Για επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία υψηλής τάσης που πιθανόν να κινείται στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ και ένα επενδυτικό σχέδιο της τάξεως των 8,5 με 10 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει την εξαγορά έργων ΑΠΕ και σε άλλες βαλκανικές χώρες πέραν της Ρουμανίας, βάζει πλώρη η ΔΕΗ στην επόμενη τετραετία.

Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, για ορισμένα από τα στοιχεία της παρουσίασης της «νέας ΔΕΗ» που θα ανακοινώσει σε διεθνείς αναλυτές και επενδυτές στο Λονδίνο ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης. Η Capital Markets Day πλησιάζει, και στις 23 Ιανουαρίου η διοίκηση θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο για την τετραετία 2024-2027.

Πολυεθνική εταιρεία

Η ΔΕΗ μεγαλώνει, έχει εξελιχθεί σε μία πολυεθνική εταιρεία με δραστηριότητα σε Ελλάδα και Ρουμανία και δεν αποκλείεται και η επέκτασή της και στη Βουλγαρία με την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Για το 2023, με βάση το τελευταίο guidance που είχε δώσει ο κ. Στάσσης στους αναλυτές φέρνει κατά ενάμιση χρόνο νωρίτερα τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των μεγεθών της Enel Romania. Ο στόχος που είχε θέσει για επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία το 2026 στα 1,7 δισ. ευρώ, μάλλον, σύμφωνα με αναλυτές, μοιάζει ξεπερασμένος και στο Λονδίνο η διοίκηση θα τον αναθεωρήσει προς τα πάνω και οριοθετώντας τον πήχη του 2027 κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Μεγάλο άλμα

Αν επαληθευτούν τα μεγέθη αυτά θα πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα της εταιρείας, η οποία το 2020 είχε κλείσει με επαναλαμβανόμενο EBITDA κάτω από το 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια στα 900 εκατ. ευρώ. Η παρουσίαση της νέας ΔΕΗ θα συμπεριλαμβάνει και την επιστροφή της εταιρείας μετά από πολλά χρόνια στη διανομή μερισμάτων. Τα πρώτα κέρδη προς τους μετόχους που θα διανεμηθούν θα αφορούν τη χρήση του 2023, ενώ η αποκοπή του δικαιώματος χρήσης μερίσματος έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 22 Ιουλίου.

Επενδύσεις

Ενώπιον δεκάδων στελεχών από διεθνείς χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς οίκους η διοίκηση της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας θα κάνει γνωστό και το νέο μέγεθος του επενδυτικού της προγράμματος τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός αυτής και πιο συγκεκριμένα στη Ρουμανία μετά την απόκτηση της Enel.

Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2022-2026 είχε ανακοινωθεί επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 9,3 δισ. ευρώ και όπως προαναφέρθηκε αυτό δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα για την τετραετία 2024-2027.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων, ίσως και άνω του 50% όπως εκτιμούν αναλυτές, θα κατευθυνθεί σε έργα ΑΠΕ, ενώ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων θα διατεθεί για το χτίσιμο του νέου παρόχου, ο οποίος θα έχει στο επίκεντρο τον καταναλωτή. Η εξαγορά της Κωτσόβολος, του μεγαλύτερου retailer (αλυσίδας λιανικού εμπορίου), αν και δεν έχει ακόμα λάβει και τις τυπικές εγκρίσεις από την αρχή Ανταγωνισμού, αλλάζει το προφίλ της ΔΕΗ που γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες.

Η νέα ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα θα γίνουν γνωστά στην Capital Markets Day, θα είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος, ο οποίος εκτός από ενέργεια θα διαθέτει στους πελάτες της και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καταναλωτή ενέργειας.

Οπως για παράδειγμα η διάθεση με leasing φωτοβολταϊκών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την κάλυψη οικιακών αναγκών, η χρηματοδότηση μέσω ειδικών προγραμμάτων της ΔΕΗ, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα προστεθούν και τα προϊόντα που διαθέτουν σήμερα τα 95 καταστήματα της Κωτσόβολος, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Καθαρές πηγές

Προς τα πάνω αναμένεται να αναθεωρηθούν και οι στόχοι ανάπτυξης έργων ΑΠΕ αλλά και υδρογόνου, με την ελληνική εταιρεία να στοχεύει στην εξέλιξή της σε ηλεκτροπαραγωγό από καθαρές πηγές ενέργειας.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο στόχος σε Ελλάδα, Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες για εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, υδρογόνο και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας θα τεθεί για το 2027 τουλάχιστον στα 10 GW.

Η εταιρεία έμφαση για την ανάπτυξη των έργων αυτών θα δώσει στις συνέργειες, όπως έπραξε πρόσφατα με την Intrakat για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 2,7 GW αλλά και την πρόσφατη εξαγορά της άδειας του πιλοτικού έργου για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου από τον όμιλο Κοπελούζου, ισχύος 216 MW. Η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες επενδυτικές κινήσεις στα offshore αιολικά πάρκα.

Διαβάστε ακόμη: