Επενδύσεις σε νέα καταστήματα, αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και νέα κέντρα διανομής περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα του κλάδου των σούπερ μάρκετ για το επόμενο διάστημα. Με τους καταναλωτές πλέον να είναι πολύ πιο «ευαίσθητοι» σε θέματα τιμών, χωρίς καμία διάθεση να επιμείνουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μάρκες, αλλά και με την κυβέρνηση να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις, τα σούπερ μάρκετ επιχειρούν μέσα από αυτού του τύπου τις επενδύσεις όχι μόνο να ενισχύσουν τα έσοδά τους, αλλά κυρίως να προστατέψουν την κερδοφορία τους μέσω μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Μετά, δε, από μια σχετικά σταθερή χρονιά όπως ήταν το 2024, το 2026 θα είναι η χρονιά των σημαντικών ανακατατάξεων στον «χάρτη» των σούπερ μάρκετ, με τις βάσεις να έχουν μπει φέτος, καθώς είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλες εξαγορές και αρκετές μικρότερες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συγκέντρωση τον κλάδο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται, εκτός απροόπτου, η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στη «Μασούτης» και την «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» για την απόκτηση της δεύτερης από την πρώτη. Συμφωνία μέσα από την οποία η «Μασούτης» προσδοκά να αποκτήσει πλέον σημαντική παρουσία στην Αττική, ένα στοίχημα που ακόμη δεν έχει κερδηθεί επτά χρόνια μετά την είσοδό της στην πρωτεύουσα με την εξαγορά τότε της αλυσίδας «Προμηθευτική». Με αυτή την κίνηση η «Μασούτης» θα μεγαλώσει σημαντικά το αποτύπωμά της και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεδομένου του μεγάλου δικτύου συνεργαζόμενων καταστημάτων που διαθέτει η «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός», ακόμη κι αν κάποια εξ αυτών απαιτηθεί για λόγους νομοθεσίας περί ανταγωνισμού να μην περάσουν στον έλεγχό της. Με τη «Μασούτης» να επιτυγχάνει τζίρο 1,14 δισ. ευρώ και την «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» 777 εκατ. ευρώ το 2024, το νέο σχήμα που θα προκύψει εκτιμάται ότι θα έχει τζίρο κοντά στη ζώνη των 2 δισ. ευρώ, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα η Lidl Ελλάς και η «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Η δεύτερη μεγάλη συμφωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την απόκτηση του 40% της αλυσίδας Bazaar από τη Retail & More, θυγατρική του ομίλου AVE, συμφερόντων Νίκου και Αίαντα Βαρδινογιάννη, γιων του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη. Αν και η συμφωνία προβλέπει κατ’ αρχάς την εξαγορά του 40% της Bazaar, το ενδεχόμενο απόκτησης μεγαλύτερου ποσοστού ή ακόμη και η πλήρης εξαγορά της εταιρείας μεσοπρόθεσμα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Η συμφωνία προβλέπει ότι μέρος του δικτύου της Bazaar θα μετονομασθεί σε Carrefour, με την έμφαση να δίνεται στα καταστήματα της υπό εξαγορά αλυσίδας που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» από την πλευρά της, η οποία έκλεισε και το 2024 με ζημίες και αναμένει επιστροφή στα κέρδη το 2026, συνεχίζει τη στρατηγική των εξαγορών περιφερειακών αλυσίδων, τα καταστήματα των οποίων θα λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising), ενώ με ανάλογο μοντέλο θα λειτουργούν σταδιακά ολοένα και περισσότερα εταιρικά, σήμερα, καταστήματα. Μετά την εξαγορά της αλυσίδας «Τερζής» στην Ηλεία, η αλυσίδα προχώρησε πριν από λίγες ημέρες σε συμφωνία με την αλυσίδα «Πτολεμαΐς» για την απόκτηση πέντε από τα συνολικά οκτώ καταστήματά της, ενώ φέτος είχε προχωρήσει και στην εξαγορά ενός μεμονωμένου καταστήματος στη Μήλο. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους με θετική επίδραση στα κέρδη και ταυτόχρονα στην επένδυση στην κατηγορία των convenience stores, καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και υψηλά περιθώρια κέρδους.

Η Lidl Ελλάς, από την πλευρά της, αποτελώντας τον μοναδικό και αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην κατηγορία των discounters (εκπτωτικές αλυσίδες), συνεχίζει τις επενδύσεις της σε νέα καταστήματα, αλλά κυρίως στις τιμές και σε υψηλή διαφημιστική δαπάνη, αξιοποιώντας τη μεγάλη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Καμία, βεβαίως, από αυτές τις κινήσεις δεν φαίνεται ότι μπορεί να απειλήσει την «πρωτιά» της «Σκλαβενίτης», η οποία κάθε άλλο παρά δείχνει να επαναπαύεται στις «δάφνες» της, ανακοινώνοντας ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα 350 εκατ. ευρώ για τη διετία 2026-2027. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα πολυσχιδές επενδυτικό πλάνο που αφορά τόσο τις παραδοσιακές δομές, αυτές του δικτύου καταστημάτων και των κέντρων διανομής, όσο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πωλήσεών της. Η ύπαρξη, δε, μιας παράλληλης, πλούσιας μεταποιητικής δραστηριότητας της οικογένειας που περιλαμβάνει από χαρτοβιομηχανία μέχρι ένα υπό κατασκευήν μεγάλο εργοστάσιο παρασκευής έτοιμων γευμάτων την καθιστά πλέον έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Με την εμβληματική, δε, επένδυση στο πρώην εργοστάσιο της «Πίτσος», όπου η εταιρεία θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο food hall της Ελλάδας, η οικογένεια Σκλαβενίτη ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε ακόμη: