Πρώτα σημάδια εκτόνωσης των πιέσεων των ευρωπαϊκών αγορών, καταγράφονται κατά την έναρξη των συνεδριάσεων στην Ευρώπη.

Η δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας για τονωτική «ένεση» στην Credit Suisse γνωρίζει τη θερμή υποδοχή των επενδυτών , κατά την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή της ενισχύεται κατά 30% περίπου.

Εξάλλου από χθες έχει γίνει γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ανασχέσει τις επιπτώσεις που προκαλούν στις οικονομίες και τις αγορές τα ζητήματα «επιβίωσης» της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

Στόχος να μην γίνουν τα ίδια λάθη – άρα να οδηγηθούν οι εξελίξεις στις ίδιες συνέπειες – με την περίπτωση της Lehman Brothers.

H χθεσινή μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη , βάζει μάλλον οριστικά φρένο στην διάθεση για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, αφού το «πάθημα έγινε μάθημα»: Γίνεται φανερό ότι νομισματική πολιτική με αυξημένα επιτόκια μπορεί πρόσκαιρα να αποδίδουν κάποια οφέλη συμβάλλοντας στη γενικότερη νομισματική πολιτική, αλλά υπονομεύουν την υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Άλλωστε αυτό που συνέβη χθες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου όπου οι μετοχές των αδύνατων ιταλικών κατακρημνίστηκαν, εκπέμπει «σήμα κινδύνου» για τις αδύναμες κεφαλαιακά τράπεζες του νότου της Ευρώπης.

Παρά την περί αντιθέτου εντύπωση Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία διαθέτουν σχετικά εύθραυστα τραπεζικά συστήματα τα οποία ενδεχομένως να απειληθούν από την πολιτική αυξημένων επιτοκίων που επικαλούνται οι «σκληροί» βορειοευρωπαίοι για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Παράδειγμα , οι ισπανικές τράπεζες είναι σοβαρά εκτεθειμένες στην Νότια Αμερική και ιδιαίτερα στην Αργεντινή όπου ο πληθωρισμός έφθασε στο 100%.

Πάντως σήμερα με αναλυτές η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,50% κατά τη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας δύσκολα θα αποφευχθεί.

Φαίνεται όμως ότι από τούδε και στο εξής η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ, θα αναπροσαρμοστεί δεδομένου και οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη αποκλιμακώνονται δίνοντας στην Φρανκφούρτη την ευχέρεια για ηπιότερες παρεμβάσεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν παρά τις αναταράξεις στο χρηματιστήριο που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να έχουν σοβαρή έκταση και μεγάλη διάρκεια.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται υψηλότερα από τα ελάχιστα εποπτικά όρια, διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα, εξυγιασμένους ισολογισμούς και ισχυρές προοπτικές για την κερδοφορία τους.

Παράλληλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες σε ΗΠΑ και Ευρώπη , αναδεικνύουν τη «σοφή» απόφαση του SSM , που υπέδειξε στις ελληνικές τράπεζες να αναβάλλουν την διανομή μερίσματος για το 2024 προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η ανακοπή της κούρσας των επιτοκίων θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα :

  • Θα μπει φρένο στην άνοδο του κόστους για τους δανειολήπτες με προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο βλέπουν κάθε μήνα τις μηνιαίες δόσεις τους να αυξάνονται.
  • Θα διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα το αντίστοιχο κόστος στις νέες χρηματοδοτήσεις, γεγονός που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στη ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό.
  • Με βέβαιη πλέον επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα – το ερώτημα τίθεται μόνο ως προς το χρόνο – , τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου θα διαμορφωθούν σε βιώσιμα επίπεδα.

Θετικές είναι και οι ενδείξεις για τις τράπεζες: Η διατήρηση του επιτοκίου του ευρώ στο 3,50% ή σε λίγο υψηλότερα επίπεδα επιτρέπει την απρόσκοπτη εκτέλεση των επιχειρησιακών τους σχεδιασμών. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ενισχυθεί επίσης από την άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 15% – 20% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οφέλη θα προκύψουν για τα σχέδια των τραπεζών που επιδιώκουν τη διατήρηση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης σε υψηλά επίπεδα, καθώς θα είναι σε θέση να προσφέρουν ελκυστικά δανειακά προγράμματα.

Από την άλλη πλευρά θα ανακοπεί η άνοδος των επιτοκίων στις καταθέσεις που πιέζει την οργανική τους κερδοφορία.

Σημειώνεται πως οι στόχοι για την κερδοφορία της επόμενης τριετίας, όπως παρουσιάστηκαν από τις διοικήσεις των συστημικών ομίλων το προηγούμενο διάστημα, στηρίζονται στην παραδοχή ότι τα επιτόκια θα σταματήσουν να ανεβαίνουν μέσα στο 2023.

Τι θα γίνει στο εξής , είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί.

Εκείνο που αποκλείουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ένα γενικό Bank Run, δηλαδή η περίπτωση να τρέξουν πανικόβλητοι οι καταθέτες να σηκώσουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες – λεφτά που δεν μπορούν να υπάρξουν φυσικά σε μετρητά.

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και όλων των οικονομιών.

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο οι όποιες αναταράξεις μοιάζουν πρόσκαιρες: Η ψύχραιμή αντίδραση της Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και οι έντονες αντιστάσεις του Nasdaq, δημιουργούν την εικόνα μιας σταδιακής αποκατάστασης των ισορροπιών και επάνοδο των δεικτών σε καλύτερα επίπεδα , όσο και αν επιμένουν οι Κασσάνδρες της καταστροφής.

Τέμπη: Μυστήριο με τα δύο βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που «εξαϋλώθηκαν»

Αν και έχουν περάσει ήδη πάνω από δύο εβδομάδες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, πειστικές εξηγήσεις για το τι προκάλεσε το πύρινο «μανιτάρι» τη μοιραία νύχτα τις 28ης Φεβρουαρίου , δεν έχουν δοθεί.

Αντίθετα διατυπώνονται διάφορα σενάρια που έχουν σχέση με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας τα οποία φθάνουν μέχρι και τα όρια θεωριών «συνωμοσίας».

Χθες τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε πληροφορίες για εγκαύματα στα σώματα πυροσβεστών που πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης επιβατών εκείνα τα πρώτα λεπτά, παρά τις ειδικές στολές που φορούσαν, που κάνουν πιο επιτακτική την επίλυση του μυστηρίου.

Έρευνα για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ισχυρότατη έκρηξη, ζήτησε και ο Αλέξης Κούγιας που εκπροσωπεί τραυματίες και οικογένειες θυμάτων της εθνικής τραγωδίας.

Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο το φορτίο σε δύο πλατφόρμες που υπήρχαν πίσω από τις μηχανές δεν έχει εντοπιστεί, με τον Αλέξη Κούγια να ζητάει από την εταιρεία να ξεκαθαρίσει τι μετέφεραν αυτά τα βαγόνια.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι μέχρι σήμερα η Hellenic Train, δεν έχει ανακοινώσει – γιατί ; – τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Από το μοιραίο Intercity 62 που είχε 8 βαγόνια διασώθηκαν τα 5.

Τα δύο πρώτα βαγόνια εξαϋλώθηκαν εντελώς, ενώ από το τρίτο βαγόνι έμεινε μόνο το μισό.

Οι λαμαρίνες τους έλιωσαν σε θερμοκρασίες 1.300 βαθμών Κελσίου και παρέσυραν στον θάνατο ακαριαία δεκάδες επιβάτες.

Όσοι επιμένουν στο να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση επισημαίνουν το γεγονός ότι η φωτιά μετά την έκρηξη περιορίστηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και δεν επεκτάθηκε προς τα πίσω.

Πέραν του συγκεκριμένου συμβάντος που απαιτείται να διευκρινιστεί πλήρως προκειμένου να μην υπάρξουν και δικαστικές εμπλοκές η Hellenic Train έκανε κάτι που ενισχύει τον προβληματισμό.

Ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει υπό μορφή αποζημίωσης τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας με 42.000 ευρώ και τους τραυματίες με 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με γνώστες των ευρωπαϊκών κανονισμών για σιδηροδρομικά δυστυχήματα οι προβλεπόμενες αντίστοιχες αποζημιώσεις περιορίζονται στο ήμισυ των ποσών που ανακοίνωσε η ιταλική εταιρία.

Εύλογο επομένως , το ερώτημα : Μεγαθυμία και …κουβαρνταλίκια ή κάτι άλλο;

Από την πλευρά μας δεν θα σχολιάσουμε τον τρόπο ανακοίνωσης.

Περιοριζόμαστε μόνο στη δήλωση της Χριστίνας Μήτσκα αδελφή της της 22χρονης Ιφιγένειας που έχασε τη ζωή της στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η Χριστίνα, που μόλις πριν από δύο μήνες έφερε στον κόσμο το μωράκι της, φανερά συντετριμμένη, έκανε σαφές πως τα χρήματα δεν θα φέρουν πίσω την αδελφή της, ενώ εξήγησε πως μοναδική επιθυμία της οικογένειας της αδικοχαμένης κοπέλας είναι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την ανείπωτη τραγωδία.

«Τα χρήματα που θα δοθούν ως αποζημίωση δεν φέρνουν πίσω την Ιφιγένεια. Τι να τα κάνουμε ; Δεν καλύπτουν το κενό. Δημόσιο, παροχές, συντάξεις, διορισμοί, όλα αυτά…φέρνουν την Ιφιγένεια πίσω; Όχι. Η μητέρα μου είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Αυτό που προσπαθούν τώρα είναι να μας βουλώσουν τα στόματα με χρήματα και παροχές. Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο!».

Άκης Σκέρτσος: Η μαύρη τηλεοπτική του εμφάνιση που δεν … χαμπαριάζει από προλήψεις

Δεν ξέρω, αν σε γενικότερα θέματα πολιτικού σχεδιασμού οι απόψεις του Χρήστου – Γεωργίου ( για τους παρεπιδημούντες στην πτωχή από πολλές απόψεις αυτή χώρα, απλά Άκη ) – Σκέρτσου , μετράνε και αποδίδουν κάτι στην κυβέρνηση.

Αλλά από άποψη σκηνικής παρουσίας ο παρά τω πρωθυπουργώ «σκίζει».

Ο άνθρωπος διαθέτει πλούσιο βεστιάριο και «ταπώνει» κυριολεκτικά διάφορους άλλους φλούφληδες, που παρακολουθούμε να παρελαύνουν καθημερινά στα κανάλια και δεν γνωρίζουν πως να προσαρμόσουν την εμφάνισή τους , αναλόγως των εξελίξεων.

Θαύμασα λοιπόν προχθές την υπουργάρα, να εμφανίζεται στα κανάλια προσκεκλημένος να μιλήσει για την τραγωδία των Τεμπών με εμφάνιση θυμίζει «κοράκι»: Μαύρο πουκάμισο, μαύρη γραβάτα, μαύρο σακάκι.

Προφανώς ήθελε να εκδηλώσει το βαθύ πένθος του, για την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας , αλλά να παραδώσει και μαθήματα ενδυματολογικής «συμπεριφοράς» σε άλλα στελέχη της κυβέρνησης που εμφανίζονται στα κανάλια με γαλάζια – άκουσον – άκουσον – πουκάμισα και γραβάτες !

Δικαίως θα με ρωτήσετε, τι είπε ο κ. Σκέρτσος.

Που να θυμάμαι , εγώ είχα εκστασιαστεί από την τις ενδυματολογικές του επιλογές.

Θαύμασα επίσης το ότι με την «μαύρη» εμφάνιση του ο υπουργός απέδειξε πως δεν είναι προληπτικός: Γιατί όπως διαβάζω στη Wikipedia « στις περισσότερες κουλτούρες το κοράκι θεωρείται κακός οιωνός».

Ο Πατέλης, ο Λινάτσας, η Attica bank και το …κακό συναπάντημα – Ψάχνουν, λέει, για νέο ιδιώτη επενδυτή που θα μπει στην αύξηση – Τέσσερα χρόνια η ίδια κωμωδία – Το νταραβέρι και οι μόνιμες υψηλές αμοιβές! Φτάνει πια…

Μετά την εύλογη και απολύτως ορθή κίνηση της Thrivest να …κρατήσει αποστάσεις και να απομακρυνθεί – «αποσυρθεί» από τη συμμετοχή της στην Attica bank, λόγω του πρωτοφανούς αδιεξόδου και του θόλου τοπίου ως προς τις τρύπες, τους σκελετούς και τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες, μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι ο διαβόητος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης (έχουν …να λένε οι κάτοικοι της Δεξαμενής) «ανέθεσε» στον γνωστό και μη εξαιρετέο Λινάτσα, «ακόλουθο» του επί σειρά ετών (αληθεύει ότι ο Πατέλης ήταν υπάλληλος ή πάσης φύσης συνεργάτης με την Axia ventures κατά το παρελθόν;) να ανακαλύψει νέο ιδιώτη επενδυτή που θα βάλει τα λεφτά του μαζί με το ΤΧΣ στην τράπεζα Αττικής!

Διότι ως γνωστόν ο SSM δεν επιτρέπει στο Δημόσιο να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank χωρίς την παράλληλη – ταυτόχρονη συμμετοχή ιδιωτών!

Έτσι είχε ανακαλυφθεί η Ellington, της οποίας η συμμετοχή μόλις και μετά βίας άγγιξε τα 2-3 εκατ. ευρώ!!!

Η «επιτυχία» αυτή του δίδυμου Πατέλη – Λινάτσα (αλήθεια, ποιου παράγοντα το εξοχικό στην Σύρο νοικιάζει ο Λινάτσας κάθε καλοκαίρι;) που επί 4 χρόνια «διαχειρίζονται» παρασκηνιακά τις τύχες την Attica bank και έχουν επιτύχει το απόλυτο μηδέν για την τράπεζα και τους μετόχους και υψηλές αμοιβές επί σειρά ετών για την εταιρία του Λινάτσα, που μετεξελίχθηκε σε προνομιακό συνομιλητή του Μαξίμου, εξελίσσεται σε γάγγραινα για το τραπεζικό σύστημα και τη λειτουργία της αγοράς!

Σε απλά λόγια, μας κοροϊδεύουν επί χρόνια ψιλό γαζί!

Διότι ούτε ιδιώτη επενδυτή πρόκειται ποτέ να βρει ο Λινάτσας για να μπει στην Attica bank, όπως δεν βρήκε τόσα χρόνια, ενώ εάν βρει θα είναι τύπου Ellington (του εγχώριου κακέκτυπου εννοώ), οπότε καλύτερα να μην μας ξανατύχει κάτι τέτοιο!

Το οργισμένο τηλεφώνημα, σε πολύ υψηλούς τόνους, του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κώστα Καραμανλή (τον ανιψιό, όχι τον Βούδα της Ραφήνας) την Δευτέρα το μεσημέρι!

Είναι γεγονός και δεν δύναται να αμφισβητηθεί, καθώς η πηγή είναι έγκυρη και πάντοτε ακριβής!

Την Δευτέρα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να βρισκόταν εν εξάλλω καταστάσει, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, τις πολιτικές ευθύνες, τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που στερούν από την ΝΔ, την ώρα τούτη την αυτοδυναμία, η οποία από την «αυλή» και τα «εξαπτέρυγα» που διαλαλούσαν με έπαρση και αλαζονεία το «βέβαιον 40%», εθεωρείτο δεδομένη!

Είναι προφανές πως το μοιραίο γεγονός, το αναπάντεχο, το μη αναμενόμενο, έχει οδηγήσει στο να χαθεί η ψυχραιμία, αλλά και τα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η νευρικότητα και ενίοτε οι σπασμωδικές κινήσεις εν μέσω ταραχής!

Υπό το κλίμα αυτό οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός είχε ένα τηλεφώνημα σε υψηλούς τόνους με τον Κώστα Καραμανλή, (τον ανιψιό και όχι τον Βούδα της Ραφήνας) που περιεστράφη γύρω από τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει εφεξής ο παραιτηθείς πρώην Υπ. Μεταφορών και Υποδομών και κυρίως όσον αφορά το μείζον ζήτημα της εκ νέου υποψηφιότητας του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας!

Το τηλεφώνημα, μου λένε αξιόπιστες πηγές, ήταν «οργισμένο» και έφερε με την πλάτη στον τοίχο τον σεμνό και αξιοπρεπή Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επέδειξε ούτως ή άλλως πρωτόγνωρη ευαισθησία και λόγω του τραγικού συμβάντος παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, μολονότι δεν είχε τις σχετικές αρμοδιότητες!

Το ερώτημα που πλανάται την ώρα τούτη είναι, ποιοι και γιατί επηρέασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατάφεραν να μεταστρέψουν την άποψη του σχετικά με τις ενέργειες του Σερραίου πολιτικού;

Είναι Επίσκοπος και τον φωνάζουν Μέσσι!!! Γιατί άραγε; Ελίσσεται σαν το χέλι, πάνω και κάτω από το κρεβάτι! Οι σιγανοπαπαδιές του Τύπου που τους αρέσουν τα …σύκα!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές από τους χώρους της Εκκλησίας, ότι στους κόλπους της ιεροσύνης υπάρχει ένας …σεβάσμιος Μητροπολίτης τον οποίο οι ιερείς και οι καλά γνωρίζοντες αποκαλούν «Μέσσι»!!! Γιατί άραγε;

Μήπως γιατί ο εν λόγω Μητροπολίτης ξέρει να «ντριπλάρει» καλά εχθρούς και φίλους; Μήπως γιατί ξέρει να γλιστράει σαν Χέλι, αποφεύγοντας δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις;

Ή μήπως γιατί στις κινήσεις του «σπάει τον γοφό» όπως ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής όταν κάνει τα σλάλομ απέναντι στους αντιπάλους του;

Μόνο που ο εν λόγω τα σλάλομ και το «σπάσιμο των γοφών» τα κάνει όχι όπως ο πραγματικός Μέσσι αλλά ο Τρύφωνας Σαμαράς, ειδικά όταν την ώρα που ξεκουράζεται απευθύνεται σε κάτι …έγκυρους και αποκαλυπτικούς δημοσιογράφους, κάτι …σιγανοπαπαδιές του Τύπου που τους αρέσουν τα σύκα, ειδικά αυτά που βγαίνουν «κάτω από το αυλάκι»…

Διαβάστε περισσότερα