Ο βασιλιάς Κάρολος o 3ος, στα 75 του χρόνια και πριν συμπληρώσει καν ένα χρόνο στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας είναι επισήμως καρκινοπαθής.

Η ανακοίνωση της ασθένειάς του έγινε το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου 2024 με ένα μίγμα εξωστρέφειας και κρυψίνοιας που μόνο στη Βρετανία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί.

Από τη μία, υπήρξε η δημοσιοποίηση της νόσου με ευθύτητα και αμεσότητα για την οποίαν σχεδόν αυτο-επαινέθηκαν οι υπεύθυνοι δημοσιότητας του βασιλικού οίκου. Προβλήθηκε ιδιαίτερα η πρόθεση του Καρόλου να παροτρύνει, με το δικό του παράδειγμα, τους συμπατριώτες του να φροντίζουν την υγεία τους, χωρίς συμπλέγματα και προκαταλήψεις.

Και από την άλλη, ουδείς γνωρίζει την παραμικρή λεπτομέρεια για τον τύπο καρκίνου, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο άναξ, για το προσδόκιμο ζωής -υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι πρόκειται για μια μορφή ιάσιμου καρκίνου.

Πολύ μετρημένα και πολύ προσεκτικά, οι πληροφορίες που δόθηκαν στα ΜΜΕ είναι ότι ο καρκίνος του Καρόλου δεν σχετίζεται με την πρόσφατη νοσηλεία του και την επέμβαση στην οποίαν υπεβλήθη για υπερπλασία προστάτη.

Βασιλιάς Κάρολος: Ψύχραιμος και αισιόδοξος – «Θα πάνε όλα καλά»

Και επίσης ότι ο βασιλιάς δεν θα εισαχθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα για τη χημειοθεραπεία, αλλά θα εκτελέσει το προβλεπόμενο πρόγραμμα ως εξωτερικός ασθενής. Παράλληλα ξεκίνησαν δίνονται τα πρώτα ψήγματα αισιοδοξίας με την Daily Mail να μεταδίδει ότι «η κατάστασή διαγνώστηκε έγκαιρα και η πρόγνωση είναι καλή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος ο Κάρολος είναι πολύ αισιόδοξος και θεωρεί ότι όλα θα πάνε καλά με την υγεία του. Μάλιστα έχει εκπλήξει τους δικούς του ανθρώπους με την επιθυμία του να συνεχίσει να εργάζεται «σαν να μη συμβαίνει τίποτε».

Αυτό που του δίνει τόση δύναμη, όπως αναφέρεται, είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο και η πρόγνωση είναι καλή.

Όπως ήταν φυσικό, τα νέα για τη σοβαρή ασθένεια του βασιλιά, συντάραξαν τη Βρετανία.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Κάρολος παραμένει ψύχραιμος, απλώς ενοχλείται ιδιαίτερα από τον αυτονόητο περιορισμό των μετακινήσεων και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του, ως κεφαλή του βρετανικού κράτους (και της εκκλησίας).

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο βασιλιάς θα εξακολουθήσει να συναντάται μία φορά την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρίσι Σουνάκ για την καθιερωμένη ενημέρωση του μονάρχη.

Βασιλιάς Κάρολος: Αποκάλυψε ο ίδιος στους γιους του ότι έχει καρκίνο

Στο μεταξύ, νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο.

Πριν την ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, που αποκάλυπτε στην κοινή γνώμη την διάγνωση ο βασιλιάς Κάρολος είχε μιλήσει προσωπικά στους δύο γιους του.

Σύμφωνα με το BBC, ο βασιλιάς ενημέρωσε προσωπικά τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι για την διάγνωση του, ενώ ο διάδοχος του θρόνου είναι σε συνεχή επαφή με τον πατέρα του. Τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο βασιλιάς ενημέρωσε ο ίδιος την βασιλική οικογένεια και τα αδέρφια του για την κατάσταση της υγείας του.

Παρά τις δύσκολες σχέσεις των τελευταίων ετών του πρίγκιπα Χάρι με το Παλάτι, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά σπεύδει σήμερα στο Λονδίνο για να τον συναντήσει.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πηγή κοντά στον πρίγκιπα Χάρι ανέφερε ότι ο Δούκας του Σάσσεξ συνομίλησε με τον βασιλιά για την διάγνωση του με καρκίνο.

Βασιλιάς Κάρολος: Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ:

«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ιατρικής διαδικασίας του Βασιλιά για καλοήθη διεύρυνση του προστάτη, επισημάνθηκε ένα ξεχωριστό θέμα ανησυχίας. Μεταγενέστερες διαγνωστικές εξετάσεις εντόπισαν μια μορφή καρκίνου.

Η Αυτού Μεγαλειότητα ξεκίνησε σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί τον συμβούλευσαν να αναβάλλει τα δημόσια καθήκοντά του. Σε όλη αυτή την περίοδο, η Αυτού Μεγαλειότητα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει κρατικές εργασίες και επίσημες γραφειοκρατικές εργασίες ως συνήθως.

Ο Βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή της, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη νοσοκομειακή επέμβαση. Παραμένει απόλυτα θετικός για την θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια υπηρεσία το συντομότερο δυνατό.

Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από καρκίνο».

Βασιλιάς Κάρολος: Το χρονικό μέχρι την ανακοίνωση για τον καρκίνο

  • 17 Ιανουαρίου: Ανακοινώνεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα υποβληθεί σε θεραπεία για υπερτροφία του προστάτη μετά την ανακάλυψη της καλοήθους πάθησης.
  • 19 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς επιστρέφει από τη Σκωτία με τη βασίλισσα, Καμίλα και κατευθύνεται στο κτήμα του στο Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ για να ξεκουραστεί πριν από τη διαδικασία.
  • 23 Ιανουαρίου: Η Καμίλα παροτρύνει τον βασιλιά να ρίξει λίγο τους ρυθμούς του. Πηγή είχε αναφέρει τότε: «Η βασίλισσα του είπε ότι πρέπει να επιβραδύνει λίγο».
  • 25 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος εκτέλεσε επίσημα καθήκοντα χωρίς κάμερες και συναντήθηκε με ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Σάντριγχαμ.
  • 26 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς εισήχθη στην Κλινική του Λονδίνου, το ίδιο νοσοκομείο στο οποίο ανάρρωνε η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.
  • 29 Ιανουαρίου: Μετά από τρεις ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο του ο βασιλιάς Κάρολος πήρε εξιτήριο. Επιτράπηκε στις κάμερες να τον απαθανατίσουν καθώς έβγαινε από το νοσοκομείο και φαινόταν ευδιάθετος.
  • 31 Ιανουαρίου: Η βασίλισσα Καμίλα, που επισκέφθηκε ένα κέντρο υποστήριξης για τον καρκίνο στο Λονδίνο, είπε ότι βασιλιάς, Κάρολος «συνεχίζει, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί».
  • 4 Φεβρουαρίου: Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Βρετανίας παρακολουθούν την εκκλησιαστική λειτουργία στο Σάντριγχαμ.
  • 5 Φεβρουαρίου: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοινώνουν ότι ο βασιλιάς της Βρετανίας έχει μια μορφή καρκίνου που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο.

Διαβάστε ακόμη: