Η ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών (Μεγάλη Ιδέα) είχε άδοξο τέλος για την χώρα μας που όπως όλοι γνωρίζουμε και ολοκληρώθηκε με την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το ίδιο άδοξο τέλος φαίνεται να έχει το πυραμιδικό σχήμα εταιρειών που ανέπτυξε ανά τον κόσμο ο Νίκος Κοκλώνης.

Μετά την δημοσίευση του πορίσματος Βουρλιώτη της Αρχής για το ξέπλυμα Χρήματος τα περιθώρια κινήσεων για τον επιχειρηματία και τηλεοπτικό παρουσιαστή στενεύουν δραματικά.

Συμμετοχές σε επιχειρήσεις

Ο Νίκος Κοκλώνης συμμετείχε στο παρελθόν και συνεχίζει να συμμετέχει ως διαχειριστής, μέλος, πραγματικός δικαιούχος και εκκαθαριστής σε πλήθος εταιριών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σε κάποιες από τις ελληνικές εταιρίες, που είναι ο ίδιος πραγματικός δικαιούχος, παραμένει διαχειριστής για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια προβαίνει σε διακοπή της διαχείρισης με την εταιρία, τοποθετώντας ως νέο διαχειριστή τον αλβανικής καταγωγής ΜΕΤΑ ARMANDO του Kiersto.

Από τη στιγμή που αναλαμβάνει τη διαχείριση το νέο πρόσωπο, παρατηρείται ενεργή συμμετοχή των εταιριών σε εικονικές συναλλαγές, με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση του επιστρεφόμενου Φ.Π.Α και ξαφνική απασχόληση πλήθους εργαζομένων, των οποίων ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών δεν καταβάλλεται και δημιουργούνται με ραγδαίους ρυθμούς ληξιπρόθεσμες οφειλές των εταιριών προς το Δημόσιο.

Ίδια πρακτική και με τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο παρατηρείται και σε εταιρία του με διαχειριστή τον Κ.Ι. υπάλληλο της εταιρίας Κ.Θ. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, που έχει αναλάβει τις λογιστικές εργασίες των εταιριών του.

Αναλυτικά κάτωθι οι εταιρείες του…

Οι εταιρείες του στο εξωτερικό

Ας ξεκινήσουμε όμως από το εξωτερικό. Ο κος Κοκλώνης φαίνεται να συμμετέχει με πάρα πολλές ιδιότητες (γραμματέας, δ/νων σύμβουλος, μέλος διοίκησης, πρόεδρος αλλά και treasurer) σε εταιρίες και υποκαταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μην νομίζετε όμως ότι δραστηριοποιείται σε μία Πολιτεία αλλά σε έξι (Ντελαγουέαρ, Τέξας, Φλόριντα, Χαβάη, Νεβάδα και Νέα Υόρκη).

Το σύνολο των εταιρειών και υποκαταστημάτων σε αυτές τις Πολιτείες ανέρχονται σε 15, πολλά από τα όποια φαίνεται να έχουν παύσει την δραστηριότητά τους.

Οι επωνυμίες των εταιριών στις ΗΠΑ είναι η AIRFAST TICKETS INC, YOTRIP INC, DEALBER INC και PLATINUM DEVELOPMENTS LLC.

Επειδή η αμερικάνικη ήπειρος ήταν προφανώς αγαπητή για τον κο Κοκλώνη παρέμεινε στην ήπειρο και μεταφέρθηκε λίγο πιο δίπλα.

Στον Παναμά με την εταιρία NK ADVISORY SERVICES INC με πάμπολλες ιδιότητες (προέδρου, γραμματέα, δ/νοντος συμβούλου και του ταμία).

Το παρελθόν του βέβαια φαίνεται να ξεκινάει από την Γηραιά Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο με τις εταιρίες DEALBER LIMITED, AIR FAST MEDIA LTD, AIR FAST TICKETS LTD και GLOBAL PROPERTIES & INVESTMENTS LTD που σε όλες είχε την ιδιότητα του δ/ντα συμβούλου.

Τρίτη στάση η ήπειρος της Ασίας και συγκεκριμένα η Ινδία.

Εκεί έχει συστήσει την εταιρία DREGO CONSULTANTS PRIVATE LIMITED στην οποία εμφανίζεται να την διευθύνει μαζί με την Κ.Κ. και τον/την DEVENDRA SINGH CHHOTELAL SINGH KUSHWAHA.

 

Οι εταιρίες του στην Ελλάδα

Και φυσικά φθάνουμε στην Ελλάδα όπου ο αριθμός των εταιριών προκαλεί ίλιγγο.

Πιο συγκεκριμένα οι εταιρίες είναι οι ακόλουθες:

  • «EASY STARTER ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ»
  • «DEALBER ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
  • «Barkingwell Media Α.Ε.»
  • «MONEYROCK ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.»
  • «ΓΡΥΜΠΛΑΣ ΟΡΦΕΑΣ – ΚΟΚΛΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε.Ε.»
  • «ΒΑRKINGWELL PROGRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
  • «NKG MEDIA GROUP ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.»
  • «ΕΠΙΠΛΟΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
  • «FAST CAPITAL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
  • Και η εκκαθαρισθείσα εταιρεία «ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ»

Όλες οι παραπάνω εταιρίες ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στον κο Κοκλώνη.

Από το πόρισμα του κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη προκύπτει, ωστόσο, ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, στον Παναμά, στην Ινδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κος Κοκλώνης διαθέτει ένα πυραμιδικό σχήμα που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη σε τρεις ηπείρους και δέκα θάλασσες.

Ωστόσο, από πολλές άλλες πληροφορίες, εταιρίες συνεργατών του δεν έχουν αποκαλυφθεί καθώς απαιτείται επίπονη διαδικασία αναζήτησης σε όλον τον κόσμο.

Για παράδειγμα ο λεγόμενος «μπροστινός» κος ARMANDO META όπως αποκαλύπτεται από το πόρισμα Βουρλιώτη εμφανίζεται να είναι μεταξύ άλλων δ/νων και στην εταιρεία «GIG CAPITAL LTD» στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τον Λιθουανό Jurijs Nikulcovs.

Γνωστή δικηγόρος εκτός από την εταιρία στην Ινδία ήταν δ/νουσα μαζί με τον κο Κοκλώνη στην «GLOBAL PROPERTIES & INVESTMENTS LIMITED» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τέλει η ανάγκη να σκορπίσεις εταιρίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου γίνεται κυρίως όταν έχεις να κρύψεις κάτι μακριά από τους άλλους. Ο κος Κοκλώνης μάλλον έχει να κρύψει πολλά.

Τα εισοδήματά του την περίοδο 2015 – 2021!

Τα εισοδήματα του κ. Κοκλώνη την χρονική περίοδο 2015 – 2021 ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 265.686,23 ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη ο κ. Κοκλώνης δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Συνεπώς ως φυσικό πρόσωπο διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα!

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» το χρηματιστήριο Αθηνών- Τι αλλάζει και τι όχι μετά τα Τέμπη

Αν και η ψυχρή και κυνική λογική με την οποία κινούνται οι οικονομικές εξελίξεις θεωρητικά αποστασιοποιούνται από την συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν έκτακτα και σοβαρά γεγονότα, η εθνική τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί παρά να αφήσει το αποτύπωμά της.

Από αυτή την εβδομάδα πλέον ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για την χώρα αρχίζει να διαμορφώνεται και οι επιπτώσεις του θα φανούν σε όλα τα πεδία.

Δεν μπορούν να εξαιρεθούν πολιτικές εξελίξεις, οικονομία και χρηματιστήριο.

Το τραγικό δυστύχημα βρήκε το ελληνικό χρηματιστήριο στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών για λόγους που έχουμε εκτενώς αναφερθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Με τον γενικό δείκτη στις 1.100 μονάδες το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τι πρόκειται να γίνει στο εξής.

Προφανώς η ανίχνευση των τάσεων στην αγορά είναι πρώιμη, πολύ δε περισσότερο γιατί το σοκ που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία από το τραγικό συμβάν των Τεμπών είναι ακόμη νωπό και απαιτεί χρόνο για να θεραπευθεί.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο αφού το αποτύπωμα της τραγωδίας θα υπάρχει για πολύ καιρό, πιθανόν να συντελέσει –ας το διατυπώσουμε ως ευχή– στην αλλαγή νοοτροπιών και στρέψει στην πολιτεία σε καλύτερο προγραμματισμό σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις 1.028 μονάδες - Η MIG στο +28%

Οι σταθερές

Για τους λόγους αυτούς και το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον αποκτά στις σημερινές συνθήκες ιδιαίτερη βαρύτητα για όσους παρακολουθούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η ημερομηνία των εκλογών και το κλίμα που θα επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο είναι μια τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Είναι προφανές ότι η ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων τουλάχιστον με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ως τα σήμερα θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Υπό το στενό πρίσμα των χρηματιστηριακών εξελίξεων δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη: Η κοσμογονία των τελευταίων ετών, τόσο σε επίπεδο εταιριών με την διεθνή επέκταση και τις σημαντικές συνεργασίες σε νέα πεδία όσο και η αλλαγή σελίδας για τις τράπεζες δεν πρόκειται να ανακοπεί.

«Διαβάζοντας» τον πίνακα των εισηγμένων εταιριών διακρίνονται πολλές που κάνουν διεθνή καριέρα, δραστηριοποιούνται σε πολλά υποσχόμενους τομείς, διαθέτουν διοικήσεις που βλέπουν μπροστά.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχοντας απαλλαγεί από το βρόχο των κόκκινων δανείων τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν διαρκή και σταθερή κερδοφορία, αξιοποιώντας και το εργαλείο των επιτοκίων, το οποίο όπως φαίνεται θα βρίσκεται στη διάθεσή τους και τους πολλούς επόμενους μήνες.

Αλλάζουν τα επιτόκια στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Φέρνουν κέρδη τα επιτόκια

Μόλις προχθές η Goldman Sacks προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η επενδυτική τράπεζα αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός ανέφερε ότι περιμένει πλέον η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης και στη συνεδρίαση του Μαΐου, ενώ δεδομένη θεωρείται η άνοδος κατά 50 μονάδες στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η προηγούμενη εκτίμηση της Goldman Sachs προέβλεπε ότι η ΕΚΤ να πραγματοποιήσει τον Μάιο μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

Moody's: Η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο στην ενεργειακή τροφοδοσία της

Οι αξιολογήσεις

Η οικονομία εν γένει και το χρηματιστήριο για ειδικούς λόγους έχουν σημαδέψει δύο ημερομηνίες: Πρόκειται για την 10η Μαρτίου που αναμένεται να δημοσιευτεί η έκθεση της DBRS (έχει ανεβάσει τη βαθμολογία στο «BB High» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές σταθερές) και τη 17η Μαρτίου που αναμένεται η έκθεση του «αυστηρού» Moody’s, ο οποίος και έχει δώσει βαθμολογία «Βa3», χαρακτηρίζοντας και αυτός τις προοπτικές σταθερές.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν περιμένουν πολύ θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε στάση αναμονής για να «μετρηθούν» οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από την αύξηση των επιτοκίων και τον πληθωρισμό.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει από το τέλος του 2022 το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά –προβλέπει την άντληση 7 δισ. ευρώ μέσα στο έτος ώστε να «ανακυκλωθούν» αντίστοιχου ύψους χρεολύσια- και μάλιστα σκοπεύει να το θέσει άμεσα σε εφαρμογή.

Βέβαια οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο επιθυμία του οικονομικού επιτελείου είναι να κινηθούμε εκ του ασφαλούς, καθώς οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες της φετινής χρονιάς είναι πολλές με τις εκλογές να προβάλλουν προς το παρόν ως το κορυφαίο κομβικό στοιχείο.

Πώς και γιατί η First προχωράει μόνη της για την απόκτηση του 62% της Τέρνα Ενεργειακή από τους ιδιώτες μετόχους και το ευρύ κοινό – Μετά την Εθνική, στο χρηματοδοτικό και οι άλλες 3 συστημικές τράπεζες – Ενεργοποιείται το Plan B’ που προβλέπει δύο φάσεις εξαγοράς!

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς αλλά και το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, το πολυσυζητημένο deal της Τέρνα Ενεργειακή οδηγείται στην ολοκλήρωση του, καθώς η First αφού μετά την αποχώρηση της Macquarie δεν συμφώνησε με κάποιο άλλο fund για να συμμετάσχει από κοινού στην εξαγορά, προχωρεί μόνη της στην σχετική διαδικασία ακολουθώντας το Plan B’ που πρώτοι εμείς στο Radar αποκαλύψαμε: την απόκτηση των μετοχών σε δύο φάσεις!

Η πρώτη τώρα με τιμή γύρω στα 22-22,90 ευρώ αφορά τους ιδιώτες μετόχους και το ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω προαιρετικής δημόσιας πρότασης που θα υποβληθεί!

Η δεύτερη φάση αφορά το 37% της ΓΕΚ Τέρνα, του βασικού μετόχου – νομικού προσώπου καθώς και τυχόν άλλων νομικών προσώπων, το οποίο και θα ολοκληρωθεί μετά από ένα επόμενο προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον ενός χρόνου και αφού έχουν ωριμάσει τα επενδυτικά σχέδια και τα ενεργειακά πάρκα που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε τιμή όπως φημολογείται γύρω στα 27 ευρώ!

Οι πληροφορίες λένε ότι οι τράπεζες που δούλευαν προς αυτή την κατεύθυνση σχετικά, όπως επίσης είχε αποκαλύψει το Radar, έχουν «κλείσει» το χρηματοδοτικό που θα διενεργηθεί με τη συμμετοχή και των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών που μετά την Εθνική μπήκαν και αυτές στο σχήμα!

Οι ξένοι «τζάμπα μάγκες», η παρέμβαση Σημίτη, η δικαίωση του Radar – Όταν οι Ισραηλινοί και οι εγχώριοι νταραβεριτζήδες τους, υπουργοί, παπάδες, ψευτομάνατζερ, αρπάζουν τα φιλέτα της Αθήνας, του Κράτους και της Εκκλησίας – Οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις των τραπεζών σε διαπλεκόμενους – διεθνείς επενδυτές, που δεν δανείζει καμία ξένη τράπεζα!

Η τοποθέτηση – παρέμβαση του Κωνσταντίνου Σημίτη για τους ξένους επενδυτές που δήθεν φέρνουν στη χώρα και την οικονομία φρέσκο χρήμα, πλην όμως στην πραγματικότητα με «τα δικά μας λεφτά» του ντόπιου τραπεζικού συστήματος βουτάνε τσάμπα τα φιλέτα του Κράτους και της Εκκλησίας, χωρίς να βάζουν ούτε ένα ευρώ δικά τους κεφάλαια και χωρίς να τους εμπιστεύεται καμία ξένη τράπεζα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου!

Διότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι κανένας τυχαίος!

Αντιθέτως πρόκειται για προσωπικότητα που γνωρίζει σε βάθος τα θέματα της εθνικής οικονομίας, έχει γνώση, άποψη και τεράστια εμπειρία στο να διακρίνει στρεβλά φαινόμενα και περιέργειες- ιδιότυπες φάμπρικες που έχουν στηθεί, για να στηρίζουν και χρηματοδοτούν τους ξένους παίκτες που από «μπατίρηδες» μετατρέπονται στη χώρα μας σε μεγιστάνες του real estate και των ξενοδοχείων!

Και η παρέμβαση αυτή του Κώστα Σημίτη έρχεται να δικαιώσει απόλυτα το Radar και την Axianews που εδώ και πολύ καιρό έχουν αναδείξει το μείζον ζήτημα που λειτουργεί εις βάρος υπόπτων και διαπλεκόμενων συμφερόντων, νοθεύει τον ανταγωνισμό και αποβαίνει εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, των συστημικών τραπεζών αλλά και των εγχώριων επιχειρήσεων που αποκλείονται από τον επιλεκτικό τραπεζικό δανεισμό!

Αντί να πληρώνει ...μίζες (ο διαπλεκόμενος), έπιασε γκόμενα! Μια φορά κι έναν καιρό!

Οι «μάγκες με ξένα κόλλυβα», Εβραίοι, διαπλεκόμενοι, νεονταβατζήδες!

Μια περίεργη και συγχρόνως ύποπτη εξέλιξη λαμβάνει χώρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο «δήθεν» έχει αυξήσει τις δανειοδοτήσεις και τις ροές χρήματος προς τις επιχειρήσεις!

 

Και μάλιστα καυχάται γι ‘ αυτό, αποκρύπτοντας ωστόσο την αλήθεια ότι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε ολίγους, εκλεκτούς, ημέτερους και κυρίως ξένους επενδυτές, που αντί να φέρνουν φρέσκο χρήμα στη χώρα μας, που έχει ανάγκη η οικονομία και ο τόπος, παριστάνουν τους «μάγκες με ξένα κόλλυβα» όπως λέει ο σοφός λαός!

 

Και είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες ανεξαιρέτως οι εξαγορές και επιθετικές κινήσεις των ξένων επενδυτών, κυρίως στο χώρο των ξενοδοχείων και του real estate αλλά και επιχειρηματικών κέντρων πραγματοποιούνται με ντόπια κεφάλαια που καλύπτουν κατά πληροφορίες σχεδόν το 100% της επένδυσης, χωρίς ο ξένος επιχειρηματικός παράγοντας να αναλαμβάνει κανένα απολύτως ρίσκο και με μόνες εγγυήσεις το προϊόν της απόκτησης, τις μετοχές της εξαγοραζόμενης εταιρίας και τα περιουσιακά της στοιχεία!

 

Το γεγονός τούτο είναι τουλάχιστον πρωτοφανές, στρεβλό και ύποπτο, καθώς ΚΑΜΜΙΑ ξένη τράπεζα δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις επενδυτικές κινήσεις των εν λόγω επιχειρηματικών κέντρων, τα οποία το «έχουν παραξηλώσει» αγοράζοντας με χρήμα του ελληνικού λαού ξενοδοχεία και ακίνητα και χρηματοδοτώντας – στο τζάμπα επί της ουσίας- μεγάλα επενδυτικά projects και επιθετικές κινήσεις!

 

Επί του προκειμένου, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα φέρεται να το έχει …παραξηλώσει, με την μόνιμη και συστηματική – προκλητική χρηματοδότηση σε Εβραίους ξενοδόχους – και όχι μόνο- που με τη συνδρομή πολλών και διαφόρων νταραβεριτζήδων της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, από κοινού με …υπουργούς, παπάδες, και μάνατζερ της συμφοράς που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν, πάνε να βουτήξουν τα φιλέτα του Κράτους και της …Εκκλησίας!

 

Και μπορεί οι τράπεζες να υποστηρίζουν ότι με την αύξηση των επιτοκίων βγαίνουν κερδισμένες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι το πραγματικό κέρδος θα προσδιοριστεί στον τελικό λογαριασμό, διότι αν ο επενδυτής αποδειχθεί αφερέγγυος ή ανίκανος να διαχειρισθεί την επένδυση, το δάνειο θα σκάσει, θα καταστεί επισφαλές!

 

Άρα πρωτίστως εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί την τράπεζα είναι η φερεγγυότητα του πελάτη και δευτερευόντως το ύψος του δανείου.

 

Τέλος, είναι απαράδεκτο την ώρα τούτη κατά την οποία γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι αποκλεισμένες προς όφελος της διαπλοκής, των μεγάλων συμφερόντων και των αμφίβολης προέλευσης και φερεγγυότητας ξένων επενδυτών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι Εβραίοι των ξενοδοχείων, που στην κυριολεξία χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ έχουν αγοράσει τη μισή Αθήνα, με τις πλάτες των τραπεζιτών…

Νέος νταραβεριτζής στην Πόλη! «Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει»! Ένα κουίζ για βαθιά μυημένους στα άδυτα των υπόγειων επιχειρηματικών διαδρομών!

Οι δήθεν σωτήρες της εθνικής οικονομίας, με «τα λεφτά μας» αγοράζουν τσάμπα τα διαμάντια του Δημοσίου!

Γίνεται εσχάτως λόγος πολύς σχετικά με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν στη χώρα, ξένοι επενδυτικοί όμιλοι και επιχειρηματίες!

 

Με αποτέλεσμα να νομίζει η κοινή γνώμη – απολύτως λανθασμένα- ότι όλοι αυτοί οι «σωτήρες» της εθνικής οικονομίας, που κατά κύριο λόγο αγοράζουν τσάμπα, στην κυριολεξία μπιτ παρά φιλέτα του Δημοσίου και «ακατέργαστα διαμάντια» της περιουσίας του Κράτους, φέρνουν στην Ελλάδα και ρίχνουν στην αγορά νέο, διεθνές, φρέσκο χρήμα!!! Έλα όμως που η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική! Εκ διαμέτρου αντίθετη!

 

Η σκληρή πραγματικότητα, δυστυχώς, αναδεικνύει ότι οι ξένοι επιχειρηματίες που αγοράζουν φιλέτα και διαμάντια του ελληνικού Δημοσίου, όχι μόνο δεν βάζουν …φράγκο από την τσέπη τους, όχι μόνο δεν εισάγουν ξένο, νέο, φρέσκο χρήμα στη χώρα, αλλά όλες τις επενδυτικές κινήσεις τους τις κάνουν με λεφτά των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!!!

 

Ούτε καν οι ξένες τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν, με αποτέλεσμα το σύνολο των επενδύσεων τους στην ελληνική αγορά να πραγματοποιείται διά μέσω χρηματοδοτήσεων από εγχώριες συστημικές τράπεζες!

 

Και μάλιστα, χωρίς πρόσθετες ή προσωπικές εγγυήσεις, παρά μόνο με τα στοιχεία της επένδυσης, τίποτε άλλο, που αν σκάσει χαιρετίσματα! Νέα κόκκινα δάνεια…

 

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα φαινόμενο ύποπτο και ταυτοχρόνως επικίνδυνο για την οικονομία και το εθνικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες χρηματοδοτούν στο 100% τους ξένους, λαμβάνοντας ελάχιστες έως ασήμαντες εγγυήσεις και την ίδια ώρα κρατούν κλειστές τις πόρτες για τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, προκαλώντας σημαντικό ζήτημα στην ανάπτυξη και την ανόρθωση των ελληνικών επιχειρήσεων μετά την κρίση, που με αυτή την αντιμετώπιση δεν μπορούν να ορθοποδήσουν!

 

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φαινόμενο που παρατηρείται εσχάτως, οι Ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτούν αποκλειστικά και σχεδόν στο σύνολο της επένδυσης και του προϋπολογισμού, τα επενδυτικά σχέδια Ισραηλινών συμφερόντων που εξαγοράζουν το ένα μετά το άλλο ακίνητα και παλιά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας τα οποία ανακαινίζουν και εκσυγχρονίζουν όχι με δικά τους προσωπικά λεφτά ούτε με Ισραηλινών ή άλλων ξένων τραπεζών!

 

Αλλά με χρήμα Ελληνικό, από εγχώριες τράπεζες, οι οποίες χρηματοδοτούν με αμφίβολες διασφαλίσεις τους ξένους και την ίδια ώρα γυρίζουν την πλάτη στους Έλληνες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες!

 

Και έρχονται μετά οι δήθεν σωτήρες της χώρας, οι αυτοαποκαλούμενοι διεθνείς επενδυτές και το παίζουν μάγκες με τα δικά μας λεφτά!

 

Και χωρίς να βάλουν μία αποκτούν ότι καλύτερο υπάρχει, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο, εκ του ασφαλούς!

 

Πρόκειται για τους «τζάμπα μάγκες» με «ξένα κόλλυβα» που λέει ο σοφός λαός, που παριστάνουν τους μπρούκληδες με τα λεφτά τα δικά μας, των συστημικών τραπεζών που τις πληρώσαμε επί 14 χρόνια, από το 2008 με 4 μνημόνια!!!

 

Αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό οι τραπεζίτες, ήρθε ο καιρός να το βάλουν καλά στο μυαλό τους!

Σιγά μην έπαιρναν τον Άκτωρα ο Κούτρας (διαπόμπευση στα γεράματα) και ο Ράμογλου της Κύπρου (έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;)!!! Εδώ δεν είχαν 10 εκατ. για την Δομική Κρήτης!

Το έχω ξαναγράψει, αλλά έχει πλάκα, νόημα και ουσία, γιαυτό επανέρχομαι!

 

Μια φορά κι έναν καιρό ο αδερφικός φίλος μου Θόδωρος Νάνος (επί των ημερών του οποίου ο όμιλος Σ. Κόκκαλη κατέγραψε ιστορικές εποχές) που έφυγε νωρίς από τη ζωή, ένας πραγματικός Κολοσσός (όπως τον αποκαλούσαν γνωστοί και φίλοι) μου είπε μια καταπληκτική ατάκα για έναν ισχυρό παίκτη – υποτίθεται- της περιόδου εκείνης που διεκδικούσε ένα έργο του Δημοσίου στον τομέα της Πληροφορικής μέσα από διεθνή διαγωνισμό, τον οποίο φυσικά και είχε τελικά χάσει!

 

«Ήθελε κι ο μούτσος καφέ» μου είπε γελώντας, με το μοναδικό του ύφος που μόνο όσοι τον γνώρισαν από κοντά αντιλαμβάνονται! Και η ατάκα αυτή εμπεριείχε τέτοια απαξία για τον ανερχόμενο «παίκτη» της Πληροφορικής, που όπως ήταν αναμενόμενο μερικά χρόνια αργότερα κατέρρευσε, χρεωκόπησε!

 

Επιστρέφοντας στο σήμερα, θα μπορούσε να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η ιστορική ατάκα του Θόδωρου Νάνου αποδίδεται απόλυτα στον υπέργηρο Δημήτρη Κούτρα, που στα βαθιά γεράματα δεν μπορεί να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει ότι το μόνο που του απομένει είναι η συνταξιοδότηση (εδώ και πολλά χρόνια) και η απόσυρση!

 

Για τον περίφημο Κύπριο της Wade Adams (ή Ράμογλου, έχω και κότερο πάμε μια βόλτα!) που δήθεν έχει δουλειές στο Ντουμπάι και που κάποιες ψυχές στον πανικό τους όταν έχασαν μια δουλειά από τον Ψαλτάκο στην Άμφισσα τον είχαν εμφανίσει ως μεγιστάνα της λεκάνης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δεν υπάρχουν και πολλά να πεις, γιατί δεν υπάρχει πουθενά και δεν υπάρχει τίποτα! Λόγια και φούμαρα …

 

«Ήθελε κι ο μούτσος καφέ» λοιπόν!!! Ο γερο- Κούτρας και ο Ράμογλου της Κύπρου που παριστάνει τον μπρούκλη με το σκάφος που προφανώς απέκτησε με επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, μας «ζάλισαν» με τον Άκτωρα, που «και καλά» θα αποκτούσαν αντί 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά, συν τις εγγυητικές και τα βάρη που αναλάμβαναν, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν έβρισκαν ούτε 10 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν την Δομική Κρήτης!

 

Για τον Ράμογλου της Κύπρου δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κάνεις, όπως ήρθε θα φύγει!

 

Για τον Κούτρα όμως λυπάμαι που στα βαθιά γεράματα αρνείται να δεχτεί ότι ο κύκλος του έκλεισε και ότι ούτε την πολιτική δύναμη διαθέτει πια, ούτε την οικονομική!

 

Και με τον τρόπο που κινείται, θεωρώντας ότι κάποια στιγμή θα πάρει μια ιδιότυπη ρεβάνς και θα ξαναμπεί στο παιχνίδι, το μόνο που καταφέρνει μέσα από αλεπάλληλες αποτυχίες είναι να τσαλακώνει τον μύθο του και να διαπομπεύεται από εφημερίδες και σάιτ σε βαθμό που ίσως τελικά να μην του αξίζει!

 

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θες, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις»! Κωνσταντίνος Καβάφης!

Διαβάστε περισσότερα