Όσα συνέβησαν στη βρετανική μοναρχία τον πρώτο χρόνο από το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ όπου σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, καθώς είχε παραμείνει στο θρόνο για 70 χρόνια υπηρετώντας το «Στέμμα». Ποιοι αναβαθμίστηκαν, ποιοι «έχασαν» τίτλους και οι αλλαγές στα επίσημα δείπνα.

Ήταν 8 Σεπτεμβρίου 2022, όταν ανακοινώθηκε επίσημα από το BBC ως έκτακτη είδηση πως η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε ειρηνικά στο αγαπημένο της κάστρο το Balmoral. Δύο ημέρες νωρίτερα, η γηραιότερη μονάρχης είχε φωτογραφηθεί με τη νέα πρωθυπουργό της χώρας παραμένοντας στο πόστο της, δηλαδή υπηρετώντας το «Στέμμα» μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία από outsider βρέθηκε να γίνει η μακροβιότερη μονάρχης της Αγγλίας, υπήρξε ένα ντόμινο εξελίξεων στη μοναρχία. Αυτόματα, ο μέχρι τότε πρίγκιπας Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο με τον ίδιο να αναβαθμίζει αμέσως το γιο του πρίγκιπα Γουίλιαμ, μελλοντικό βασιλιά, και τη σύζυγο του Κέιτ Μίντλετον δίνοντας τους τον τίτλο του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας. Μετά την Νταϊάνα, η Κέιτ Μίντλετον είναι αυτή που πήρε τον τίτλο που έχει ταυτιστεί απόλυτα με την «πριγκίπισσα του λαού».

Δείχνοντας τις προθέσεις του, ο βασιλιάς, πλέον, Κάρολος άλλαξε τον τίτλο και τη προσφώνηση της Καμίλα, η οποία δεν αποκαλείται «βασιλική σύζυγος», αλλά φέρνει τον τίτλο της Βασίλισσας. Η γυναίκα που αγάπησε πραγματικά ο βασιλιάς Κάρολος και κατάφερε να επιβάλλει στη μοναρχία στέφθηκε Βασίλισσα δίπλα του στην επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε οκτώ μήνες μετά το θάνατο της Ελισάβετ -συγκεκριμένα στις 6 Μαΐου.

Η είδηση πως η βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε σε κλάσματα δευτερολέπτου έκανε το γύρο του κόσμου και έγινε παντού πρωτοσέλιδο. Τις επόμενες δέκα ημέρες η Αγγλία πενθούσε τη μονάρχη και σχεδιάστηκε βήμα- βήμα η κηδεία της όπου παρευρέθηκαν βασιλικές οικογένειες και πολιτικοί από κάθε μέρος του πλανήτη.

Φυσικά, το στιγμιότυπο με τους άλλοτε «Fab 4», πρίγκιπα Γουίλιαμ Κέιτ Μίντλετον και Χάρι -Μέγκαν, να περπατούν μαζί χαιρετώντας τα πλήθη έγινε μεγάλη είδηση. Ήταν η πρώτη φορά από τότε που το έκπτωτο ζευγάρι δραπέτευσε από την Αγγλία για να μετακομίσει στις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω τη πριγκιπική ζωή για να γίνουν απλοί…celebrities και ήταν μαζί με τους πλέον πρίγκιπες της Ουαλίας.

Φυσικά, το στιγμιότυπο με τους άλλοτε «Fab 4», πρίγκιπα Γουίλιαμ Κέιτ Μίντλετον και Χάρι -Μέγκαν, να περπατούν μαζί χαιρετώντας τα πλήθη έγινε μεγάλη είδηση. Ήταν η πρώτη φορά από τότε που το έκπτωτο ζευγάρι δραπέτευσε από την Αγγλία για να μετακομίσει στις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω τη πριγκιπική ζωή για να γίνουν απλοί…celebrities και ήταν μαζί με τους πλέον πρίγκιπες της Ουαλίας.

Εν συντομία, ο πρώτος χρόνος χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ έφερε πολλές αλλαγές στις ζωές της οικογένειας της: ο βασιλιάς Κάρολος, μεταξύ άλλων, αναβάθμισε τον αδερφό του πρίγκιπα Έντουαρτ δίνοντας του τον τίτλο του «Δούκα του Εδιμβούργου» που μέχρι άλλοτε είχε ο πατέρας τους, πρίγκιπας Φίλιππος, και η σύζυγος του Σόφι από Κόμισσα έγινε Δούκισσα, απαγορεύτηκε στους Χάρι- Μέγκαν να χρησιμοποιούν τη προσφώνηση «Αυτού Υψηλότητα», έγινε έξωση στην αγαπημένη βοηθό της Ελισάβετ, πουλήθηκαν σε δημοπρασία τα άλογα της και άλλαξε το μενού στα επίσημα δείπνα του Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με τα ξένα Μέσα δεν πρόκειται να γίνει κάποια δημόσια εκδήλωση για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου που «έφυγε» από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς η βρετανική οικογένεια θα οργανώσει μνημόσυνο προς τιμής της σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο.

Τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στη βρετανική μοναρχία μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Μετά το πένθος που κρατήθηκε από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας τα ενεργά μέλη της μοναρχίας ξεκίνησαν κι πάλι να εργάζονται, δηλαδή να κάνουν κάποιες δημόσιες εμφανίσεις κρατώντας πολύ χαμηλούς τόνους. Παράλληλα, άρχισε ο σχεδιασμός για την επίσημη τελετής στέψης του βασιλιά Κάρολου.

Όρκισε για πρώτη φορά πρωθυπουργό ο βασιλιάς Κάρολος
Πριν καν συμπληρωθούν δύο μήνες από το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ο νέος μονάρχης όρκισε για πρώτη φορά πρωθυπουργό. Αφού αποδέχτηκε την παραίτηση της Λιζ Τρας, η τελευταία Πρωθυπουργός που όρκισε η βασίλισσα Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος για πρώτη φορά ως μονάρχης όρκισε Πρωθυπουργό της χώρας τον Ρίσι Σούνακ.

Τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ και το ντεμπούτο του πρίγκιπα Λούι
Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια, με αρχηγό πλέον τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα, παρακολούθησαν παραδοσιακά την εκκλησιαστική τελετή των Χριστουγέννων στο Σάντριγχαμ. Μια λειτουργία που παρακολουθούσε ανελλιπώς η βασίλισσα Ελισάβετ εκτός από τα χρόνια της πανδημίας. Φυσικά, στο πλευρό του βασιλιά ήταν ο διάδοχος του πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, ενώ δεν έλειπαν τα τρία τους παιδιά.

Μάλιστα, για τον πρίγκιπα Λούι ήταν το ντεμπούτο του στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία της οικογένειας και για ακόμα μια φορά έκλεψε τις εντυπώσεις.

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Μετά από 70 χρόνια το χριστουγεννιάτικο μήνυμα εκφώνησε ο νέος βασιλιάς και ήταν ένας λόγος με φόρο τιμής προς την αγαπημένη του μητέρα.

Ο βασιλιάς Κάρολος

Στο τελευταίο της μήνυμα η βασίλισσα Ελισάβετ είχε κάνει αναφορά στον σύζυγο της/Φωτογραφία: AP IMages
Ο Κάρολος είπε ότι μοιράζεται με «όλη του την καρδιά» την πίστη της μητέρας του στο Θεό και στο λαό. Ο ίδιος μιλούσε από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου αναπαύεται η θανούσα βασίλισσα, από το οποίο η Ελισάβετ εκφώνησε το χριστουγεννιάτικο διάγγελμά της το 1999.

Αναβαθμίστηκε ο πρίγκιπας Έντουαρτ και η σύζυγος του Σόφι
Ο πρίγκιπας Έντουαρτ, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος είχε πεθάνει 17 μήνες νωρίτερα από τη βασίλισσα Ελισάβετ, πήρε τον τίτλο «Δούκας του Εδιμβούργου». Έτσι, η γυναίκα του μέχρι τότε Κόμμισα του Ουέσεξ, έγινε Δούκισσα του Εδιμβούργου. Να τονίσουμε πως η Δούκισσα Σόφι ήταν πολύ κοντά στη βασίλισσα Ελισάβετ και ήταν εκείνη που όταν απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν συνεχώς στο πλευρό της.

Ο τίτλος του δούκα του Εδιμβούργου δόθηκε στον πρίγκιπα Φίλιππο από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν παντρεύτηκαν το 1947. Να τονίσουμε πως ο πρίγκιπας Έντουαρτ τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει μεγάλο μέρος του έργου του πατέρα του με το πρόγραμμα απονομής των βραβείων «Δούκας του Εδιμβούργου».

Ο αυτοαποκαλούμενος «Ρεζέρβα» πρίγκιπας Χάρι έβγαλε τα άπλυτα της βασιλικής οικογένειας στη φόρα- Κυκλοφόρησε βιβλίο, έκανε ντοκιμαντέρ με την Μέγκαν κι έχασαν τους τίτλους τους

Δέκα ημέρες μετά την αλλαγή χρόνου, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου 2023, κυκλοφόρησε παγκοσμίως η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι με τίτλο «Ρεζέρβα» κάνοντας πικάντικες αποκαλύψεις για τον πατέρα του, τον αδερφό του και τη σχέση της συζύγου του Μέγκαν με την Κέιτ Μίντλετον.

Το βιβλίο ξεπούλησε, παντού έγιναν θέμα συζήτησης οι αποκαλύψεις του έκπτωτου γιου του σημερινού μονάρχη που κοσμούσαν τα media. Επόμενο βήμα η κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ «Harry&Meghan» όπου η πρώην ηθοποιός με μια κίνηση της «κορόιδεψε» την υπόκλιση στη βασίλισσα Ελισάβετ. Οι κριτικές δεν ήταν υπέρ της, καθώς στην ουσία υποτίμησε την καταγωγή του συζύγου της και τα Μέσα στράφηκαν εναντίον της.

Φυσικά, η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας δεν έκανε την παραμικρή δήλωση, αν και πηγές από το περιβάλλον τους σχολίασαν τη δυσαρέσκεια τους. Το αποτέλεσμα ήταν λίγους μήνες αργότερα ο βασιλιάς Κάρολος να τους «κόψει» του τίτλους και πλέον δεν μπορούν να αναφέρονται ως «Αυτού Μεγαλειότητα». Επίσης, πλέον δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους το σπίτι τους στο Λονδίνο που είχαν μετακομίσει μετά το γάμο τους.

Επίσημη στέψη βασιλιά Καρόλου
Από τις αρχές Μαΐου ο βρετανικός και παγκόσμιος Τύπος είχε στραμμένα τα μάτια του στη μοναρχία, καθώς μετά από 70 χρόνια θα ακουγόταν ξανά το «God save the King».

Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου ήταν πιο λιτή από της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, και την παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε ζωντανή σύνδεση.

Το επίσημο πορτραίτο της νέας μοναρχίας
Στα higlights της στέψης ήταν η υπόκλιση του πρίγκιπα Γουίλιαμ στον πατέρα του, βασιλιά Κάρολο, η συμμετοχή του πρίγκιπα Τζορτζ στο πλευρό του παππού του που δεν είχε ξαναγίνει, η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον και η solo εμφάνιση του Χάρι, ο οποίος είχε παραμείνει στο Λονδίνο για λίγες μόνο ώρες. Στο πλευρό του βασιλιά πάντα η Καμίλα και φύλακας φρουρός του η αδερφή του, πριγκίπισσα Άννα -η πιο σκληρά εργαζόμενη της βασιλικής οικογένειας.

Έξωση στο «δεξί» χέρι της βασίλισσας Ελισάβετ

Ίσως αυτό που δεν περίμενε κανείς είναι η έξωση που έγινε στην Άντζελα Κέλι από τον νέο μονάρχη της Αγγλίας λίγους μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του. Η Άντζελα Κέλι εργάστηκε για πάνω από 25 χρόνια δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ και οι δύο γυναίκες ήταν τόσο δεμένες, που φορούσε ακόμη και τα καινούργια παπούτσια της μονάρχη για να ανοίξουν, της έφτιαχνε τα μαλλιά της και της έκανε μασάζ στα πόδια της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποιες ήταν πραγματικά οι σχέσεις με τις νύφες της -Οι κουβέντες με κλάματα με την Νταϊάνα
Σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε δημιουργήσει τον τίτλο «Προσωπική βοηθός, σύμβουλος και επιμελήτρια της Αυτής Μεγαλειότητάς της» για την πρώην βασιλική κομμώτρια και μοδίστρα, και της έδωσε μάλιστα την άνευ προηγουμένου άδεια να γράψει μια σειρά βιβλίων για τη σχέση τους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ήταν τέτοιος ο φόβος του Παλατιού, που λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας, οι κλειδαριές στα διαμερίσματά της άλλαξαν ώστε να μην έχει πρόσβαση η 65χρονη Άντζελα Κέλι.

Η συνέχεια έγινε γνωστή από τα tabloid: Μετά από εντολή του βασιλιά Καρόλου, το πρώην «δεξί χέρι» της βασίλισσας Ελισάβετ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι που της είχε παραχωρήσει η μονάρχης, για να μετακομίσει στην περιοχή Peak District, όπου ο νέος τής χάρισε ένα νέο σπίτι, θέλοντας να κρατήσει κάποιες ισορροπίες.

«Είμαι πολύ μεγάλη για να ανησυχώ για το ποιος με συμπαθεί και ποιος με αντιπαθεί. Έχω πιο σημαντικά πράγματα να κάνω» έγραψε η άλλοτε αγαπημένη βοηθός της βασίλισσας Ελισάβετ στα social media ρίχνοντας ευγενικά τα δικά της καρφιά προς το μονάρχη.

Throwbaack φωτογραφία από την Κέιτ Μίντλετον λίγες ημέρες πριν «φύγει» η βασίλισσα Ελισάβετ
Ανήμερα των γενεθλίων της μονάρχη, η πριγκίπισσα της Ουαλίας ανέβασε στα social media μια φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία είχε τραβήξει η ίδια, από τις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2022, δηλαδή λίγες βδομάδες πριν «φύγει» η βασίλισσα Ελισάβετ, στο Μπαλμόραλ όπου περνούσε πάντα τις διακοπές της.

Χαμογελαστή η μακροβιότερη μονάρχης της Αγγλίας περιτριγυρίζεται από τα περισσότερα από τα δισέγγονα της αλλά και κάποια της εγγόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ του κάστρου της και χαμογελά στον φακό της Κέιτ Μίντλετον, κατά τη διάρκεια της ετήσιας οικογενειακής συγκέντρωσης στο Μπαλμόραλ. Να αναφέρουμε πως η βασίλισσα Ελισάβετ είχε οκτώ εγγόνια και 12 δισέγγονα όταν πέθανε.

Στη φωτογραφία διακρίνονται πίσω τα εγγόνια της βασίλισσας Ελισάβετ, λαίδη Λουίζ Μαουντμπάντεν-Γουίνδσορ, ο αδελφός της Τζέιμς, κόμης του Ουέσεξ, και μπροστά τα δισέγγονά της Λένα Τίνταλ, πρίγκιπας Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ, Ισλα Φιλίπς, πρίγκιπας Λούις, Μία Τίνταλ, Λούκας Τίνταλ και Σαβάνα Φιλίπς.

Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει τα επίσημα μενού στο Μπάκιγχαμ
Έχοντας διαφορετική φιλοσοφία ζωής, ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται να απομακρύνεται από το μενού των δείπνων που παρέθετε η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία συχνά προτιμούσε ελάφι ή αρνί από το Balmoral ή από κάποιο από τα άλλα βασιλικά κτήματα όταν φιλοξενούσε ξένους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, στο επίσημο δείπνο που παράθεσε ο βασιλιάς Κάρολος στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προς τιμήν του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα στο μενού υπήρχε ως κυρίως πιάτο ψητό καλκάνι (ψάρι) με άγρια ​​μανιτάρια, τρούφα και σάλτσα οξαλίδας ή μπαλοτίνα (κομμάτι φιλέτο) από φασιανό του Γουίνσδορ με γέμιση αγκινάρας, κυδώνι και σάλτσα πορτ. Στα ορεκτικά περιλαμβάνονται επιλογές από ανάμεικρα καρότα Chantenay, λάχανο με ψητή κίτρινη κολοκύθα, κοκκινιστές πατάτες φοντάν και σαλάτα. Το επιδόρπιο αποτελείται από παγωτό παρφέ βανίλια με καραμελωμένα μήλα ή μπουκίτσες γλυκισμάτων.

Δημοπρατήθηκαν τα 14 άλογα της βασίλισσας Ελισάβετ
Αρχές Νοεμβρίου έγινε γνωστό πως ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε σε δημοπρασία 14 από τα άλογα κούρσας της αείμνηστης βασίλισσας. Τα άλογα πουλήθηκαν για περισσότερες από ένα εκατομμύριο λίρες στο Newmarket του Suffolk, κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης δημοπρασίας.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν το Love Affairs, η τελευταία νικήτρια της βασίλισσας Ελισάβετ στο Goodwood, δύο ημέρες πριν από τον θάνατό της, που εκπαιδεύτηκε από τον Clive Cox στο Berkshire.

Το πρώτο Trooping the Color μετά την ελισαβετιανή εποχή και οι αλλαγές από τον νέο μονάρχη
Τον φετινό Ιούνιο ήταν το πρώτο Trooping the Color που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου. Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε για την περίσταση τη στολή της Ουαλικής Φρουράς ενώ τον ακολουθούσαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ – επίσης με Ουαλική στολή – του συντάγματος που κληρονόμησε από τον πατέρα του τον Δεκέμβριο. Μαζί τους και η πριγκίπισσα Άννα καθώς και ο πρίγκιπας Έντουαρντ. Μεγάλοι απόντες ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Άντριου.

Μετά την παρέλαση στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ βγήκαν αυστηρά τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας -σαφώς λιγότερα πρόσωπα από οποιαδήποτε άλλη φορά. Βασιλιάς Κάρολος και Καμίλα, πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας με τα 3 τους παιδιά, η πριγκίπισσα Άννα και ο Δούκας με τη Δούκισσα του Εδιμβούργου ήταν οι μόνοι παρόντες στο μπαλκόνι. Η μικρότερη μοναρχία που πολλές φορές είχε κάνει αναφορά ο νυν μονάρχης δεν έμεινε στα λόγια, αλλά το έκανε πράξη.

Διακοπές στο κάστρο Balmoral με οικοδεσπότες Κάρολο- Καμίλα
Τον Αύγουστο τα μέλη της μοναρχίας κάνουν διακοπές και πάντα τηρούσαν την παράδοση όπου περνούσαν κάποιο χρόνο στο κάστρο Balmoral, στη Σκωτία, μαζί με την βασίλισσα Ελισάβετ -εκείνη έμενε εκεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Φέτος, για πρώτη φορά οικοδεσπότες στο κάστρο που αγάπησε η βασίλισσα Ελισάβετ κι έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή ήταν ο βασιλιάς Κάρολος με τη Καμίλα. Οι δυο τους υποδέχτηκαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ άλλων τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Γουίλιαμ με τη δική του οικογένεια, αλλά και την Ζάρα Τίνταλ, κόρη της πριγκίπισσας Άννας.

Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, Χάρι- Μέγκαν δεν πήραν πρόσκληση από τον μονάρχη για να επισκεφτούν την βασιλική οικογένεια και να περάσουν χρόνο μαζί. Όπως αναφέρεται κανείς πλέον δεν τους έχει εμπιστοσύνη μετά τις αποκαλύψεις που κάνουν για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας προκειμένου να υπάρχουν στα φώτα της δημοσιότητας.

Διαβάστε ακόμη: