Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα είναι…ρόδινα στην ελληνική οικονομία.

Πολύ περισσότερο, που θεωρείται από όλους βέβαιο ότι έρχονται δύσκολες ημέρες, καθώς οι ευρωπαϊκοί κανόνες οδεύουν προς αυστηροποίηση και η μέχρι τώρα ανοχή προς όλες τις χώρες μέλη, ουσιαστικά αποτελεί ήδη παρελθόν.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ελληνική οικονομία ξεκίνησε με ισχυρή δυναμική και το 2023, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το γεγονός αυτό πιστοποίησε την φάση αυξημένης ανταγωνιστικότητας που διέρχεται η χώρας μας, η οποία μάλιστα έρχεται μετά από μια πολυετή περίοδο συνεχών αναδιαρθρώσεων.

Η οικονομική δραστηριότητα δείχνει ότι κυμαίνεται στο 2,5-3,0%, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό και τις επενδύσεις παγίων.

Είναι γεγονός ότι όλοι οι βασικοί δείκτες βελτιώνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Η ανεργία σε λίγο, λόγω και εποχικότητας του τουρισμού, θα βρεθεί κάτω από το 10%, το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο εμφανίζει σταθερό πλεόνασμα, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται, φέρνοντας μεγάλα έσοδα και οι δείκτες οικονομικού κλίματος παραμένουν σε ανοδική τροχιά.

Ακριβώς αυτή η γρήγορη ανάκαμψη των επιδόσεων της οικονομίας, την οποία όλοι οι ξένοι οίκοι επισημαίνουν στις αναλύσεις τους, θέτει ισχυρές βάσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

Αποτελεί δε αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η συνεχής μείωση των τιμών ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου και λοιπών πρώτων υλών, οδηγεί σε ταχύτερη από το αναμενόμενο αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, γεγονός που αναμένεται να έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση των τιμών και στην κατανάλωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς τη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα