Θέμα ημερών μπορεί να είναι η αποκάλυψη της ταυτότητας του μυστηριώδους καλλιτέχνη δρόμου με το ψευδώνυμο Βanksy, καθώς ο καλλιτέχνης βρίσκεται εν μέσω μίας δικαστικής μάχης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο διάσημος καλλιτέχνης κατηγορείται για δυσφήμιση, από τον 56χρονο πρωτοπόρο του γκράφιτι, Άντριου Γκάλαχερ

Ο δικηγόρος του Γκάλαχερ έχει αποφύγει να αποκαλύψει στοιχεία της μήνυσης που έχει υποβληθεί κατά του Βanksy.

Αλλά από την πλευρά του κατηγορουμένου έχει συνταχθεί ο φάκελος υπεράσπισης στο Ανώτατο Δικαστήριο – ενέργεια που θεωρήθηκε απροσδόκητη, αφού αναμενόταν να αναζητήσει μία συμβιβαστική λύση για να αποφύγει την αποκάλυψη της ταυτότητάς του.

Συγκατηγορούμενος στην υπόθεση είναι η εταιρία Pest Control Ltd, που έχει αναλάβει τις πωλήσεις των έργων του Βanksy.

Ο άνθρωπος που έχει κινηθεί νομικά κατά του Βanksy είναι ο Γκάλαχερ, ο οποίος ξεκίνησε από τη μουσική βιομηχανία διοργανώνοντας ρέιβ πάρτι, πριν στραφεί στο γκράφιτι.

Η πορεία ενός άσημου καλλιτέχνη που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο

Έργα του Βanksy έχουν δημιουργηθεί σε δημόσιους χώρους στη νότια Αγγλία, αλλά και σε διάφορα σημεία του κόσμου με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία.

Ο Bansky έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τα πρώτα έργα του με σπρέι σε επιφάνειες τραίνων και σε τείχους στο Μπρίστολ, που είναι η γενέτειρά του.

Σήμερα τα έργα του αξίζουν εκατομμύρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Bansky είναι παιδί της underground σκηνής του Μπρίστολ, όπου είχαν συναντηθεί πάρα πολλοί καλλιτέχνες, από διαφορετικούς χώρους.

Επειδή το γκράφιτι σε δημόσιους χώρους θεωρείται παράνομη ενέργεια, αρχικώς είχε επικρατήσει η άποψη ότι ο Βanksy δεν αποκάλυπτε την ταυτότητά του για να αποφύγει τους μπελάδες με τη δικαιοσύνη.

Οι αναλυτές βρίσκουν πολλά κοινά σημεία στον τρόπο γραφής του Bansky με τον καλλιτέχνη Blek le Rat, αλλά ο ίδιος λέει πως εμπνέεται από τον 3D- έναν καλλιτέχνη που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας Massive Attack.

Το 2013, ο Βanksy έκανε μια ενέργεια που προκάλεσε έκπληξη: έστησε ένα περίπτερο στο Central Park και πωλούσε έργα του για 60 δολάρια.

Όλοι πίστευαν πως ήταν πλαστά και είχαν στόχο τους αφελείς τουρίστες, μέχρι που αποδείχτηκε πως τα έργα ήταν αυθεντικά και τα πουλούσε ο ίδιος ο Βanksy!

Αλλά βρήκε μόνον έναν αγοραστή, που έδωσε 120 δολάρια για δύο έργα, που σήμερα βεβαίως κοστίζουν μια περιουσία.

Παρόλο που αρκετοί επιχείρησαν να βρουν την πραγματική του ταυτότητα, τελικά ο καλλιτέχνης δρόμου έχει καταφέρει να την κρατήσει μυστική.

Το 2008 υποστηρίχθηκε ότι ο Βanksy ήταν ο γεννημένος στο Μπρίστολ Ρόμπιν Γκάνινγκαμ.
Άλλοι υποστήριξαν αργότερα ότι ο Βanksy μπορεί να είναι ο καλλιτέχνης Ρόμπερτ ντελ Νάτζα, μέλος της ομάδας καλλιτεχνών The Wild Bunch.

Κάποιοι λένε πως ο Bansky στην πραγματικότητα είναι γυναίκα. Κι άλλοι πως δεν υπάρχει ένας, αλλά περίπου 7 καλλιτέχνες- μέλη ομάδας, που δημιουργούν με το ίδιο ψευδώνυμο.

Το 2020 ο παρουσιαστής Νιλ Μπιουκάναν διέψευσε οποιαδήποτε σχέση με τον Βanksy, όταν κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μια παράξενη θεωρία για την ταυτότητά του διάσημου καλλιτέχνη.

Διαβάστε ακόμη: