Με ισχυρά αποθέματα ασφαλείας ενόψει των όποιων εξελίξεων προκύψουν σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται στην τελική ευθεία των δεύτερων κατά σειρά βουλευτικών εκλογών.

Το γενικότερο πλαίσιο μόνο απλό δεν είναι: Μόλις προχθές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, σε συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε πως οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη ύφεση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία.

Στο δικό μας… γαλατικό χωριό και ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης τα κόμματα διαγκωνίζονται όχι για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των προγραμμάτων τους, αλλά για «αποκαλύψεις» περί την απόκρυψη των προτάσεων που περιέχονται στα προγράμματα των άλλων.

Ενόψει όλων αυτών, και μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο περισσότερο ο ορίζοντας, το χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής.

Διαθέτει, άλλωστε, μοναδικά πλεονεκτήματα: Οι δείκτες βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία της δεκαετίας, οι εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα που εκπλήττουν θετικά, επιχειρηματικές συμφωνίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, οι ξένοι αναλυτές βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια το γενικότερο περιβάλλον, δεν φείδονται επαίνων για τις επιχειρήσεις που θεωρούν «διαμάντια», ενώ η επενδυτική βαθμίδα έχει εν τοις πράγμασι κατακτηθεί, μένει μόνο η επίσημη επιβεβαίωσή της.

Τι άλλαξε με το rebalancing

Μπορεί τις τελευταίες μέρες οι δείκτες του Χρηματιστηρίου να παρουσιάζουν στασιμότητα, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα κέρδη είναι κάτι περισσότερο από αξιόλογα. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 29%, ενώ ο Μάιος προσέφερε κέρδη 12,3% %.

Αυτό οδήγησε αρκετούς επαγγελματίες της αγοράς σε προσεκτικές πωλήσεις ώστε να κατοχυρώσουν τα κέρδη του χαρτοφυλακίου τους στον μήνα και στο πεντάμηνο.

Πάντως, μέχρι χθες ο Μάιος του 2023 είχε την καλύτερη απόδοση μηνός στο Χρηματιστήριο από τον Νοέμβριο του 2020. Παράλληλα, η αγορά των ομολόγων δείχνει να συμφωνεί με τη γενικότερη πορεία των ξένων αγορών και η Ελλάδα ήδη δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και τη Βρετανία.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος του Χρηματιστηρίου σημειώνει υψηλές επιδόσεις, στοιχείο που μπορεί να δικαιολογηθεί από το rebalancing στον δείκτη MSCI, στο οποίο βαρύνοντα ρόλο παίζουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η κινητικότητα είναι σημαντική, αν και κατά την τελευταία αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI δεν σημειώθηκαν αλλαγές στον δείκτη Greece Standard, αλλά μόνο δύο προσθήκες στον Small Cap, των Ελλάκτωρ και Autohellas, εντούτοις την Τετάρτη ο τζίρος τριπλασιάστηκε στις δημοπρασίες, στα 321 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ.

Τρία ισχυρά «χαρτιά»

Η κινητικότητα που παρατηρείται, όμως, δεν είναι άσχετη και με τις γενικότερες εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά. Στην αρχή της βδομάδας η Moody’s προχώρησε σε νέα θετική εκτίμηση για τις τράπεζες παραθέτοντας μια σειρά από πλεονεκτήματα και προκλήσεις που ανοίγονται γύρω από αυτές.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης ως προς τα πιστωτικά πλεονεκτήματα των τραπεζών εστιάζει: 1) στη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων της κάθε τράπεζας, που βελτιώνει την ποιότητα των ενεργητικού της, 2) στην αύξηση των καταθέσεων και στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, που ενισχύει το προφίλ χρηματοδότησης και τη ρευστότητα της κάθε τράπεζας και 3) στον σχετικά χαμηλότερο σχηματισμό προβλέψεων, που στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία βρίσκεται σε ανοδική τάση.

Από την πλευρά της η Axia διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις συστημικές τράπεζες, αυξάνοντας εκ νέου τις τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, θέτει τιμή στόχο στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ για Eurobank, στα 7,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 5,5 ευρώ προηγουμένως, και στα 3,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,1 ευρώ προηγουμένως.

Η Axia δίνει έμφαση στην υψηλότερη ανοδική δυναμική της Alpha Bank, καθώς προέρχεται από μια μεταγενέστερη «κορύφωση» στα καθαρά έσοδα από τόκους σε σύγκριση με τους ομολόγους της και τη βελτίωση του δείκτη των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) μέσω της ανάκαμψης των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.

Τράπεζες: 12 μήνες για αποδείξουν ότι αντέχουν στο δυσμενές σενάριο του stress test

Χωρίς στρες τα stress tests

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και άλλες 120 τράπεζες στην Ευρώπη, θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέο stress test που θα ανακοινωθεί στις 28 Ιουλίου 2023.

Αυτή τη φορά οι συστημικές τράπεζες συμμετέχουν σε stress tests χωρίς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κεφαλαιακού ελλείμματος ή της ανάγκης να βρουν νέα κεφάλαια. Στο δυσμενές σενάριο των stress tests οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με συνολική κεφαλαιακή επάρκεια 11% με 11,5% και με όριο το 8,5%, οπότε περνούν τα stress tests έχοντας και περιθώριο ασφαλείας.

Ήδη στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις περιλαμβάνονται και τα stress tests, δηλαδή το βασικό σενάριο ότι όλες οι τράπεζες τα περνούν χωρίς προβλήματα. Μετά τα stress tests ο SSM o Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών θα δώσει το πράσινο φως και στις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα για την οικονομική χρήση 2024, δηλαδή τον Μάρτιο του 2025.

Μετεκλογικά θα ανοίξει εκ νέου και το κεφάλαιο της αποχώρησης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, με αιχμές την Εθνική Τράπεζα ( 41%) και την Τράπεζα Πειραιώς (27%).

Γύρω από αυτά τα ποσοστά πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να δοθούν «μάχες» που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά το ελληνικό χρηματιστήριο και όχι για να εξασφαλιστούν πρόσκαιρα κέρδη, και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Ενδιαφέρει, επίσης, τι θα πράξει o… ιπτάμενος Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh Invest με το 9% της Alpha Bank, αλλά και κατά πόσο η αγορά θα επιβραβεύσει την απόφαση της διοίκησης της Eurobank να εξαγοράσει το 1,4% των μετοχών της που σήμερα βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ.

Έρχεται «Ηρακλής 3» για τις συστημικές και τις μη συστημικές τράπεζες;

Οι φόβοι της ΕΚΤ για τις τράπεζες

Με προσοχή παρακολουθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο και τις εξελίξεις στο διεθνές πλαίσιο. Τις τελευταίες μέρες διευρύνθηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με επίκεντρο τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα τα οποία δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, στο CNBC όπου ανέφερε πως οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη ύφεση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία.

Παρότι διαπιστώνει ότι η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων δεν είναι ανησυχητική, με τα θεμελιώδη μεγέθη να παραμένουν σταθερά και τη ρυθμιστική παρέμβαση να αποδεικνύεται αποτελεσματική, η ΕΚΤ εκτιμά ότι «είναι πιθανό αυτά τα γεγονότα να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της κερδοφορίας και τις προοπτικές ρευστότητας».

Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις μετά την προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Αμερικανοί για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και την αποτροπή χρεοκοπίας.

Η πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων κατά τις επόμενες συνεδριάσεις θα δείξει πολλά…

Εν τω μεταξύ, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, είναι «θετική είδηση», δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει κανείς τη νίκη κατά των αυξημένων τιμών καταναλωτή.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +6,1% τον Μάιο του 2023, από 7,2% τον Απρίλιο. Ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, τον οποίο παρακολουθεί η ΕΚΤ, αυξήθηκε κατά 6,3%, έναντι 7,6% τον Απρίλιο.

 

Ποιος Εφοπλιστής πρώην ιδιοκτήτης ΚΑΕ ελέγχεται από την Αρχή του ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος για κερδισμένα δελτία εκατομμυρίων ευρώ; Η ενημέρωση Επιτροπής Παιγνίων, ΑΑΔΕ και ΣΔΟΕ και ο έλεγχος σε συγγενικά πρόσωπα!

Οι μεγάλοι τζίροι που πραγματοποιεί και τα κέρδη των 600.000 ευρώ την περίοδο 2019-2021 χτύπησαν κόκκινο στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του radar, ελέγχεται από την Αρχή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για κερδισμένα δελτία που στην τριετία 2019-2021 αγγίζουν το ποσό των 600.000 ευρώ, εφοπλιστής ο οποίος μάλιστα εξειδικεύεται στις ναυτιλιακές συμβάσεις και τυγχάνει να είναι ιδιοκτήτης ιστορικής ΚΑΕ.

Η Αρχή στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων της, έχει ήδη με έγγραφο της ενημερώσει την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ζητώντας να κάνει ενδελεχή έλεγχο στα κερδισμένα δελτία αλλά και περαιτέρω έλεγχο συναλλαγών στα συγγενικά πρόσωπα του εφοπλιστή.

Επιπρόσθετα ζητήθηκε από την ΑΑΔΕ φορολογικός έλεγχος στις δηλώσεις του, προκειμένου να προσκομιστούν τα κερδισμένα δελτία αλλά και οι βεβαιώσεις κερδών.

Επίσης, ενημερώθηκε και η οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ μιας και φαίνεται να υπάρχουν και άλλες συναλλαγές στενών συγγενικών προσώπων τα οποία κερδίζουν σημαντικά ποσά την ίδια περίοδο.

Τι ερευνάται από την Αρχή;

  • 1.Τα πλήρη στοιχεία των βεβαιώσεων κερδών, με αναγραφή του ποσού κάθε βεβαίωσης (ποσό που παίχτηκε και ποσό που κερδήθηκε) και την ημερομηνία έκδοσής της.
  • 2. Τα κερδισμένα δελτία που παρελήφθησαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό του.
  • 3. Τον χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο όπου παίχτηκαν και εξαργυρώθηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό του.
  • 4.Αγοραπωλησίες ακινήτων κατά την επίμαχη περίοδο.

Ο έμπειρος εισαγγελέας της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης είναι αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να εξιχνιάσει την υπόθεση!

Με τροπολογία που την ώρα τούτη συντάσσεται, κατόπιν εντολής Μητσοτάκη, ακυρώνεται και καθίσταται ανενεργή η παράλογη απαίτηση των 626 εκατ. του Μαντωνανάκη για το Grand Resort Lagonissi!

Στην κατάρτιση τροπολογίας η οποία θα ακυρώνει και θα καθιστά ανενεργή την εξωπραγματική απαίτηση των 626 εκατ. ευρώ του υπερδανεισμένου μεγαλοξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο (ΕΤΑΔ) αναμένεται να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα προκύψει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου!

Με εντολή του πρωθυπουργού οι σχετικές διαδικασίες φέρεται να έχουν ξεκινήσει, διά των οποίων θα δοθεί ένα τέλος στην «απειλή» και την «πίεση» του Κράτους από τα εν λόγω ξενοδοχειακά συμφέροντα που κατάφεραν να αποσπάσουν μια πρωτοφανή στα χρονικά δικαστική απόφαση!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στη διαμάχη του με το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα την ΕΤΑΔ, έχει καταστεί κυρίαρχος του παιχνιδιού ο υπερδανεισμένος μεγαλοξενοδόχος Μαντωνανάκης, ο οποίος την ώρα τούτη – αφού οι δικαστικές αρχές του επιδίκασαν το ιλιγγιώδες ποσό των 626 εκατ. ευρώ για την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi, μέσα από ένα έωλο και αυθαίρετο σκεπτικό- όχι μόνο ζητάει να του καταβληθεί εις το ακέραιο το εν λόγω ποσό, που τινάζει τον προϋπολογισμό του κράτους και τα δημόσια ταμεία στον αέρα, αλλά απαιτεί ταυτοχρόνως να κρατήσει το μάνατζμεντ και τη διαχείριση του Grand resort Lagonissi μέσα από ανανέωση – επέκταση της σύμβασης παραχώρησης!

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης είχε προτείνει στον μεγαλοξενοδόχο, να του καταβληθεί το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα εξοφλήσει τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ θα πρέπει να επιστρέψει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Λαγονησίου στον έλεγχο του Δημοσίου!

Ο Π. Μαντωνανάκης, όπως οι καλά – και εκ των έσω- γνωρίζοντες υποστήριζαν, (προφανώς γιατί αισθάνεται ότι έχει μεγάλες πλάτες, με προσβάσεις σε όλες τις – και τις τέσσερις- εξουσίες) δεν δέχτηκε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης που εστάλη υπό τις ευλογίες του Μαξίμου!

Και τα ήθελε όλα!

Και τα λεφτά και το ξενοδοχείο, αλλά και να μην πληρώσει τις τράπεζες αφού έχει ήδη στραφεί δικαστικά εναντίον τους ότι τον εξαπάτησαν και τον παραπλάνησαν, με σκοπό να τον καταστρέψουν και να του αποσπάσουν δολίως την περιουσία! Βεβαίως οι δικαστικές ήττες με τις τράπεζες ακολούθησαν η μία την άλλη, καταδεικνύοντας στην πράξη ότι οι εξωθεσμικοί υποστηρικτές του Μαντωνανάκη με διαχρονικές σχέσεις με το Μαξίμου και …άκρες με την Δικαιοσύνη, δεν είναι τόσο παντοδύναμοι στο παρασκήνιο όσο καυχιόνταν και όσο υποστήριζαν!

Η φήμη που κυκλοφόρησε στη συνέχεια ήθελε τον πρωθυπουργό να είναι έξαλλος με το …θράσος του μεγαλοξενοδόχου να αρνείται την συμβιβαστική πρόταση – τελεσίγραφο!

Και να είναι αποφασισμένος, τώρα πια όπως διαβεβαιώνουν έγκυρες πηγές, να φέρει τροπολογία στη Βουλή βάσει της οποίας θα ακυρώνεται και θα καθίσταται ανενεργή η απαίτηση των 626 εκατ. ευρώ του Μαντωνανάκη, μέσα από μια πρωτοφανή – και έωλη- δικαστική απόφαση, χωρίς βάση και υπόσταση, που στην πραγματικότητα θέτει σε ομηρία και εγκλωβισμό το ελληνικό δημόσιο απέναντι στον υπερδανεισμένο ξενοδόχο, που απειλεί να «αδειάσει» λόγω των 626 εκατ. τα δημόσια ταμεία!

Μολονότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ούτε έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η περίφημη τροπολογία που σχεδιάζεται για να ακυρώσει και να καταστήσει ανενεργή την εξωπραγματική απόφαση των 626 εκατ. ευρώ υπέρ του Μαντωνανάκη, πιθανολογείται ότι είτε με κάποιο νομικό τρόπο θα ακυρωθεί η διαβόητη απόφαση- ντροπή του δικαστηρίου, είτε θα θεσπιστεί ακατάσχετο για την ΕΤΑΔ, καθώς τον πρώτο λόγο έχουν οι θεσμοί στους οποίους έχουμε υποθηκεύσει – και με το νόμο αλλά και με ευρεία πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή- την περιουσία του Κράτους!

Άρα, η τροπολογία που σχεδιάζεται να έρθει στη Βουλή θα εγκλωβίσει τον Π. Μαντωνανάκη, ο οποίος συνειδητοποιώντας ότι τα επιδικασθέντα 626 εκατ. ευρώ, δεν θα τα πάρει ποτέ από την ΕΤΑΔ, θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τους όρους που θα επιβάλουν το Κράτος, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός!

Στην εν λόγω υπόθεση πάντως – και υπέρ των συμφερόντων Μαντωνανάκηπιθανόν υπήρξαν παρεμβάσεις, από νομικούς κυβερνητικούς κύκλους που ξέρουν να χειρίζονται καλά τα θέματα αυτά, ίσως και από τρίτα πρόσωπα που επίσης διαθέτουν μακρά εμπειρία στη διαχείριση δικαστικών – και άλλων – θεμάτων!

Το γεγονός πάντως είναι, πως ο αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος και οξυδερκής μεγαλοξενοδόχος, με τις δυνατές άκρες και τα πρόσωπα – κλειδιά, που κατάφερε για πολύ καιρό, παρά τις «απειλές» και τα τελεσίγραφα να επιβάλει τις δικές του θέσεις και να είναι έτοιμος να δει τις απαιτήσεις του να υλοποιούνται, την ώρα τούτη ετοιμάζεται με την παρέμβαση της Πολιτείας να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο οριστικά και διά παντός!

Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης: Ακίνητα προβολής, αντί των 8,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά, προτείνει να παραχωρήσει ο Β. Ρέστης στην Εκκλησία - Στο τραπέζι οικόπεδο δίπλα ακριβώς στην Αρχιεπισκοπή!

Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης: Ακίνητα προβολής, αντί των 8,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά, προτείνει να παραχωρήσει ο Β. Ρέστης στην Εκκλησία – Στο τραπέζι οικόπεδο δίπλα ακριβώς στην Αρχιεπισκοπή!

Όπως με ενημερώνουν καλά πληροφορημένες πηγές εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, που στηρίχθηκε όσον αφορά τον διαγωνισμό του Ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης σε υπέρμετρο βαθμό από τον περίφημο «Ανιψιό» που «λύνει και δένει» στα παρασκήνια της Αρχιεπισκοπής, δεν κατέβαλε τελικά τα 8,7 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν από την διακήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση!

Έγκυρες πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, επισημαίνουν ότι ο εφοπλιστής Β. Ρέστης, έβαλε στο τραπέζι της Αρχιεπισκοπής την πρόταση αντί των 8,7 εκατ. ευρώ, να παραχωρήσει ακίνητα αντίστοιχης αξίας!

Μάλιστα οι ίδιες έγκυρες πηγές προσθέτουν ότι ο γνωστός εφοπλιστής απέκτησε προ ημερών ένα οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς δίπλα στην Αρχιεπισκοπή, το οποίο και παραχωρεί μεταξύ άλλων προκειμένου να αντισταθμίσει το ποσόν των 8,7 εκατ. ευρώ που δεν δύναται να καταβάλει!

Τα συμβόλαια αγοράς του εν λόγω ακινήτου δίπλα στην Αρχιεπισκοπή φέρεται να υπεγράφησαν προ ημερών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το πραγματικό ποσό της αγοραπωλησίας, ούτε αυτό που φαίνεται στα συμβόλαια δηλαδή!

Επιπροσθέτως ο εφοπλιστής φέρεται να προσπαθεί να πωλήσει ακίνητο προβολής στην Γλυφάδα αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ κατά πληροφορίες!

Η πλευρά Ρέστη υποστηρίζει ότι κατά το παρελθόν η Αρχιεπισκοπή, επί εποχής Χριστόδουλου, είχε δεχτεί αντίστοιχες ανταλλαγές, δηλαδή να παρασχεθούν ακίνητα αντί του τιμήματος σε μετρητά!

Ωστόσο το ζήτημα που εγείρεται στην παρούσα φάση έχει να κάνει με την Διακήρυξη του Διαγωνισμού για το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης, η οποία «καταργείται» και θα οδηγήσει την διαδικασία να καταστεί άγονη!

Και τούτο διότι εκτός των άλλων, το ζήτημα δεν είναι τα ακίνητα – ακόμη και αντίστοιχης αξίας- που προσφέρει ο Β. Ρέστης στην Εκκλησία, αλλά τα χρήματα που θα πρέπει να εισρεύσουν στους λογαριασμούς του Ορφανοτροφείου και όχι στην Αρχιεπισκοπή!

Υπό αυτή την έννοια, κύκλοι της Εκκλησίας λένε ότι η προσφορά Ρέστη σε ακίνητα, θα ρίξει τελικά τον διαγωνισμό!

Το δημοκρατικό τόξο ενώπιον των ευθυνών του: Πού θα φτάσει η άμβλυνση των κριτηρίων των ψηφοφόρων; Θα επιβραβεύσουν οι ψηφοφόροι τρία προσωπικά «κόμματα» και το νέο ακροδεξιό μόρφωμα;

Το δημοκρατικό τόξο ενώπιον των ευθυνών του: Πού θα φτάσει η άμβλυνση των κριτηρίων των ψηφοφόρων;

Τέσσερα κόμματα τρία εκ ων οποίων συμμετείχαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το τελευταίο είναι «πρωτοεμφανιζόμενο» κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της μεταπροσεχούς Κυριακής .

 

Αν και το εκλογικό σύστημα έχει αλλάξει ο «σοφός» νομοθέτης έχει προβλέψει τα πάντα σχετικά με το μπόνους στο πρώτο κόμμα το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι και τις πενήντα βουλευτικές έδρες, αλλά δεν αντιμετώπισε το ενδεχόμενο προφανώς λόγω της διάρθρωσης του πολιτικού χάρτη κατά την ψήφιση του νόμου, να υπάρξουν πολλά μικρά κόμματα στο όριο του 3%.

 

Έτσι μπορεί η απλή αναλογική να αποτελεί παρελθόν, αλλά η Νέα Δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο της το δημιούργημα.

 

Το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει στις εκλογές λόγω της καταγραφόμενης πιθανότητας να εισέλθουν στην επόμενη Βουλή περισσότερα των πέντε κομμάτων αποτέλεσμα το οποίο προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου , να υπερβαίνει το 40% .

 

Οι παρενέργειες αυτής της εξέλιξης έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η ξαφνική διαμάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖA, σχετικά με τις βουλευτικές έδρες που εξασφάλισαν δύο μουσουλμάνοι υποψήφιοι του κόμματος του κ. Τσίπρα , οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή την πτυχή της υπόθεσης.

 

Γεγονός αποτελεί ότι η πόλωση κορυφώνεται, για λόγους που σίγουρα άπτεται λεπτών εθνικών ζητημάτων στη Θράκη , τα οποία όμως ρίχνονται βορά στην προεκλογική διαμάχη.

 

Ας ελπίζουμε ότι το θέμα θα κλείσει εδώ και να επικρατήσει περισσότερη σύνεση σε όλες τις πλευρές.

 

Επανερχόμαστε, στο κύριο θέμα μας: Όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων τα τέσσερα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στην Βουλή, διαθέτουν προς το παρόν αυτές τις δυνατότητες.

 

«Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού και οι νεοφυείς «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα έχουν κάποια απήχηση και διεκδικούν τη λαϊκή ετυμηγορία.

 

Ειρήσθω εν παρόδω: Για όσους δεν γνωρίζουν οι «Σπαρτιάτες» είναι νεοφασιστικό κόμμα και απολαμβάνουν τη στήριξη του καταδικασμένου για κακουργήματα Ηλία Κασιδιάρη.

 

Αποδεικνύεται έτσι εκ του αποτελέσματος, ότι η Δημοκρατία μας δεν πέτυχε να βρει τρόπους να μείνουν εκτός εκλογικής διαδικασίας τα κατάλοιπα του νεοναζιστικού μορφώματος του κ. Κασιδιάρη. Ας προβληματιστούν άπαντες οι εμπλεκόμενοι …

 

Τα τέσσερα αυτά «κόμματα» – τα εισαγωγικά είναι απαραίτητα αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε αφού αποτελούν μόνο αρχηγικούς μηχανισμούς χωρίς καμία δημοκρατική δομή και οργάνωση , διεκδικούν τη λαϊκή ψήφο.

 

Άγνωστο αν το επιτύχουν μετά τα όσα περίεργα συνέβησαν κατά την κατάρτιση των συνδυασμών του , για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

Όπως είναι γνωστό και στα τρία κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Μάϊου οι αρχηγοί κατάρτισαν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές του Ιουνίου με τέτοιο τρόπο ώστε να διορίσουν φίλους, συγγενείς και άλλους …εκλεκτούς αδιαφορώντας πλήρως για τα αποτελέσματα της προηγούμενης λαϊκής ετυμηγορίας.

 

Μετά όλα αυτά που αποκαλύπτονται το ερώτημα είναι κατά πόσον οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιβραβεύσουν τα αρχηγικά αυτά καμώματα, αν δηλαδή θα θεωρήσουν ότι τα τέσσερα «κόμματα» δικαιούνται είσοδο στη Βουλή.

 

Τότε με τη ψήφο μας, θα έχουμε δυστυχώς κάνει ένα ακόμη βήμα στην υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών.

 

Θα τολμήσει κάποιο από τα κυρίαρχα κόμματα να μας προειδοποιήσει για τον υπαρκτό κίνδυνο ή η επόμενη Βουλή θα γίνει αρένα ακροτήτων και να αναδειχθεί στην χειρότερη της μεταπολίτευσης;

Διαβάστε περισσότερα