Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Ψυχραιμία, σύνεση και υπομονή, 10 και σήμερα έμειναν μέχρι τη διεξαγωγή των νέων εκλογών.

Άλλωστε, βλέπετε πως χάνονται δίπλα μας δεκάδες και μάλλον εκατοντάδες ζωές.

Και αναλογιστείτε, ότι και ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος και οι ισχυρότερες οικονομίες, εισέρχονται και πάλι, σχεδόν βιαίως, σε μία περιδίνηση με άγνωστη κατάληξη…

Επειδή εσχάτως όμως πολλά λέγονται και άλλα τόσα ακούγονται, γύρω από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει – και τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν- μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ξεκινώ τη στήλη με διάφορα πικάντικα …

Μου λένε ότι… Ο προβεβλημένος (υπεράνω υποψίας) υπουργός φοβάται το …γκομενικό!

Προβεβλημένος υπουργός, εκ των κορυφαίων στελεχών της προηγούμενης διακυβέρνησης, «φοβάται» το …γκομενικό!

Τρέμει το φυλλοκάρδι του, μου λένε, μην τυχόν και δουν το φως της δημοσιότητας, οι πτυχές της κρυφής ζωής του! Όχι, δεν είναι αυτός που νομίζετε!

Γι’ αυτόν που νομίζετε, είναι το θέμα που ακολουθεί…

Για να ξέρετε… Ο επαρχιώτης υπουργός που χάνει το βαρύ χαρτοφυλάκιο, επειδή παρίστανε τον Παύλο Χαϊκάλη στο safe sex! «Τι σου κάνω μάνα μου»!!!

Επώνυμος υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, με έργο σε σημαντικό υπουργείο, φέρεται να έχει κοπεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της ροζ ενασχόλησης του με το διαδίκτυο, το Facebook και τις FaceTime συζητήσεις «βάθους» με το άλλο φύλο από το κινητό του!

Για να καταλαβαίνετε, η υπόθεση που θα στοιχίσει στον φέρελπι επαρχιώτη πολιτικό τον σοβαρό πολιτικό θώκο, παραπέμπει στην ταινία safe sex και τις αντίστοιχες στιχομυθίες του Παύλου Χαϊκάλη του τύπου «τι σου κάνω μάνα μου»!

Όπως αντιλαμβάνεστε, εάν ο εν λόγω αποτύχει στην πολιτική σκηνή, πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για την ενεργό εμπλοκή του στην έβδομη τέχνη! Κρίμα που δεν ζει ο Παζολίνι…

Μαθαίνω ότι… Ο πρωτοκλασάτος χειμαρρώδης επιθετικός (Φίφας!!!) που έπεσε σε δυσμένεια λόγω εμπλοκής σε δουλειές- business!

Ένας ακόμη πρωτοκλασάτος υπουργός, χειμαρρώδης και επιθετικός, φημολογείται ότι έχει πέσει σε δυσμένεια από τον Μητσοτάκη, για πολλούς και πλείστους λόγους, κυρίως για τις κακές εξωκυβερνητικές παρέες του, όχι για λόγους ερωτικούς ή σεξουαλικούς, όπως οι άλλοι δύο που αναφέρθηκαν ανωτέρω! Οπότε μαζί του το ζήτημα είναι πολιτικό, διανθισμένο με την φημολογούμενη εμπλοκή του σε δουλειές και business!

Ωστόσο, επειδή όπως πιθανόν έχετε αντιληφθεί είμαι κουτσομπόλης και προσπαθώ να τρυπώσω στα άδυτα ακόμη και της …κρεβατοκάμαρας, σας λέω ότι ο εν λόγω φωνακλάς υπουργός που εκτός των άλλων παριστάνει και τον Ζεν πρεμιέ, είναι Φίφας! Μπάμιας, γαριδάκι, πώς το λένε!

Καταλάβατε! Οπότε, τα πολλά λόγια είναι… φτώχεια!

ΥΓ. Για να μην έχετε καμμία αμφιβολία, την «είδηση» μου αποκάλυψε κορίτσι της «δουλειάς» που τα τελευταία χρόνια έχει μπει ξανά στο σωστό δρόμο…

Φημολογείται ότι… Σκέψεις για Νότη Μηταράκη στο Υπ. Υποδομών!

…τον καλό μου φίλο Νότη Μηταράκη, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ «παίζει» και για το Υπ. Προ.Πο. , σκέφτεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, που τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση, για το Υπ. Υποδομών ούτως ώστε να αναλάβει να φέρει εις πέρας όλο το πακέτο των Δημοσίων Έργων!

Και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νότης εκτός του πρωθυπουργού απολαμβάνει της αποδοχής και του κατασκευαστικού κόσμου και ειδικότερα των μεγαλοεργολάβων!

Το ακριβό χρήμα, ο δομικός πληθωρισμός, η ακρίβεια, θα μας συνοδεύουν τουλάχιστον μέχρι το 2025

*** Τα οικονομικά δεδομένα διεθνώς άλλαξαν προς το χειρότερο, στην Ευρώπη ακόμα περισσότερο, καθώς υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών της στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και στην Ελλάδα οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα τρόφιμα, στις μεταφορές και οσονούπω ξανά στην ενέργεια, δεν προδιαθέτουν για τα καλύτερα, τουναντίον. Όλα μέχρι στιγμής συνηγορούν, άσχετα αν δεν μας το λένε ευθέως, ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, όχι μόνο δεν έχει προοπτικές βελτίωσης, αλλά συν τω χρόνω θα βαίνει διαρκώς προς το χειρότερο. Η ΕΚΤ σήμερα θα ανακοινώσει άλλη μία αύξηση επιτοκίων, παραβλέποντας την κατάσταση ύφεσης, στην οποία εισέρχονται η μία μετά την άλλη οι οικονομίες της ευρωζώνης, επιμένοντας μονότονα στην γραμμή της μείωσης του πληθωρισμού στο 2%.

*** Πότε θα συμβεί αυτό; Ακόμα και τα κορυφαία στελέχη της, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Λαγκάρντ, όταν ερωτώνται για τη χρονική διάρκεια, όχι των αυξήσεων των επιτοκίων (όπου είναι προαποφασισμένο να γίνει άλλη μία, πλην της σημερινής), αλλά για το υψηλότατο και αντιαναπτυξιακό κόστος του χρήματος, ουσιαστικά αδυνατούν να απαντήσουν, αναφέροντας γενικά και αόριστα το 2025, με την προϋπόθεση να γίνουν “όσα πρέπει”. Και η μετάφραση των δύο αυτών λέξεων παραπέμπει στο ότι θα πρέπει να μην υπάρξουν μισθολογικές αυξήσεις, γιατί θα πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα, στελέχη της ΕΚΤ, αναφερόμενα στο ότι οι επιχειρήσεις μετακυλούν τις αυξήσεις στον καταναλωτή και ταυτόχρονα αυξάνουν και τις τιμές των προϊόντων τους, απαντούν ότι δεν είναι δική τους δουλειά αυτό το θέμα, αλλά των κυβερνήσεων. Δηλαδή, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τον τρόπο του πως θα κατανεμηθεί το κόστος του πληθωρισμού, μεταξύ των κερδών των επιχειρήσεων και των μισθών. Με απλά λόγια, μη δίνετε αυξήσεις μισθών, γιατί τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και μας χαλάνε το σχέδιο, άσχετα αν οι επιχειρήσεις αυξάνουν διαρκώς τα περιθώρια κέρδους τους σε βάρος της κατανάλωσης και των μισθωτών.

*** Αλλά και μετά το 2025, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν θα είναι για τις οικονομίες, ακόμα και αν ο πληθωρισμός πλησιάσει τον στρατηγικό και για πάσαν νόσον στόχο του 2%. Να μην περιμένουμε καλύτερες περιόδους, μας προειδοποιούν σε κάθε τόνο, γιατί οι άλλες “συγγενικές” πληθωριστικές πιέσεις, όπως ο “κλιματικός” και ο “πράσινος” πληθωρισμός, θα φέρουν λιγότερα και ακριβότερα αγροτικά προϊόντα ο πρώτος και αυξημένες τιμές στα μέταλλα, που είναι απαραίτητα στην παραγωγή πράσινης ενέργειας ο δεύτερος. Θα αναρωτηθείτε και εγώ μαζί σας, καλά οι κεντρικές τράπεζες, μόνο για τις αυξήσεις επιτοκίων έχουν ευθύνη και όχι για τις συνέπειες; Οι οποίες είναι ήδη οδυνηρές – και είμαστε ακόμα στην αρχή της ύφεσης – για όλες τις οικονομίες, για εκατοντάδες επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες, αντικειμενικά ή υποκειμενικά από τον πανάκριβο δανεισμό, αλλά και για εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, όσοι για διάφορους λόγους επιχειρούν να ωραιοποιήσουν τα επερχόμενα πολύ σοβαρά προβλήματα, απότοκα των μέχρι τώρα καταστάσεων και παράγωγα της ύφεσης που διανύει τα πρώτα της χιλιόμετρα, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η φενάκη, είναι χειρότερη ακόμα και από τη γνώση καταστάσεων απελπισίας.

Η Fed, σταμάτησε τις αυξήσεις επιτοκίων/Προσδοκά σε περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού

*** Τελικά, όπως αναμενόταν, η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δεν προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, διαβλέποντας από τη μία ότι οι υφεσιακές πιέσεις αυξάνονται, δημιουργώντας προβλήματα σε όλο το φάσμα της οικονομίας και από την άλλη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, έστω και οριακά υποχωρούν. Μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο 5 με 5,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της αγοράς. Μπορεί η κίνηση αυτή να μην έχει συνέχεια, αφού μάλιστα οι εξελίξεις και στην αμερικανική οικονομία μοιάζουν με κινούμενη άμμο, αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι τα μέλη της κεντρικής τράπεζας αφουγκράζονται τις δονήσεις της πραγματικής οικονομίας και τα απόνερά τους, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στην κοινωνία. Στην Ευρώπη και δη στην ευρωζώνη, πνέουν άλλοι άνεμοι…

Και η Deutsche Bank συστήνει τις ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των τραπεζών του ευρωπαϊκού Νότου

*** Μία ακόμα τονωτική ένεση για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες αποτελεί η θετική έκθεση της Deutsche Bank, η οποία συστήνει αγορές στις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη που προσφέρει ήδη και θα συνεχίσει το Ταμείο Ανάκαμψης, θα οδηγήσει σε αυξήσεις των χορηγήσεων τα επόμενα έτη. Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα, αναφερόμενη στους παράγοντες που επηρεάζουν τις βασικές χώρες στη Νότια Ευρώπη από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια της Ε.Ε., πιστεύει ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι πιο ωφελημένοι. Και εξηγώντας το σκεπτικό της, θεωρεί ότι οι τράπεζες με μεγαλύτερη εξάρτηση εσόδων από τον δανεισμό επιχειρήσεων, θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο, γιατί τα κεφάλαια θα διατεθούν κυρίως σε μεγάλα βιομηχανικά έργα υποδομής, σε αντίθεση με τα πολύ μικρότερα μερίδια επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στον ισχυρό κορμό εταιρειών.

*** Η Deutsche Bank, μεταξύ των μετοχών του ευρωπαϊκού νότου, επιλέγει τις μετοχές των Alpha Βank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, για τις οποίες συστήνει αγορά (buy), ενώ στην ίδια λίστα περιλαμβάνει μαζί την ιταλική τράπεζα BMP, την πορτογαλική Milennium BCP και την ισπανική Sabadell. Προσέξτε, όμως, τώρα τη συνέχεια. Ναι μεν η Ελλάδα έχει καλύτερη εξέλιξη από τις άλλες χώρες, λόγω ευνοϊκών οικονομικών εξελίξεων και από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις των προοπτικών, φυσικά και λόγω της αναμονής ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Αλλά, για όσο διάστημα η ανάπτυξη της χώρας είναι υψηλότερη από ό,τι στην Ευρωζώνη, οι κίνδυνοι είναι μεν περιορισμένοι, αλλά υπαρκτοί και μπορεί να έρθουν από δύο πλευρές: από τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, αλλά και λόγω των μεγάλων δυσκολιών στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Λιμάνι Ηρακλείου: Μήπως να κοπάσουν λίγο τα πανηγύρια για το τίμημα στο ΤΑΙΠΕΔ;

*** Με…έτρωγε από χθες, αλλά συγκρατήθηκα για να μην χαλάσω τις χαρές του Γκριμάλντι και το… πανηγύρι του ΤΑΙΠΕΔ. Και καλά, ο ιταλός επιχειρηματίας, έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος που πήρε με συνοπτικές διαδικασίες και με τίμημα που δεν κλήθηκε καν να βελτιώσει, γιατί λέει ότι οι άλλες προσφορές ήταν αρκετά πιο χαμηλές. Αλλά, το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί… χαμογελά και χαίρεται, όταν το τίμημα που έδωσε ο Γκριμάλντι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ήταν μεγαλύτερο (84,17 εκατ. ευρώ) από αυτό που έδωσε για το λιμάνι Ηρακλείου, ήτοι τα 80 εκατ. ευρώ; Μήπως θεωρούν εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης, έχει μικρότερη αξία και εμβέλεια από το αντίστοιχο της Ηγουμενίτσας και με ποια κριτήρια άραγε; Όποιον παράγοντα του ναυτιλιακού – ακτοπλοϊκού χώρου και να ρωτήσεις, θα σου απαντήσει ότι σαφώς το Ηράκλειο είναι μία κλάση ανώτερο σε όλα, από το αντίστοιχο της Ηγουμενίτσας. Παρεμπιπτόντως, αλήθεια, γιατί τέτοια πρεμούρα αποφάσεων, λίγες ημέρες πριν τις νέες εκλογές και με υπηρεσιακή κυβέρνηση και μάλιστα για ένα περιουσιακό στοιχείο στρατηγικής σημασίας στο χώρο των εθνικών υποδομών; Κατά τα λοιπά, όλο το πολιτικό σύστημα ασχολείται με τη Ροδόπη, ενώ την ίδια στιγμή τα λιμάνια της χώρας χάνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Όχι, η στήλη δεν είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων λιμανιών, αλλά ειδικά για αυτά τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ελέγχου τους από το Δημόσιο και της εκχώρησης μόνο του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Οι διεθνείς εξελίξεις και όσα κυρίως συμβαίνουν στην Ευρώπη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με έναν τουλάχιστον απρόβλεπτο γείτονα στα ανατολικά σύνορα μας, θα έπρεπε οι ελληνικές κυβερνήσεις να είναι πολύ πιο προσεκτικές…

Έχει ασυλία και γιατί η Hellenic Train και μένει στο απυρόβλητο; – Πρωτοφανή γεγονότα στον προαστιακό Πάτρας

*** Δεν ξέρω τι… έρωτας είναι αυτός με τους Ιταλούς και μάλιστα διαχρονικός (από την εποχή της Καλτσεστρούτσι και της ΑΓΕΤ Ηρακλής). Πολλά ακούγονται για κάποιο ισχυρό ιταλο-ελληνικό λόμπι που κάνει “χοντρές” δουλειές και έχει πλοκάμια σε όλα τα μεγάλα κόμματα. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν βάση όλα αυτά, αλλά τα παραδείγματα είναι πολλά και σε βάζουν σε υποψίες. Αφορμή για την αναφορά μου αυτή είναι τα συμβαίνοντα με την Hellenic Train και δεν αναφέρομαι μόνο στο τραγικό και πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με αφορμή και αιτία το οποίο είχαν ακουστεί διάφορες κορώνες ότι θα εκδιωχθεί από την πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο προαστιακός της Πάτρας, λοιπόν, ουσιαστικά υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου, καθώς η Hellenic Train διέκοψε τα περισσότερα δρομολόγια και τα αντικατέστησε με δρομολόγια λεωφορείων! Ο λόγος ήταν κατ΄αρχήν μία φωτογραφία επισκευής βλάβης σε οροφή τρένου, με μόνο προστατευτικό μία ομπρέλα θαλάσσης (!), αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι οι τροχοί των τρένων είχαν λιώσει (!!!) από την πολλή χρήση και τη μη αντικατάστασή τους. Άραγε, ελέγχει κάποιος τι γίνεται, ή θα πρέπει να θρηνήσουμε και άλλες ζωές;

Ενδιαφέρουν

*** Πρωταγωνιστεί στο Χρηματιστήριο ο όμιλος Βιοχάλκο (Viohalco και Cenergy). Ακόμα και η ΕΚΤ αναφέρει ότι η “πράσινη μετάβαση”, οδηγεί σε αύξηση των τιμών των μετάλλων, που αποτελούν το πλέον απαραίτητο συστατικό για τις ΑΠΕ.

*** Η διάχυση της ανόδου και σε χαρτιά πέραν ενός συγκεκριμένου αριθμού εταιρειών, σταδιακά συντελείται, όχι πάντα βέβαια με…μαθηματική ακρίβεια, οπότε θα βλέπουμε και περιπτώσεις εκτίναξης μετοχών που δεν έχουν συγκεκριμένους λόγους ανόδου.

*** Η Δομική συνέχισε και χθες με μεγάλους όγκους, η “δουλειά” έχει τελειώσει όπως όλα δείχνουν και απομένουν οι όποιες ανακοινώσεις. Σε ανοδική πορεία και η ΕΛΓΕΚΑ, είχε μείνει πίσω και τώρα παίρνει τη σειρά της. Από κοντά και η ΒΙΣ, δεν ξέρω τους λόγους.

*** Βίοι αντίθετοι στα άλευρα. Ο μεν Λούλης με ισχυρή άνοδο χθες, έπιασε τα υψηλά του, ενώ ο Κεπενός ακίνητος και με ελάχιστα κομμάτια. Είναι να απορεί κανείς, με τέτοια υγιή εταιρεία και να μην συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.

ΚΟΥΙΖ (εκλογικό)

Ποιος υποψήφιος βουλευτής, ποιου κόμματος, έχει εκλεγεί πρώτος επιλαχών για 6 (!) διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και στην τελευταία που βγήκε, του την πήρε ο αρχηγός; Δεν ξέρω, υπάρχει κάποιο βραβείο, αντίστοιχο του… Γκίν(ι)ες;!

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!