείο του Γουέστμινστερ άνοιξε ξανά γύρω στις 7:00 το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από παύση για περισσότερες από επτά ώρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί συνωστίζονται και σήμερα στην ουρά για τον αποχαιρετισμό της βασίλισσας Ελισάβετ και δεν σταματούν στο εμπόδιο της φυσικής κούρασης, αλλά συνεχίζουν να περιμένουν για τη στιγμή που θα περάσουν τις πύλες του Ουέστμινστερ Χολ.

Για ακόμη ένα 24ωρο επαναλαμβάνεται το σκηνικό της πολύωρης αναμονής, με την ουρά να έχει φτάσει τα 8 χιλιόμετρα, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι πόρτες, πάντως, στο Southwark Park, στο κεντρικό Νοτιοανατολικό Λονδίνο, έκλεισαν νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι κόσμος μπορούσε να ακολουθήσει την ουρά για να φτάσει στον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο της Ελισάβετ Β’. Η αναμονή για να μπει κανείς στο Ουέστμινστερ Χολ υπολογίζεται ακόμη και στις 14 ώρες.

Αποφασίστηκε, νωρίτερα, από την κυβέρνηση να αποτραπεί καποια στιγμή η είσοδος στην ουρά για έξι ώρες. Αποτέλεσμα των σχεδίων αυτών, να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη διαδικασία για το λαϊκό προσκύνημα.

Σε μια ενημέρωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, ανέφερε ότι το πάρκο Southwark, όπου τελειώνει επίσημα η ουρά για το Ουέστμινστερ, είχε «φτάσει στο πικ της χωρητικότητάς του» και η είσοδος θα «διακοπτόταν για τουλάχιστον έξι ώρες».

«Μην επιχειρήσετε να μπείτε στην ουρά μέχρι να ανοίξει ξανά» ήταν η συμβουλή, με την οποία έκλεινε η ανακοίνωση.

Τα απρόοπτα δεν έλειψαν κατά τα προηγούμενα 24ωρα από το λαϊκό προσκύνημα.

Ορισμένοι πολίτες επιχείρησαν να μπουν με τα βρέφη τους ακόμη και με κατοικίδιά τους στον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο της Ελισάβετ, ενώ όπως είναι φυσικό, λόγω εξάντλησης, δεν έλειψαν και τα επεισόδια λιποθυμίας.

Εκτιμάται, πάντως, ότι ο συνολικός αριθμός των πολιτών που θα περάσουν από το Ουέστμινστερ Χολ θα πλησιάσει το μισό εκατομμύριο, πιο συγκεκριμένα θα ξεπεράσει τις 350.000.

Για τους τελευταίους, δε, που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία συστήνεται να μπουν στην ουρά στις 12:30 της Κυριακής αφού το λαϊκό προσκύνημα θα σταματήσει στις 06:30 (τοπική ώρα) τη Δευτέρα.

Το λαϊκό προσκύνημα την Πέμπτη

Ουρά που ξεπερνούσε τα 6 χλμ παρατηρήθηκε για την είσοδο στον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο της Ελισάβετ Β‘. Η προσμονή του κόσμου για την ώρα του αποχαιρετισμού ήταν τέτοια που μπορούσαν να περιμένουν ακόμη και 10 ώρες για να ακολουθήσουν μια διαδικασία που θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη τους.

Διαβάστε ακόμη: