Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα self test παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης – Ο «οδικός χάρτης» για τη χρήση τους από τους πολίτες

Αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο διεξαγωγής των self tests έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε πως «κάνοντας self testμια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων». Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε πως τα τεστ θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου και θα έχουν απλές οδηγίες χρήσης. Μάλιστα το άνοιγμα της αγοράς, του λιανεμπορίου, των καταστημάτων, των σχολείων, της εστίασης και του τουρισμού θα γίνει μέσω των self test.

Η διάθεσή των τεστ θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου στα φαρμακεία και για να μην υπάρξει συγχρωτισμός θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών που είναι εργασιακά ενεργοί. Σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό οι πολίτες θα κάνουν rapid σε δημόσια δομή για επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Υποχρεωτικό το self test για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό δικαστήρια, σχολεία

Υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για του τομείς: ναυτιλίας, εστίασης, τουρισμού, δικαστήρια ενώ μία φορά την εβδομάδα τα υπάρχει τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αναλυτικότερα, με διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων, σε συνδυασμό με την πρόοδο εμβολιασμού του πληθυσμού, θα γίνει η επανεκκίνηση με ασφάλεια σε διάφορες δραστηριότητες.

Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) κυρίως για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν.

Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός στοχοποιημένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους. Στη Σλοβακία επίσης η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την  ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

 

Χαρδαλιάς : Παράταση lockdown νέες περιοχές στο βαθύ κόκκινο

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.