Δεν χωρεί αμφιβολία ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν το Υπ. Δημοσίων έργων και μεταφορών πηγαίνουν …μπουσουλώντας!

Ο αρμόδιος Υπουργός Χρ. Σταϊκούρας πιστεύει ότι θα κάνει καριέρα δια της απραξίας, με τις αποφάσεις στα συρτάρια και χωρίς να αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία επίλυσης κρίσιμων θεμάτων και κυρίως των χρηματοδοτικών, όσον αφορά τα μεγάλα έργα, όπου η απώλεια των πόρων που δεν απορροφώνται έγκαιρα, απειλεί την υλοποίηση τους, όπως ο ΒΟΑΚ και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης για παράδειγμα!

Ο μόνος που κάνει ότι είναι δυνατόν και ότι περνάει από το χέρι του για να διευθετηθούν ανοιχτά ζητήματα είναι αδιαμφισβήτητα ο Υφυπ. Δημοσίων έργων Ν. Ταχιάος, ο οποίος βρίσκεται στην κυριολεξία παντού και στο τέλος της ημέρας «τρώει ξύλο» λόγω Σταικούρα!

Και σε μεγάλο βαθμό εξισορροπεί τη γκρίνια των εργολάβων για τον αρμόδιο υπουργό, λειτουργώντας ως κυματοθραύστης!

Πάντως για να ξέρετε, όπως μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ο Χρ. Σταϊκούρας στο μυαλό του πιστεύει ότι μπορεί στο μέλλον να γίνει νέος Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο ιστορικός όχι ο Βούδας της Ραφήνας)!

Και τούτο διότι ο εθνικός ηγέτης είχε αναδειχθεί μέσα από τον κομβικό του ρόλο στα Δημόσια Έργα, από όπου αναδύθηκε η τόλμη και αποφασιστικότητα του και ανελίχθη σε πρόεδρο της τότε ΕΡΕ και μετέπειτα πρωθυπουργό!

Υπό την έννοια αυτή, είναι απορίας άξιον πως ο Χρ. Σταϊκούρας ευελπιστεί ότι θα μετεξελιχθεί σε δελφίνο και υποψήφιο αρχηγό στην μετά Μητσοτάκη εποχή, όταν στο υπουργείο από το οποίο αναδείχθηκε ο Κων. Καραμανλής, δεν κάνει απολύτως τίποτε, πέρα από την φυσική του παρουσία που και αυτή όπως μου λένε είναι βαριεστημένη!

Η CVC, η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 20% της ΔΕΗ και του 20% του ΟΤΕ

Η CVC, η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 20% της ΔΕΗ και του 20% του ΟΤΕ, που προς το παρόν δεν προχώρησε – Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το CVC αποτελεί ένα από τα κορυφαία funds στον κόσμο, το οποίο έχει εδώ και χρόνια τοποθετηθεί ενεργά στη χώρα μας, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην εθνική οικονομία!

Και ήδη έχει αποκτήσει σοβαρή θέση στον τομέα της Υγείας, των Ασφαλειών, των Τροφίμων και αλλού!

Εκείνο ωστόσο – που μολονότι έχει γραφτεί από το Radar- δεν έχει συνειδητοποιηθεί στον βαθμό που του αναλογούσε, είναι ότι το CVC επέδειξε σοβαρό ενδιαφέρον για να αποκτήσει παρεμβατικό μετοχικό ρόλο τόσο στην ΔΕΗ, όσο και στον ΟΤΕ!

Στην ΔΕΗ είναι γνωστό ότι κατέχει το 10% των μετοχών, ενώ φέρεται να αποκτούσε και πρόσθετες μετοχές μέσα από την αγορά!

Το γεγονός είναι πως το κορυφαίο fund επιδίωξε αλλά δεν τα κατάφερε, να αποκτήσει ένα πρόσθετο ποσοστό της τάξης του 20% από την κυβέρνηση, ωστόσο η πρόταση αυτή προς το παρόν δεν έγινε αποδεκτή.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον!

Αντιστοίχως για να ξέρετε, το CVC ενδιαφέρθηκε ενεργά και αποφασιστικά με τον ΟΤΕ προκειμένου να αποκτήσει ένα 20% των μετοχών του!

Ωστόσο οι Γερμανοί, μολονότι είναι διατεθημένοι να πουλήσουν, ζήταγαν πολύ υψηλή τιμή, μολονότι στο ΧΑ η μετοχή είναι καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την πραγματική αξία του Οργανισμού!

Ωστόσο ούτε στην περίπτωση του ΟΤΕ μπορεί κάτι να αποκλεισθεί για το μέλλον, καθώς το ενδιαφέρον των Αμερικανών, που πριν λίγο καιρό συνάντησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου και συζήτησαν πολλά ανοικτά θέματα. παραμένει ενεργό!

Με δεύτερη απόφαση Άδωνι Γεωργιάδη τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης από τα περίπτερα

«Μπράβο» και πάλι «Μπράβο» στον ευαίσθητο Άδωνι Γεωργιάδη – Με τη δεύτερη απόφαση του Υπ. Υγείας τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης από τα περίπτερα – Με την πρώτη απόφαση δόθηκε τιμή στην μονοπωλιακή πλέον φαρμακευτική κάνναβη!

Η στήλη, φίλοι και φίλες αναγνώστες, είναι υποχρεωμένη να υποκλιθεί και να δώσει συγχαρητήρια στον νέο Υπ. Υγείας κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, για την ευαισθησία που τον χαρακτηρίζει, ειδικά όσον αφορά την υγεία των μικρών παιδιών που θα μπορούσαν να παραπλανηθούν από ύποπτα και βλαβερά προϊόντα!

Ο ευαίσθητος Αδωνις, στον οποίο η στήλη λέει «Μπράβο» και πάλι «Μπράβο», η δεύτερη δουλειά που έκανε μόλις ανέλαβε υπουργός Υγείας, ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα και μικρά super market, για τα ζελεδάκια κάνναβης που κρίνονται πιθανόν ως επικίνδυνα για την νεολαία!

Τίποτα με κάνναβη δεν θα κυκλοφορήσει πια σε αυτό τον τόπο, παρά μόνο τα νόμιμα φαρμακευτικά προϊόντα, που όχι μόνο κάνουν καλό στην υγεία, αλλά έχουν από πίσω τους τεράστιες βιομηχανικές επενδύσεις στην χώρα, όπως ενδεικτικά αναφέρεται το εργοστάσιο της Κορίνθου, όπου οι αξιότιμοι, καλοί και υγιείς επενδυτές, για τους οποίους δεν έχει κανείς να προσάψει τίποτα και ο βίος τους είναι κρυστάλλινος (με εξαίρεση κάτι μπλεξίματα …συνήθη, που συμβαίνουν σε πολλά …καλά παιδιά της πιάτσας), δίνουν δουλειά στην κοινωνία της Κορινθίας!

Η πρώτη δουλειά βεβαίως που έκανε ο ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα αυτά Άδωνις Γεωργιάδης, που εμπράκτως ως Υπ. Ανάπτυξης είχε στηρίξει την προσέλκυση επενδύσεων από το Ισραήλ και αλλού, τόσο όσον αφορά την νόμιμη κάνναβη όσο και άλλες δραστηριότητες επικερδείς για τη χώρα, όπως η «Χρυσή βίζα» για παράδειγμα (που δυστυχώς για κάποιους η δουλειά στην Κρήτη δεν πήγε όπως περίμεναν), ήταν να δώσει τιμή για την φαρμακευτική κάνναβη!

Η οποία προηγουμένως – κατόπιν αφόρητων πιέσεων στον προηγούμενο υπουργό- είχε ενταχθεί στην συνταγογράφηση!

Τώρα, τι τιμή έδωσε ο αρμόδιος Υπ. Υγείας στην φαρμακευτική κάνναβη, θα σας γελάσω!

Αν ήταν ψιλή ή χαμηλή! Αν το προϊόν, ως μονοπωλιακό, θα είναι ακριβό ή φθηνό!

Το αφήνω στη σκέψη σας, στη φαντασία σας και στο ένστικτο σας φίλες και φίλοι αναγνώστες, το οποίο είναι αλάνθαστο …

Μυτιληναίος: Να ανοίξουν οι προσφορές για τον ΒΟΑΚ - Κολλημένα τα περισσότερα από τα 15 δισ. των έργων

Ο Μυτιληναίος, το φυσικό αέριο, η ειδική σχέση με τον Ρωσικό παράγοντα και την Gazprom, η προνομιακή τιμή που είναι φθηνότερη κατά 50% από οποιονδήποτε άλλον και η επέκταση της μεταπώλησης στην Ευρώπη!

Με αφορμή την συνέντευξη του Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι προτίθεται να αναπτύξει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς η υπόθεση αυτή εξελίσσεται σε μια χρυσοφόρο και πολύτιμη για τα οικονομικά του Ομίλου διαδικασία, είναι προφανές ότι ο Μυτιληναίος έχει ήδη μετεξελιχθεί σε έναν από τους πιο κομβικούς και έμπιστους συνεργάτες των Ρώσων, καθώς οι τιμές, κατά τις πληροφορίες, με τις οποίες προμηθεύεται το φυσικό αέριο από την Gazprom – το οποίο και προτίθεται να μεταπωλεί στην Ευρώπη- είναι κάτι παραπάνω από προνομιακές!

Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ο όμιλος Μυτιληναίου φέρεται να προμηθεύεται από τους Ρώσους φυσικό αέριο σε τιμή τουλάχιστον 50% φθηνότερα, από όσο προμηθεύεται οποιαδήποτε άλλος πελάτης της Gazprom στην Ελλάδα, ακόμη και η ΔΕΠΑ που είναι κρατική, γεγονός που προκαλεί δύο σημαντικές εξελίξεις για τον όμιλο:

  • Πρώτον του δίνει τη δυνατότητα να μεταπωλεί φυσικό αέριο στην ΕΕ με τεράστιο περιθώριο κέρδους, εξέλιξη που οδηγεί σε μεγάλες υπεραξίες!
  • Δεύτερον το φθηνό φυσικό αέριο μειώνει δραματικά το κόστος παραγωγής της μονάδας του Αλουμινίου, γεγονός που επιδρά στον υπέρτατο βαθμό στα οικονομικά του Ομίλου!

Είναι επομένως προφανές ότι ο Μυτιληναίος διά μέσω της ειδικής και προνομιακής σχέσης που έχει διαμορφώσει με τον ρωσικό παράγοντα σε μια συνθέτη και έκρυθμη γεωπολιτικά συγκυρία, του προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, την καταγραφή τεράστιων υπεραξιών από την μεταπώληση του φυσικού αερίου και στην Ευρώπη, ενώ του κατεβάζει τα κόστη παραγωγής στο Αλουμίνιο και του βελτιώνει τα οικονομικά αποτελέσματα, που σε διαφορετική περίπτωση υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν επιβαρυνθεί από την διεθνή ενεργειακή συγκυρία και το υψηλό επίπεδο τιμών που κυριαρχεί σε όλο το υπόλοιπο επιχειρηματικό περιβάλλον!

Συμφωνίες αξίας $1,5 δισ. αναμένεται να κλείσουν μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου

«Τα βρίσκουν» για Εγνατία οδό, ΒΟΑΚ και Αττική οδό – Προς «συμφωνία πακέτο» οι εργολάβοι – Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για τον ΒΟΑΚ – Το παρασκήνιο των συζητήσεων Περιστέρη, Μυτιληναίου, Vinci… Οι άνωθεν παρεμβάσεις, οι συναντήσεις στο Μαξίμου, οι «γέφυρες» με τους Γάλλους και η κεντρική συμφωνία!

Ραγδαίες εξελίξεις παρατηρούνται στον τομέα των Δημοσίων έργων και ειδικότερα των εμβληματικών παραχωρήσεων της χώρας, καθώς μετά από ζυμώσεις, παρασκηνιακές συζητήσεις, άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες τρίτων που αναλήφθηκαν, οι «εργολάβοι» – και όχι μόνον- της χώρας αλλά και οι ξένοι που εμπλέκονται, φέρεται να κατέληξαν σε «συμφωνία πακέτο» για τις παραχωρήσεις της Εγνατίας οδού, του ΒΟΑΚ και της Αττικής οδού!

Είναι γνωστό άλλωστε ότι μεταξύ Γ. Περιστέρη και Ευαγγ. Μυτιληναίου είχαν υπάρξει προσπάθειες με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας να τα βρουν μεταξύ τους για τον ΒΟΑΚ, ο διαγωνισμός του οποίου δημοπρατήθηκε πέρυσι τον Μάιο πριν τις εκλογές και ακόμη δεν έχει ανοίξει, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν δύο συναντήσεις των πανίσχυρων εργολάβων της χώρας στο Μαξίμου, την πρώτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη δεύτερη με τον υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο!

Πάντως την ώρα τούτη οι πληροφορίες λένε πως μετά την κεντρική συμφωνία που παρασκηνιακά επετεύχθη, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, αναμένεται να ανοίξουν σύντομα οι οικονομικές προσφορές για τον ΒΟΑΚ!

Παράλληλα όπως αποκάλυψαν Radar και Axianews, μεταξύ του Γ. Περιστέρη και της Vinci «είχαν πέσει γέφυρες» επικοινωνίας, προκειμένου να αποσυρθούν οι προσφυγές των Γάλλων στο ΣτΕ για την Αττική οδό, ενώ στο τραπέζι έπεσε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Vinci μαζί με την ΓΕΚ Τέρνα που κέρδισε τον διαγωνισμό, στην νέα εποχή της διαχείρισης της Αττικής οδού που διανοίγεται, με ποσοστό όπως ακούγεται της τάξης του 30%!

Μια συμφωνία win win πέραν πάσης αμφιβολίας που εξυπηρετεί για διαφορετικούς λόγους – χρηματοοικονομικούς και όχι μόνον- και τις δύο πλευρές!

Την ίδια στιγμή η τελική ετυμηγορία του ΣτΕ για την Εγνατία οδό, μετά την απόρριψη των προσφυγών, άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΓΕΚ Τέρνα – ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που «βάζει μπρος» πλέον την κεντρική συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών στις παραχωρήσεις, δηλαδή Μυτιληναίου, Περιστέρη, Vinci, Άκτωρ Παραχωρήσεις και Ιντρακάτ – της οποίας ο ρόλος αναδεικνύεται ως κομβικός– που κατά τις πληροφορίες όχι μόνο θα εκτελέσει το κατασκευαστικό αντικείμενο , αλλά διαθέτει και ποσοστά στις παραχωρήσεις, όπως στον ΒΟΑΚ για παράδειγμα!

Διαβάστε ακόμη: