Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η επικείμενη πώληση του Άκτωρα στο κοινοπρακτικό σχήμα του Δ. Κούτρα με την Wade Adams, με το οποίο ο Ελλάκτωρ έχει εισέλθει σε φάση αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, είναι μια κίνηση συνειδητή και απολύτως ενταγμένη στην επενδυτική λογική του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν ο οποίος «δεν πιστεύει» το αμιγώς κατασκευαστικό κομμάτι στη χώρα μας, ειδικά μάλιστα μετά την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών, που μειώνουν τα περιθώρια των αποδόσεων και αυξάνουν τα ρίσκα!

Αλλά και τον οξύ ανταγωνισμό σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία, όπου συνήθως – με εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο που οι προσυμφωνίες έχουν χτυπήσει ταβάνι, τα έργα χτυπιούνται!

Επιπροσθέτως ο Άκτωρ είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα βαρίδι για τον όμιλο, όπου παρά την πρόσφατη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην ουσία αποτελούσε μια χοάνη που δύσκολα θα έκλεινε και που απαιτούσε την παροχή σημαντικής πρόσθετης ρευστότητας για την επανεκκίνηση του!

Η σοβαρή πλέον πιθανότητα ο Ελλάκτωρ να «ξεφορτωθεί» τον Ακτωρα, όπου εμφανίστηκαν περισσότεροι από έναν υποψήφιοι μνηστήρες, ανοίγει το δρόμο στον Χένρι Χόλτερμαν να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στους 2+1 επιχειρηματικούς τομείς που τον ιντριγκάρουν και …έχουν νόημα!

Και αυτοί οι δελεαστικοί κλάδοι ενασχόλησης είναι οι Τράπεζες, το Real Estate και τα ξενοδοχεία, αλλά και οι Παραχωρήσεις με φόντο τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού!

Στον τομέα των παραχωρήσεων προσφάτως ο Ελλάκτωρ ενίσχυσε τη θέση του αποκτώντας ένα σημαντικό επιπλέον ποσοστό στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου!

Ενώ στο κομμάτι του real estate ο Ολλανδός μεγιστάνας φιλοδοξεί να μετατρέψει την Reds σε νέα Lamda Devlopment και μολονότι διαθέτει ήδη σημαντικά projects, αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει το δικό του «Ελληνικό»!

Όπως το Radar έχει αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή, ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα που προσφάτως έγινε και Έλληνας (και δικαίως καθώς διαθέτει οικία στην Κέρκυρα και επενδύει παντοιοτρόπως στη χώρα μας συνιστώντας έναν εκ των κορυφαίων επενδυτών αδιαμφισβήτητα) «ήρθε για να μείνει» και κατά συνέπεια να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο σύστημα, δια μέσω της δραστηριοποίησης του σε κομβικούς τομείς της οικονομίας!

Ως γνωστόν, όπως έχουμε αποκαλύψει από το Radar , ο Χόλτερμαν έχει στο μυαλό του τρεις τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: Το real estate και τα ξενοδοχεία, μέσω της Reds την οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει στην «δική του» Lamda Development, τις Παραχωρήσεις όπου και θα δραστηριοποιηθεί επαρκώς πάρα τα …προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται ενώ ιδιαίτερο βάρος φέρεται αποφασισμένος να ρίξει στο τραπεζικό σύστημα!

Την ώρα τούτη ο Ολλανδός, ο οποίος σημειωτέων τα κέρδη από την πώληση της ΓΕΚ Τέρνα τα έριξε όλα στην Ελλάδα και στήριξε στο έπακρον την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική σκηνή και δεν τα έβγαλε έξω όπως πολλοί άλλοι συνηθίζουν να κάνουν, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή της Alpha bank με ποσοστό 5,6% και τον περίφημο αμερικανό κερδοσκόπο Πόλσον να έχει περιορισθεί πλέον στο 4,7%!

Την ώρα τούτη για τους δικούς του λόγους ο Χόλτερμαν έχει ανακόψει τις αγορές μετοχών Alpha bank μέχρι νεωτέρας, σταθμίζοντας τις συνθήκες και την ευρύτερη συγκυρία!

Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, ότι τις αγορές μετοχών της Alpha bank δεν τις έκανε ο Χάρης Ηλιάδης όπως πιθανόν κάποιοι να φαντάζονταν!

Επιπροσθέτως, έχει ακουστεί στην αγορά χωρίς να επιβεβαιωθεί αρμοδίως ότι ο Ολλανδός Χόλτερμαν απέστειλε στο ΤΧΣ επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του πακέτου του 10% των μετοχών της Alpha bank που το ταμείο έχει στη διάθεση του!

Σε κάθε περίπτωση ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, όπως διαβεβαιώνουν πολύ έγκυρες πηγές με γνώση σε βάθος και εκ των έσω, πιστεύει στην εξυγίανση και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που οδηγεί σε συνειρμούς ότι η επένδυση του στην Alpha bank δεν θα είναι η μοναδική στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά θα ακολουθήσουν επενδύσεις και σε άλλες τράπεζες, εάν και εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν και οι συνθήκες είναι ώριμες!

Θυμίζεται ότι ο Χόλτερμαν είχε ζητήσει από την Goldman Sachs και τον Χάρη Ηλιάδη να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς, κάτι που δεν συνέβη τελικά καθώς οι υποσχέσεις του Χάρη και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της Goldman σε πελάτες και στενούς φίλους δεν άφησαν περιθώριο συμμετοχής!

Σημειώνεται ακόμη ότι τον Φεβρουάριο, όταν ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Χάρη Ηλιάδη, που προαλειφόταν τότε για κρατικός τραπεζίτης, να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές για τη διάθεση ενός πακέτου 10% – 20% της Εθνικής σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ο Χόλτερμαν δήλωσε «παρών»!

Το σχέδιο δεν προχώρησε για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι Άραβες στην πρώτη – και μόνη ουσιαστική- προσέγγιση τους για την Εθνική, διαπραγματεύσεις που ανέλαβε τότε ο Αλ. Πατέλης και τα «έκανε μαντάρα» όπως ήταν αναμενόμενο!

Οι Άραβες επανεμφανίστηκαν αργότερα, μετά την επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στη χώρα μας, όμως το ενδιαφέρον υπήρξε προσχηματικό και απεσύρθη οριστικά προ ημερών!

Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Ολλανδός Χόλτερμαν, δεν θα μείνει μόνο στην Alpha αλλά θα επενδύσει στο τραπεζικό σύστημα ενεργά μόλις και όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν!

Και σε κάθε περίπτωση μετά την Alpha η Εθνική είναι εκείνη που μπαίνει σε πρώτο πλάνο!

Ένα project που μπορεί να έχει μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον Ολλανδό, ο οποίος ως γνωστόν δεν αρκείται, ούτε έχει μάθει σε παθητικό ρόλο, αλλά σε πρωταγωνιστικό!

Και λογικά η Τρ. Πειραιώς ακολουθεί ως επενδυτική επιλογή, καθώς το 27% του ΤΧΣ φαντάζει δελεαστικό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, όταν αυτή προκύψει!

Με απόφαση Χόλτερμαν – Βαρδινογιάννη ο Άκτωρ σε Κούτρα- Wayde Adams – Γιατί είπαν «Όχι» στην πρόταση της Ιντρακάτ

Ως γνωστόν, μετά και από την επίσημη επιστολή του Ελλάκτωρα στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος μπήκε σε φάση αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με Δ. Κούτρα και Wayde Adams, για την πώληση στο εν λόγω κοινοπρακτικό σχήμα της ιστορικής κατασκευαστικής εταιρίας «Άκτωρ»!

Ταυτοχρόνως σήμερα το πρωί (Δευτέρα) ο Ελλάκτωρ απέστειλε απαντητική επιστολή στην Ιντρακάτ, όπου σε ευγενικό ύφος ανακοινώνει την απόφαση του να προβεί σε συνομιλίες με Wayde Adams και Κούτρα!

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη αργά το βράδυ η επίσημη πρόταση της Ιντρακάτ προς την Ελλάκτωρ διά μέσω της οποίας εκφραζόταν το ενδιαφέρον για την απόκτηση του Ακτωρα, η οποία συζητήθηκε στο ΔΣ της Παρασκευής, μιας υπόθεσης που βρισκόταν σε ανεπίσημες προφορικές συζητήσεις εδώ και έναν μήνα, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 όταν και είχε «πέσει» το περίφημο πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών που τρέχουν τους ομίλους!

Υπό αυτό το πρίσμα, το σχήμα του 80χρονου Δημήτρη Κούτρα, του πάλαι ποτέ πανίσχυρου συνεταίρου – εργολάβου – νταραβεριτζή του Μπόμπολα που έμεινε ταυτισμένος στην ιστορική μνήμη ως συνώνυμο της Διαπλοκής καθώς και για τους χορούς (ζεϊμπέκικα και χασάπικα) με τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Καραμανλή Γ. Σουφλιά μπροστά στα εργοτάξια των μεγάλων έργων, αλλά και του Κύπριου επιχειρηματία (έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;) της Wayde Adams που υποτίθεται κάνει δουλειές στο Ντουμπάϊ, αποκτά ισχυρό προβάδισμα!

Ασφαλώς και διαπραγμάτευση δεν σημαίνει οριστικό ντηλ! Διότι θα πρέπει να καταδειχθεί στην πράξη ότι οι δύο μνηστήρες του Ακτωρα, που δεν είχαν 10 εκατ. ευρώ να πάρουν την Δομική Κρήτης, μπορούν να σηκώσουν μια αύξηση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ που χρειάζεται ο Ακτωρας, αλλά και να δεχτούν οι πιστώτριες τράπεζες την αλλαγή των εταιρικών εγγυήσεων του Ελλάκτωρα, με εγγυήσεις που θα παράσχει το νέο εταιρικό σχήμα! Και τα ποσά είναι μεγάλα! Εκατοντάδες εκατ. ευρώ!

Το τίμημα ακούγεται ότι είναι 163 εκατ. ευρώ! Όπως μαθαίνω, τα 80 εκατ. αφορούν ποσόν που θα καταβληθεί σε δόσεις και μόλις ένα μέρος αυτού άμεσα σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα 80 εκατ. αφορούν ενδοομιλικές υποχρεώσεις που θα καλυφθούν σε διάστημα μιας διετίας!

Με απόφαση Χόλτερμαν - Βαρδινογιάννη ο Άκτωρ σε Κούτρα- Wayde Adams - Γιατί είπαν «Όχι» στην πρόταση της Ιντρακάτ - Το τίμημα, οι εγγυήσεις του Ελλάκτωρα, η Επ. Ανταγωνισμού και οι Παραχωρήσεις! Το ζήτημα να αποφευχθεί η περαιτέρω «ισχυροποίηση» των τριών νέων «παικτών» που ανατρέπουν ισορροπίες!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, είναι σαφές ότι η προτίμηση του κοινοπρακτικού σχήματος Wayde Adams – Κούτρα, δεν έγινε για λόγους τιμήματος, αλλά για άλλους λόγους, πιθανότατα επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας ή ακόμη επειδή είχε καταγραφεί στις προσωπικές μνήμες το ζήτημα της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών για τον έλεγχο του Ελλάκτωρα, που έληξε με την παρέμβαση των Βαρδινογιάννηδων που αγόρασαν πολύ ψηλά, κοντά στα 1,80 ευρώ, το 30% των μετοχών του Ελλάκτωρα από Εξάρχου και Μπακοκαυμενάκηδες!

Από την πλευρά του Ελλάκτωρα διαρρέεται ότι η Ιντρακάτ δεν επελέγη για δύο λόγους:

Πρώτον επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς ο Άκτωρ έχει υψηλό ανεκτέλεστο και μια πιθανή εξαγορά ίσως ήγειρε ζήτημα δεσπόζουσας θέσης!

Δεύτερον, διότι μια πώληση (του Ακτωρα στην προκειμένη περίπτωση) θα ενίσχυε έναν ισχυρό ανταγωνιστή στον τομέα των Παραχωρήσεων, με πρώτη την Αττική οδό, όπου ο Ελλάκτωρ δίνει βαρύνουσα σημασία μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις, με κυρίαρχο τον διαγωνισμό για την Αττική οδό!

Ωστόσο το ζήτημα της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής οδού είναι ασαφές, όπως ασαφές είναι ακόμη με ποιο σχήμα θα κατέβει τελικά ο Ελλάκτωρ στον διαγωνισμό!

Υπό αυτή την οπτική γωνία είναι σαφές πως ο αποκλεισμός της Ιντρακάτ έγινε για άλλους λόγους, πιο βαθείς και ευρύτερα επιχειρηματικούς και όχι με την στενή έννοια!

Οι ίδιες πηγές από τον Ελλάκτωρα είναι κατηγορηματικές ότι η απόρριψη της πρότασης της Ιντρακάτ έγινε μετά από απόφαση τόσο του Ολλανδού Χόλτερμαν, όσο και του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Και το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο πανίσχυροι επιχειρηματίες δεν θέλουν να ενισχύσουν με την πώληση ενός δικού τους περιουσιακού στοιχείου, την τριάδα Εξάρχου- Μπάκου- Καϋμενάκη, τριών νέων παικτών που μπήκαν σφήνα στην αγορά και με την παρουσία τους ανατρέπουν κεκτημένα, ισορροπίες και μερίδια επιχειρηματικής – και όχι μόνο- εξουσίας!

Πρόωρη «ανάσταση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ο δρόμος για την Επενδυτική Βαθμίδα, οι οίκοι αξιολόγησης, ο πολιτικός κίνδυνος και η υπέρβαση των 1.000 μονάδων!

Ένα βήμα από την περιπόθητη επενδυτική βαθμίδα , φέρνει την ελληνική οικονομία η χθεσινή ανακοίνωση της Fitch .

H έκθεση του διεθνούς οίκου αναμενόταν με ενδιαφέρον γιατί αποτελεί από τους πλέον αυστηρούς κριτές των ελληνικών πραγμάτων.

Μέχρι χθες ήταν ο μόνος αναλυτής της ελληνικής οικονομίας ( μαζί με τους Moody’s ) που υπολειπόταν των άλλων οίκων. Ήδη S&P και DBRS έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας ρεαλιστικό τον στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

H χθεσινή απόφαση του αμερικανικού οίκου , αποκτά βαρύνουσα σημασία, ιδιαίτερα αφού γίνεται σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται προ μιας σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης : Είναι γνωστό ότι οίκοι όπως η Fitch «μετρούν» το κάθε βήμα τους πριν προχωρήσουν στο επόμενο. Υπό αυτά τα δεδομένα , δεν μπορεί παρά να ληφθεί το γεγονός πως πάντα υπάρχει ο λεγόμενος «πολιτικός κίνδυνος».

Οι αναλυτές ούτε τον υποτιμούν , ούτε τον υπερτιμούν . Φαίνεται να θεωρούν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρεκκλίνει από τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων: Σε μια δυτική δημοκρατία όπως είναι η Ελλάδα σήμερα , η πορεία της χώρας είναι δεδομένη , οι ρυθμοί της και τα μέσα είναι λογικό να διαφέρουν , πρόκειται για παραμέτρους που εξαρτώνται από τις στοχεύσεις των κομμάτων.

Η υπέρβαση των 1000 μονάδων μετά από πολυετή ταλαιπωρία σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποτελεί τρικ , ούτε οφείλεται σε χειραγώγηση , όπως διατείνονται ορισμένες πλευρές. Διαθέτει βάσεις και με την εύνοια των συγκυριών στο ευρύτερο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο , μπορεί να οδηγήσει τους δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα , κατοχυρώνοντας όπως κάθε υγιής αγορά , κατά περιόδους τα κέρδη της.

Άλλωστε υπάρχουν κλάδοι και μετοχές που έκαναν τη διαφορά ακόμη και σε περιόδους , ισχνών αγελάδων για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά : Δεν απαιτείται σημαντική προσπάθεια για να διαπιστωθεί αυτό , αρκεί μόνο μια ματιά στους πίνακες των αποδόσεων μετοχών στη διαδρομή των τελευταίων πέντε ή δέκα ετών.

Για το λόγο αυτό και αποτελεί μύθο , η ισοπεδωτική αντίληψη πως το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται μονομερώς από το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Είναι δεδομένο αυτό συμβαίνει, αλλά οι μεγάλες αποδόσεις πολλών μετοχών αποδεικνύει πως υπάρχουν μετοχές «παντός καιρού».

Με βάση αυτό το σκεπτικό τέσσερις είναι οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν, πρωταγωνιστούν και θα πρωταγωνιστήσουν και κατά τους επόμενους μήνες : Μάλλον εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας συνεκτικός ιστός για τράπεζες , ενέργεια, κατασκευές, και τον τομέα των πετρελαιοειδών. Όπως εύκολα , μπορεί να ειπωθεί πως επιχειρήσεις και επιχειρηματίες , εταιρίες και στελέχη, δραστηριότητες και νέα πεδία δράσης , «εμπλέκονται» μεταξύ τους , αποφέροντας προστιθέμενη αξία όχι μόνο στο ελληνική χρηματιστήριο αλλά στην ελληνική οικονομία σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα η ελληνική «σημαία» κυματίζει σε εργοτάξια στις πέντε από τις έξι ηπείρους, του πλανήτη.

Φύλλο και φτερό από κλιμάκια της ΑΑΔΕ, όλες οι χρηματιστηριακές, για ξέπλυμα χρήματος μέσα από δήθεν «ξένους πελάτες» οι οποίοι νομιμοποιούν στο ΧΑ μίζες, προμήθειες και λαδώματα! Εντοπίστηκαν ήδη 2-3 καραμπινάτες περιπτώσεις!

Οι μετοχές «μαγνήτες»

Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι βρίσκονται σε «πυρετό» αξιολογήσεων , εκθέσεων και ανακοινώσεων για μετοχές της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα ενόψει και της αναθεώρησης των δεικτών της MSCI , που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Φεβρουαρίου διατυπώνονται και ορισμένα ελκυστικά σενάρια, με ιδιαίτερες επισημάνσεις για τις μετοχές της Motor Oil, της Τράπεζας Πειραιώς και της HELLENiQ ENERGY Holdings .

H Société Générale εκτιμά αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, με αντίστοιχη αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές. Οι εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζας κάνουν λόγο για πιθανές εισροές 155 εκατ. δολάρια, με τη «μερίδα του λέοντος» στην Motor Oil με 73 εκατ. δολάρια περίπου, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 58 εκατ. δολάρια και στη HELLENiQ ENERGY Holdings στα 24 εκατ. δολάρια.

Αν επιβεβαιώνουν οι αλλαγές, η αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets, θα είναι αύξηση κατά 0,22% λόγω της Motor Oil και 0,017% λόγω της Τράπεζας Πειραιώς. Αν τελικά εισέλθει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων τότε το ποσοστό προσεγγίζει το 0,05%.

Για την Motor Oil, αναφέρεται ως λόγο προσθήκης στον δείκτη την αύξησης της συμμετοχής του κλάδου ενέργειας στους δείκτες της MSCI (segment increase), για την Τράπεζα Πειραιώς σε παρόμοιο λόγο (close segment increase). Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ με ποσοστό 15%, Eurobank 14%, ΟΠΑΠ 14%, Alpha Bank 11%, Εθνική Τράπεζα 11%, Mytilineos 11%, Jumbo 10%, ΔΕΗ 7% και Τέρνα 6%.

Ως προς τις τράπεζες η Morgan Stanley εκτιμά πως το ράλι μπορεί να συνεχιστεί, υποστηριζόμενο από τις αναβαθμίσεις της κερδοφορίας τους και τις φθηνές αποτιμήσεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές γενικότερα, επιβεβαιώνοντας την overweight σύσταση στην Ελλάδα, στο περιβάλλον της Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, και τονίζοντας ότι παραμένει η αγαπημένη της αγορά στην περιοχή.

Η Morgan Stanley ενσωματώνει τα υψηλότερα επιτόκια στις εκτιμήσεις της, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2023 κατά 6%, κατά μέσο όρο, παραμένει overweight στην Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, ενώ ξεκινά την κάλυψης της Εθνικής με equal-weight. Για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,37 ευρώ από 1,34 πριν, για τη Eurobank στο 1,45 από 1,38 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στο 2,24 ευρώ από 1,96 ευρώ πριν, ενώ για την Εθνική θέτει τιμή-στόχο τα 4,86 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως τονίζει η Morgan Stanley, παραμένουν πολύ φθηνές. Στα τρέχοντα επίπεδα, η Eurobank και η Εθνική διαπραγματεύονται με P/BV για το 2023 στο ~0,6x, με ROTE ~12,5% και ~11,0% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς και η Alpha διαπραγματεύονται με 0,4x P/BV και ROTE ~9,0%. Βλέπει αύξηση ~35% των βασικών λειτουργικών κερδών το 2023 και ~19% σε μέσο όρο ετησίως το 2022-2024.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει αυξημένο στο ~15%-21%, το οποίο πιστεύει ότι θα μειωθεί καθώς η ελληνική μακροοικονομική ανάκαμψη εξελίσσεται μεσοπρόθεσμα. Κάθε 0,5% χαμηλότερο COE συνεπάγεται ~4% άνοδο στις μετοχές τους, όπως σημειώνει.

Με βάση τη σύνθεση του δείκτη μπορεί να αναφερθούν τα εξής στοιχεία για τις άλλες μετοχές που περιλαμβάνει πλην των τραπεζών και όσων αναφέρθηκαν :

Η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται εδώ και μήνες σχεδόν καθηλωμένη , γεγονός που οφείλεται όχι στις επιδόσεις της εταιρίας αλλά στην περίεργη «στάση» του μεγαλομετόχου Deutsche Telecom .

Η ΟΠΑΠ ως εταιρία «παντός καιρού» και του ικανού management , έχει κατά καιρούς συγκεντρώσει τα ευνοϊκά σχόλια των αναλυτών.

Η Mytilineos , έχει εκπλήξει τους αναλυτές για τα επιθετικά της σχέδια στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας που έχουν φθάσει μέχρι την Αυστραλία.

Οι όμιλοι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακής , συζητούνται εδώ και καιρό για τη δραστηριοποίησή τους στην αιολική κυρίως ενέργεια και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων funds .

Jumbo έχει ήδη υπερβεί το εμπόδιο των μεγάλων προμηθευτών της ενώ έχει εκπλήξει με τις έξυπνες κινήσεις του βασικού μετόχου της , που έχει μετατρέψει το δίκτυο των καταστημάτων σε υπερσύγχρονα σούπερ μάρκετ, σε λίγο μόνο πώληση… οινοπνευματωδών δεν θα κάνει .

Υπό εξαγορά η Euroxx - Έντονο ενδιαφέρον από εφοπλιστές και τράπεζες

Οι επόμενοι σταθμοί

Μέχρι τον Ιούνιο δύο σημαντικά ορόσημα αξιολογήσεων έχουμε στις 10 Μαρτίου με την DBRS και στις 21 Απριλίου με την Standard & Poor’s.

Μια αναβάθμιση από αυτούς τους οίκους δίνει στην χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, και οι δύο αξιολογήσεις είναι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές οπότε θα ήταν ένα λογικό συμπέρασμα να υποθέσει κάποιος πως οι οίκοι θα είχαν κάθε λόγο να περιμένουν να δουν να σχηματίζεται μια σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση προτού κάνουν το βήμα της επενδυτικής βαθμίδας.

Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την αίρεση μιας θετικής έκπληξης που ουδείς μπορεί να αποκλείσει. Δεν έχει περάσει άλλωστε ένας χρόνος από τον θετικό αιφνιδιασμό της αναβάθμισης από την S&P που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στην αγορά κυριαρχεί η εκτίμηση πως το πιθανότερο είναι να δούμε επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Και εδώ θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και η ταχύτητα με την οποία οι οίκοι θα ευθυγραμμιστούν στην επενδυτική βαθμίδα χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις προκειμένου η χώρα να εδραιώσει τη νέα της θέση και να ξεκινήσει να μπαίνει νωρίτερα στα ραντάρ περισσότερων και πιο ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων και στο δανεισμό με χαμηλότερο κόστος.

Πέφτουν οι μάσκες για τον Ράμμο της ΑΔΑΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα αρνητικά σχόλια και οι ψίθυροι που μιλούσαν για ανοικτή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, έχουν γίνει πλέον «κραυγές».

Κάθε θεσμική διαδικασία και έννοια φαίνεται πως είναι έτοιμος να καταπατήσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Εδώ και καιρό γινόταν συζήτηση για τη σύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών και τη σύμπλευσή τους σε ζητήματα που αφορούν το θέμα των παρακολουθήσεων, εκεί όπου ο κ. Ράμμος έσπευδε να ανακινήσει διαδικασίες κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας έκανε μια καταγγελία βασισμένη σε δημοσιεύματα των media που πρόσκεινται στην παράταξή του.

Είναι νωπές οι μνήμες από τη διαστρεβλωμένη διαρροή για τον έλεγχο της ΑΔΑΕ τα Χριστούγεννα, ότι δήθεν υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης η οποία βέβαια διαψεύστηκε από τον ιδιωτικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας αλλά και το επεισόδιο με το αίτημα του κ. Ράμμου προς τον Αλέξη Τσίπρα για «εμπλουτισμό» του ερωτήματός του με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου.

Πέφτουν οι μάσκες για τον Ράμμο της ΑΔΑΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Πέρα από όλα αυτά, ήρθε και η ανοικτή σύγκρουση του κ. Ράμμου με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ο κ. Ντογιάκος γνωμοδότησε με βάση το ελληνικό σύνταγμα και τους νόμους, τους οποίους φαίνεται ότι… δεν αποδέχεται ο κ. Ράμμος.

Πιθανότατα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να θεωρεί εαυτόν ανώτερο των νόμων ή να έχει πειστεί πως θα γίνει ο «σταυροφόρος» της «επανάστασης» που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν το θέμα των παρακολουθήσεων.

Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή που δείχνει έτσι ώστε να ακολουθήσει και να ενισχύσει το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα, ερχόμενος ενάντια στον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι ψίθυροι, ωστόσο, που δεν θα αργήσουν – αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν – να μετατραπούν και αυτοί σε κραυγές, λένε πως ο κ. Ράμμος δεν αποκλείεται σύντομα να εξαργυρώσει τη στήριξη που παρέχει στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Τίνι τρόπο θα φανεί σύντομα. Το σίγουρο είναι πως η σύμπλευση των δύο πλευρών είναι αδιαμφισβήτητη και η ΑΔΑΕ με τον πρόεδρό τους μοιάζουν πια με «προστατευόμενοι» του κ. Τσίπρα και της παράταξής του.

Την …Wall Street «βλέπει» στη Λ. Αθηνών ο Κοντόπουλος!

Εμείς δεν μηδενίζουμε , για το λόγο αυτό και θεωρούμε ως σημαντική κίνηση το νέο σύστημα αγοράς και πώλησης μετοχών που εισάγει το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 20 Φεβρουαρίου , κατά το οποίο περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αγοραπωλησίας.

Αλλά είναι λίγο υπερβολικό κύριε Κοντόπουλε , να θεωρείτε ότι πια βρισκόμαστε σε επίπεδα Νέας Υόρκης ακόμη και στο συγκεκριμένο πεδίο . Σαφώς αποτελεί ένα βήμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς , αλλά μένουν να γίνουν πολλά.

Τι να την κάνουμε για παράδειγμα την άμεση εκτέλεση εντολών , όταν λόγω του χαμηλού τζίρου της αγοράς , υπάρχουν χρηματιστηριακές εταιρίες που καταχείμωνο «σκοτώνουν μύγες» , ενώ για τις μεγαλύτερες του κλάδου μπορεί να μεσολαβήσουν αρκετά λεπτά της ώρας ; Όσο για τις χαμηλές χρεώσεις -κράχτες , που χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα κύριε πρόεδρε συγχωρείστε μας , αλλά αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα της αγοράς ; Αν αυτό πιστεύετε , τότε μάλλον κάνετε λάθος .

Σύμφωνα τώρα , με όσα ανακοινώθηκαν από το Χρηματιστήριο :

Σε χρόνο κλάσματος του δευτερολέπτου θα περνούν από τις 20 Φεβρουαρίου οι εντολές από τις χρηματιστηριακές εταιρείες για την αγορά ή πώληση μετοχών μετά το νέο σύστημα που εισάγει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το ATHEX FIX Trading.

Και μάλιστα με τιμολογιακή πολιτική σχεδόν στο μισό με τις χρεώσεις των ξένων χρηματιστηρίων, αλλά και δωρεάν παροχές μέχρι να εξοικειωθούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Έτσι καταργείται το παλιό ODL σύστημα, και πλέον θα είναι πιο γρήγορη η απόκριση στην εκτέλεση πράξεων. Συγκεκριμένα, η τιμολογιακή πολιτική της Υπηρεσίας ATHEX FIX Trading είναι η εξής:

Για κάθε Trading Session ( η βασική θέση που έχουν οι χρηματιστηριακές για πρόσβαση στο σύστημα εκτέλεσης εντολών) €2.400 / έτος

Για κάθε Drop Copy Session (το back office που καλούνται να έχουν οι χρηματιστηριακές) €1.200 / έτος . Μέχρι τώρα οι χρηματιστηριακές θα έπρεπε για κάθε θέση στο σύστημα να πληρώνουν και ένα νέο σύστημα ODL. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ξένα χρηματιστήρια για το ίδιο σύστημα, η χρέωση προς τα μέλη είναι από 4.000 ευρώ και πάνω.

Ταυτόχρονα το Χ.Α. δίνει τη δυνατότητα, όσα Μέλη της Αγοράς Αξιών έχουν και την ιδιότητα του Μέλους της Αγοράς Παραγώγων, θα δικαιούνται ένα Trading Session δωρεάν, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Επίσης, όσα Μέλη ασκούν Ειδική Διαπραγμάτευση είτε στην Αγορά Αξιών, είτε σε αυτή των Παραγώγων, είτε και στις δύο Αγορές, θα δικαιούνται ένα Trading Session δωρεάν.

Συνεπεία των παραπάνω, τα Μέλη που είναι ταυτόχρονα Μέλη της Αγοράς Παραγώγων και Ειδικοί Διαπραγματευτές είτε στην Αγορά Αξιών, είτε στην Αγορά Παραγώγων, είτε και στις δύο Αγορές, δικαιούνται δύο Trading Sessions δωρεάν.

Τέλος, για τον τρόπο επιλογής σύνδεσης του Μέλους μέσω Internet, η υλοποίηση του κάθε IPSec VPN tunnel τόσο για το περιβάλλον δοκιμών (UAT) όσο και για το περιβάλλον παραγωγής (Production) θα έχει πάγιο μηνιαίο τέλος διασύνδεσης 275€ και πάγιο τέλος υλοποίησης (one-off fee) όπως καθορίζεται σήμερα στην Απόφαση 24 ΔΣ ΧΑ.

Η τιμολογιακή πολιτική

Το ΧΑ κατανοώντας το κόστος μετάβασης των Μελών, αποφάσισε για το ημερολογιακό έτος 2023, να παρέχεται σε όλα τα Μέλη Διαπραγμάτευσης δωρεάν:
• ένα Τrading Session &
• ένα Drop Copy Session

Επομένως, για το ημερολογιακό έτος 2023, όλα τα Μέλη Διαπραγμάτευσης θα έχουν δωρεάν 1 Τrading Session και ένα Drop Copy Session, εκτός από το επιπλέον δωρεάν Τrading Session που δικαιούνται τα Μέλη Διαπραγμάτευσης της Αγοράς Παραγώγων και το επιπλέον δωρεάν Trading Session που δικαιούνται οι Ειδικοί Διαπραγματευτές.

Ως ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών στις Αποφάσεις 21 & 24, ορίζεται η ημερομηνία ενεργοποίησης της υπηρεσίας ATHEX FIX Trading στο παραγωγικό Σύστημα Διαπραγμάτευσης, που προγραμματίζεται να είναι η Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023.

Διαβάστε ακόμη: