Τα Χριστούγεννα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας σίγουρα δεν μοιάζουν με οποιαδήποτε Χριστούγεννα. Φανταστείτε μόνο τα τεράστια τραπέζια γεμάτα με κάθε λογής φαγητά, τις ατελείωτες στολισμένες με φώτα αίθουσες, αλλά και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους έξι μέτρων που στολίστηκε φέτος στο St George’s Hall, στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο λατρεύουν τα Χριστούγεννα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως ο πιο στολισμένος δρόμος των φετινών γιορτών βρίσκεται στο Λονδίνο. Στο Νησί, όμως, βρίσκονται και μερικά από τα πιο αριστοκρατικά παλάτια του πλανήτη, τα οποία αυτή την περίοδο φορούντα γιορτινά τους.

Και το πιο σημαντικό; Τα Χριστούγεννα θα ανοιχτά στο κοινό, προκειμένου οι επισκέπτες του κάστρου Ουίνδσορ, του Μπάκιγχαμ και του Παλατιού του Χόλιρουντ Χάουζ στο Εδιμβούργο θα δουν τις κεντρικές αίθουσες να μεταμορφώνονται με χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε αποκλειστικές θεματικές επισκέψεις και να ζήσουν τα πιο βασιλικά τους Χριστούγεννα.

Χριστούγεννα στο κάστρο του Ουίνδσορ

Ένα αστραφτερό χριστουγεννιάτικο δέντρο θα στηθεί στο Crimson Drawing Room, ένα από τα πιο αριστοκρατικά δωμάτια στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Αυτά τα δωμάτια στην ανατολική πλευρά του κάστρου, που δημιουργήθηκαν ως ιδιωτικά διαμερίσματα για τον Γεώργιο Δ’, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από μέλη της βασιλικής οικογένειας για επίσημες δεξιώσεις και είναι ανοιχτά στους επισκέπτες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στην αίθουσα του Waterloo, η τραπεζαρία μήκους πενήντα μέτρων θα στρωθεί και θα γεμίσει με πορσελάνες. Την ίδια στιγμή, η μεγάλη σκάλα θα καλωσορίσει τους επισκέπτες, διακοσμημένη με εντυπωσιακές γιρλάντες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, τοπικές σχολικές χορωδίες θα τραγουδούν τα κάλαντα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο St George’s Hall και ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο μενού θα σερβίρεται στο Undercroft Café , το μεσαιωνικό καφέ στο ισόγειο του Κάστρου. Οι οικογένειες και τα παιδιά θα μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε εργαστήρια που θα εξηγούν πώς γιόρτασαν οι Βικτωριανοί τα Χριστούγεννα, στο Κέντρο Εκμάθησης κάθε Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 16 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου 2024.

Χριστούγεννα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα σημαντικά διευρυμένο πρόγραμμα αποκλειστικών περιηγήσεων, έχοντας την ευκαιρία να επισκεφθούν τα State Rooms του Παλατιού του Μπάκιγχμαν σε επιλεγμένες ημερομηνίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Θα υπάρχουν επίσης ξεναγήσεις σχεδιασμένες για οικογένειες με μικρά παιδιά, πάντα συνοδευόμενες από έναν ειδικό οδηγό που θα αφηγηθεί τις ιστορίες του Παλατιού και της βασιλικής οικογένειας.

Χριστούγεννα στο παλάτι του Χόλιρουντ Χάουζ

Στο παλάτι του Χόλιρουντ Χάουζ, την επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία, θα στηθεί ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην αίθουσα του Θρόνου. Η μεγάλη σκάλα που οδηγεί στα ιστορικά State Apartments θα είναι διακοσμημένη με γιρλάντες, λουλούδια και κόκκινα μούρα, όπως και όλα τα παράθυρα των βασιλικών διαμερισμάτων. Στη Royal Dining Room, το μεγάλο τραπέζι θα στρωθεί με πολυτελή ασημένια σερβίτσια και θα διακοσμηθεί με ζαχαρωτά φρούτα και φύλλα, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν σπιτικές κιμαδόπιτες.

Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πώς οι Βρετανοί Βασιλικοί γιόρτασαν τα Χριστούγεννα στο πέρασμα των αιώνων – από την ανταλλαγή ευχετήριων καρτών μέχρι εξατομικευμένα δώρα – μπορούν να συμμετέχουν στις θεματικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη του Δεκεμβρίου στο Παλάτι. Επίσης έχουν προγραμματιστεί – την Κυριακή 10 και Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου – ειδικές χριστουγεννιάτικες συναυλίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με ένα ποτήρι κρασί και μια γεύση από την παραδοσιακή κιμαδόπιτα.

Διαβάστε ακόμη: