Η 95η απονομή των Βραβείων Όσκαρ, θα λάβει χώρα όπως πάντα στο Dolby Theater του Λος Άντζελες την Κυριακή 12 Μαρτίου. Με τον κορωνοϊό να μην είναι ακόμα παρελθόν, αλλά να μην αποτελεί πλέον το φόβητρο του παρελθόντος, όλοι οι αστέρες, υποψήφιοι και μη, θα βρεθούν στην αίθουσα που παραδίδει τα κινηματογραφικά βραβεία με το μεγαλύτερο κύρος.
Και πως να μην είναι αυτά, αφού σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσουν έναν αιώνα ζωής με το ενδιαφέρον γύρω από αυτά να είναι το ίδιο και ίσως αυξανόμενο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος λοιπόν, θα υπάρξουν μερικοί νικητές και πολλοί περισσότεροι ηττημένοι, με την αγωνία να κορυφώνεται.

Εκατομμύρια άνθρωποι καθηλώνονται κάθε χρόνο μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες τους, για να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής των διάσημων Βραβείων Όσκαρ (Oscar Academy Awards). Κάθε έτος η αναμετάδοση είναι πολύωρη και αρκετά κουραστική, η παραγωγή δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις, οι λόγοι των βραβευθέντων είναι επαναλαμβανόμενοι, η συγκίνηση διάχυτη, οι ευχαριστίες -μετά δακρύων συχνά- δεν έχουν τίποτα καινούργιο να πουν, και η πασαρέλα των διάσημων προσκεκλημένων αναμενόμενα εντυπωσιακή. Παρά ταύτα, η θεαματικότητα της τελετής απονομής είναι τεράστια και σύσσωμο το φιλοθεάμον κοινό ανανεώνει το ραντεβού του με τα Όσκαρ για την ερχόμενη χρονιά.

Όλα ξεκίνησαν όταν o ιδιοκτήτης της εταιρίας Metro Goldwyn Mayer (MGM) και αδιαμφισβήτητο αφεντικό της μέχρι τότε μικρής κινηματογραφικής βιομηχανίας, Λούις Μπ. Μάγερ, στην προσπάθειά του να αντιδράσει στις φήμες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων, τις οποίες διέδιδαν τοπικά συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις, θέλησε να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του Χόλιγουντ.

νο μας χαρίζουν trivia, είτε όσον αφορά στις ταινίες, είτε στους ηθοποιούς, είτε στην ίδια την τελετή

Αφιέρωμα στα Όσκαρ: Ένα βραβείο με σχεδόν έναν αιώνα ζωής

Οι μόλις 3 άνθρωποι που αρνήθηκαν το βραβείο Όσκαρ

Το βραβείο με το υψηλότερο κύρος στον κινηματογράφο, μπορεί να είναι δύσκολο να το αρνηθείς, αλλά έχουν υπάρξει 3 άνθρωποι που το έκαναν στην ιστορία των Όσκαρ. Ένας σεναριογράφος και δυο ηθοποιοί.

Dudley Nichols – 1935 Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου

Ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε βραβείο Όσκαρ ήταν ο σεναριογράφος Dudley Nichols το 1935 για την ταινία «The Informer». Η ταινία ήταν μεταφορά από βιβλίο με υπόθεση που εκτυλίσσονταν στον ιρλανδικό πόλεμο της ανεξαρτησίας και ήταν από τα μεγάλα φαβορί εκείνη τη χρονιά.

Ο Nichols κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, ωστόσο αρνήθηκε να το δεχθεί αναφέροντας ως αιτία τη συνεχιζόμενη απεργία των σεναριογράφων στο Hollywood. Βέβαια, η ιστορία έγραψε ότι ο Nichols το αποδέχθηκε τρία χρόνια αργότερα, αφού είχε λυθεί το όλο ζήτημα. Μάλιστα κάποια στιγμή εξελέγη και πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων, το πιο πιθανό επειδή αρνήθηκε το Όσκαρ.

Μπορεί η Katherine Hepburn να μην πήγε ποτέ στα Όσκαρ, αλλά τα αγαλματίδια που κέρδισε τα είχε στο σαλόνι της. Ο επόμενος που αρνήθηκε Όσκαρ ήταν 36 χρόνια αργότερα.

George C. Scott – 1971 Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Ο George C. Scott ήταν γνωστό ότι αντιπαθούσε γενικά την τελετή, προτάθηκε για τον ρόλο του στρατηγού Πάτον, στην ομώνυμη ταινία. Είχε κερδίσει ακόμα μια υποψηφιότητα το 1962, την οποία είχε αρνηθεί. Το ίδιο έκανε και σε αυτή την περίπτωση.

Λέγεται ότι έστειλε ένα τηλεγράφημα στην Ακαδημία λέγοντας πως δεν ήθελε καν το όνομά του στην ψηφοφορία. «Ζητώ με σεβασμό να αφαιρεθεί το όνομά μου από τη λίστα των υποψήφιων. Το αίτημά μου δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει τους συναδέλφους μου».

Παρόλο που μιλούσε μα απαξιωτικά λόγια για την τελετή, κατάφερε να κερδίσει. Και αυτό έγινε μια χρονιά όπου τα Όσκαρ αμφισβητούνταν και την πρώτη χρονιά που προβλήθηκαν ζωντανά στην τηλεόραση. Ο παραγωγός της ταινίας δέχθηκε το Όσκαρ τελικά, το οποίο επεστράφη στην Ακαδημία την επόμενη ημέρα.

Marlon Brando – 1973 Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Η πιο ηχηρή άρνηση στην ιστορία των Όσκαρ, μια από τις διασημότερες στιγμές στην ιστορία τους. Ο Brando ήταν φαβορί για την ταινία «The Godfather» αλλά δεν είχε προειδοποιήσει την Ακαδημία όπως ο Scott. Δεν πήγε στην τελετή και στη θέση του έστειλε την Sacheen Littlefeather.

O Brando ήταν γνωστό ότι είχε ενταχθεί στο κίνημα των Ινδιάνων Αμερικανών και σχεδίασε έτσι την άρνησή του ώστε να ρίξει προσοχή στη «Σφαγή του Πληγωμένου Γονάτου» που είχε συμβεί έναν μήνα νωρίτερα. Οι ηγέτες του κινήματος μαζί με τον Brando αποφάσισαν να πάει η Littlefeather στη θέση το ηθοποιού.

5 άνθρωποι που αποκλείστηκαν από τα Όσκαρ (εκτός από τον Will Smith)

Μπορεί να ακούγεται πολύ στενός ο κύκλος, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ, αριθμεί πάνω από 10 χιλιάδες μέλη. Αλλά παρόλο που πρόκειται για την αφρόκρεμα, δεν κρατιούνται μερικές φορές και παρεκτρέπονται. Ο Will Smith πρόσφατα αποβλήθηκε για μια δεκαετία από τα Όσκαρ, για το πασίγνωστο επεισόδιο με το χαστούκι στον Chris Rock επί σκηνής. Στο παρελθόν έχει ξανασυμβεί για κάποιον να αποβληθεί αλλά πρέπει να κάνεις κάτι αρκετά χοντρό για να γίνει κάτι τέτοιο…

Adam Kimmel

Ο φωτογράφος Adam Kimmel είχε δουλέψει μαζί με σταρ όπως ο Leonardo DiCaprio, η Scarlett Johansson και η Natalie Portman. Έγινε δεκτός στην Ακαδημία το 2007. Το πρόβλημα είναι πως αυτό έγινε τρία χρόνια αφού μπήκε στη λίστα των δραστών για σeξουαλικά αδικήματα και αφού δήλωσε ένοχος για βιασμό.

Αλλά στην αίτηση δεν αναφερόταν κάτι για παρελθόν του, αν και κανείς δεν το έψαξε. Το 2010 συνελήφθη για απόπειρα βιασμού μιας 15χρονης, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν και άλλες κατηγορίες. Τελικά η Ακαδημία τον έδιωξε το 2021, ενώ και άλλες οργανώσεις έκαναν το ίδιο.

Harvey Weinstein

Τον Οκτώβριο του 2017 οι New York Times αποκάλυψαν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του Hollywood. Οι πρώτες που κατηγόρησαν τον μεγαλοπαραγωγό Harvey Weinstein, ήταν οι ηθοποιοί Ashley Judd και Rose McGowan, με τον Weisteain να απολύεται αμέσως από την εταιρεία του.

Σχεδόν 85 γυναίκες ακολούθησαν καταγγέλλοντας σeξουαλική παρενόχληση. Εννιά ημέρες μετά έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που αποβλήθηκε από την Ακαδημία. Η ανακοίνωση έλεγε: «Δεν το κάνουμε όχι απλά για να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από κάποιον που δεν αξίζει τον σεβασμό των συναδέλφων του, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η εποχή της σκόπιμης άγνοιας και της επαίσχυντης συνενοχής σε σeξουαλικά επιθετική συμπεριφορά και παρενόχληση στο χώρο εργασίας έχει τελειώσει».

Bill Cosby

O «πατέρας» για την Αμερική, έγινε σε ένα βράδυ ο άνδρας με τόσες πολλές καταγγελίες σeξουαλικής παρενόχλησης (που ξεπέρασαν τις 60) που έκανε εντύπωση ότι καταδικάστηκε σε 3 με 10 χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε το 2021.

Ήταν αρκετά χρόνια μετά την αποκάλυψη όταν η Ακαδημία ψήφισε για να τον αποβάλλει. Η αποβολή του Cosby από την Ακαδημία ήρθε μετά την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα που επέτρεπε την υποβολή καταγγελιών κατά μελών της Ακαδημίας μέσω της Επιτροπής Μελών και Διοίκησης, η οποία στη συνέχεια θα ζητούσε απάντηση πριν αποφασίσει για πειθαρχικά μέτρα. (Υπάρχει επίσης ένα κενό που επιτρέπει στην Ακαδημία να παρακάμψει ολόκληρη τη διαδικασία εάν χρειαστεί.) Η Ακαδημία είπε (εν μέρει): «Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να ενθαρρύνει ηθικά πρότυπα που απαιτούν από τα μέλη να υποστηρίζουν τις αξίες της Ακαδημίας για σεβασμό για τον άνθρωπο αξιοπρέπεια».

Carmine Caridi

Ήταν το πρώτο μέλος της Ακαδημίας που εκδιώχθηκε. Όταν πέθανε το 2019, ο Hollywood Reporter είχε κάνει ένα ρεπορτάζ που έλεγε την ιστορία του και είναι η μοναδική που μπορεί να κριθεί υπερβολική σαν απόφαση. Τα μέλη της Ακαδημίας λαμβάνουν screener, ώστε να βλέπουν νωρίτερα μια ταινία και να ψηφίζουν. Ένας συμπρωταγωνιστής του στην ταινία «The Godfather: Part III», του γνώρισε τον Russell Sprague έναν μανιακό σινεφίλ που έμενε στο Σικάγο. Όταν γύρισε, είχε πάρει τόσο θάρρος που ζήτησε μερικά screener από τον Caridi. Εκείνος θα έστελνε ήδη σε φίλους και οικογένεια και είπε μάλλον «γιατί όχι;».

Αλλά τα screener βγήκαν στο ίντερνετ. Ο Caridi έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Ακαδημία των Όσκαρ και ένα από το FBI. Συνεργάστηκε για να συλληφθεί ο Sprague με αντάλλαγμα να μην κατηγορηθεί για κάτι, του έκαναν μήνυση διάφορες εταιρείες και αναγκάστηκε να δώσει στη καθεμιά τους από 300 χιλιάδες ευρώ. Αυτά έγιναν το 2004 και μέχρι τον επόμενο χρόνο, ο Sprague είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή.

Ο Caridi είχε «Ποιος στην ευχή να ήξερε ότι θα τα ανέβαζε στο ίντερνετ. Δεν είχα ιδέα, παραπλανήθηκα», και συνέχισε να λέει πως τα βραβεία Σωματείου Ηθοποιών ακόμα του έστελναν screener και ότι εκείνος τα έδινε στον γείτονά του.

Roman Polanski

Αποβλήθηκε ταυτόχρονα με τον Bill Cosby. Αλλά πήρε πολλά χρόνια και όλα έγιναν χάρη στην Marianne Barnard, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σeξουαλική επίθεση, με το περιστατικό να συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης το 1975. Αλλά δεν ήθελε να κάνει απλά μήνυση αλλά να τον διώξουν και από την ακαδημία.

Ο Polanski έφυγε από τις ΗΠΑ το 1978, όταν παραδέχθηκε ότι είχε σeξουαλική επαφή με ανηλική και παρέμεινε μέλος της Ακαδημίας, ενώ κέρδισε και Όσκαρ για την ταινία «The Pianist». Οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν ποτέ να ζητούν την έκδοση του για την σeξουαλική επίθεση στην τότε 13χρονη Samantha Geimer, η οποία παρεμπιπτόντως πιστεύει ότι έχει πληρώσει η=για το έγκλημά του.

Οι μόλις 6 ηθοποιοί με 3 ή περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Υπάρχουν σχεδόν 40 ηθοποιοί που έχουν κερδίσει από 2 φορές το χρυσό αγαλματίδιο. Είτε στην κατηγορία του Α’ ή του Β’ ρόλου. Ωστόσο μόλις 6 ηθοποιοί κατάφεραν να το κερδίσουν 3 ή περισσότερες φορές. Οι 5 από αυτούς 3 φορές και μόλις μια ηθοποιός κέρδισε 4 Όσκαρ. Ποιοι είναι αυτοί; Οι μισοί δεν βρίσκονται στην ζωή, ενώ οι άλλοι μισοί ζουν ακόμα.

Walter Brennan

Ο Walter Brennan πήρε 3 Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου. Και μάλιστα ανά 2 χρόνια, δηλαδή του 1936, το 1938 και το 1940, στις ταινίες «Come and Get it», «Kentucky» και «The Westerner» αντίστοιχα. Και οι τρεις ταινίες ήταν γουέστερν, με τον Brennan να κλέβει την παράσταση, αν και δεν ήταν ο πρωταγωνιστής. Και οι τρεις βραβεύσεις τους έγιναν αφού έκλεισε τα 40. Συνέχισε να παίζει σε ταινίες μέχρι τον θάνατό του το 1974, ενώ ταυτόχρονα έκανε και καριέρα ως τραγουδιστής. Είχε συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες.

Ingrid Bergman

H Σουηδοαμερικάνα ηθοποιός ήταν αστέρι για 5 δεκαετίες στο Χόλιγουντ, με τα Όσκαρ που κέρδισε να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους σε αντίθεση με αυτά του Brennan. Κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην ταινία «Gaslight» σε ηλικία 29 ετών. Το δεύτερο, πάλι Α΄ Γυναικείου, ήρθε 12 χρόνια αργότερα με την ταινία «Anastasia». Το τρίτο ήρθε ακόμα πιο μετά. Αυτή τη φορά ήταν Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Murder on the Orient Express», όταν 59 ετών. Πέθανε μόλις στα 67 της χρόνια, στις 29 Αυγούστου του 1982. Συνολικά είχε επτά υποψηφιότητες.

Jack Nicholson

Ο «τρελός» του Χόλιγουντ, υπήρξε πάντα ένας ακούραστος ηθοποιός με ένα μοναδικό ταλέντο. Κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1975, για την ταινία «One Flew Over the Cuckoo’s Νest» και οκτώ χρόνια αργότερα κέρδισε και το Όσκαρ Β’ Ανδρικού στην ταινία «Terms of Endearment», ενώ το τρίτο και τελευταίο ήρθε το 1997, Α’ Ανδρικού και πάλι στην ταινία «As Good as it Gets». Συνολικά έχει κερδίσει 12 υποψηφιότητες μέχρι στιγμής με την τελευταία να είναι το 2003 για την εξαιρετική του ερμηνεία στο «About Schmidt».

Meryl Streep

Θυμόμαστε λίγες τελετές Όσκαρ που να μην είναι υποψήφια, η φετινή ήταν μια από αυτές. Μπορεί να έχει συνολικά 21 υποψηφιότητες παρακαλώ, αλλά έμεινε κι αυτή στα τρία αγαλματίδια. Αριθμός όχι μικρός βέβαια. Το πρώτο της Όσκαρ ήταν Β’ Γυναικείου Ρόλου, στην ταινία «Kramer vs. Kramer». Ακολούθησαν δυο βραβεία Α’ Γυναικείου Ρόλου. Το πρώτο στην ταινία «Sophie’s Choice» το 1982 και το τρίτο στην ταινία «The Iron Lady» το 2011. Με την Meryl Streep ποτέ μην λες ποτέ…

Daniel Day – Lewis

Δεν έπαιξε σε πολλές ταινίες και προτάθηκε συνολικά 6 φορές. Κέρδισε τις τρείς από αυτές και μάλιστα όλες στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού. Το πρώτο αγαλματίδιο ήρθε το 1989 με το αριστουργηματικό «My Left Foot», ενώ το δεύτερο 18 χρόνια αργότερα με την ταινία «There Will be Blood». Το τρίτο ήρθε ενσαρκώνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, το 2012, στην ταινία «Lincoln». Απ’ ότι έχει ανακοινώσει, έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, μετά την ερμηνεία του στην ταινία «Phantom Thread». Αν δεν αλλάξει γνώμη, τότε δεν θα έχει την ευκαιρία να φτάσει την μοναδική ηθοποιό που έχει κερδίσει 4 Όσκαρ.

Katharine Hepburn

Τα υγρά μάτια και το πονηρό χαμόγελο της Hepburn ερχόντουσαν πάντα να προστεθούν στο απίστευτο ταλέντο της, με αποτέλεσμα να σε καθηλώνει με την ερμηνεία της. Πρόκειται για την μοναδική ηθοποιό που κατάφερε να κερδίσει 4 χρυσά αγαλματίδια. Και τα 4, Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η αρχή έγινε στα 26 της, στην ταινία «Morning Glory». Το δεύτερο ήρθε 34 χρόνια αργότερα, στην εξαιρετική ταινία «Guess Who’s Coming to Dinner», ενώ το τρίτο ήρθε την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1968, για την ταινία «The Lion in Winter». Το τέταρτο ήρθε το 1981, στα 74 της χρόνια, στην ταινία «On Golden Pond». Πέθανε το 2003 σε ηλικία 96 ετών. Κέρδισε συνολικά 12 υποψηφιότητες.

Η ταινία που πήρε Όσκαρ Μακιγιάζ δίνοντας μόνο 250 δολάρια

Όταν το 2014 ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Όσκαρ για μακιγιάζ και hair styling, οι περισσότεροι αντέδρασαν με έκπληξη. Όχι γιατί οι υποψηφιότητες ήταν μόλις 3, αλλά γιατί οι ταινίες ήταν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Το «Jackass Presents: Bad Granpa» ήταν η συνέχεια ενός franchise φάρσας. Το «The Lone Ranger» ήταν μια western περιπέτεια με μεγάλα ονόματα, και το «Dallas Buyers Club» ήταν ένα δράμα για τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του HIV. Το σκεπτικό της Ακαδημίας δεν έγινε γνωστό, αλλά τουλάχιστον υπήρχαν και στις τρεις ταινίες λόγοι που ξεχώριζαν το μακιγιάζ.
Το παράξενο όμως, το οποίο μαθεύτηκε πριν την τελετή, ήταν πως η ταινία «Dallas Buyers Club» με τον Matthew McConaughey και τον Jared Leto, είχε μόλις 4,5 εκατομμύρια μπάτζετ. Και για το μακιγιάζ είχε ξεχωρίσει μόνο τα 250 δολάρια από αυτά.

Δυο γυναίκες μακιγιέρ δούλευαν για περίπου 4 εβδομάδες, για 250 δολάρια. Οι Adruitha Lee και Robin Mathews έπρεπε να κάνουν τους πρωταγωνιστές να μοιάζουν πιο χλωμοί και πιο υγιείς ακόμα και 5 φορές την ημέρα. Έπρεπε να βάψουν και να κάνουν αληθοφανή τα σημάδια των ασθενών του AIDS και ταυτόχρονα να βάψουν και να φτιάξουν τα μαλλιά στους σε όλους τους κομπάρσους. Κι όλα αυτά με 250 δολάρια.

Η Mathews, η οποία είχε εργαστεί σε πολλές ταινίες του Χόλυγουντ, είχε πει τότε πως το «Dallas Buyers Club» ήταν η ταινία με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό στην οποία είχε συμμετάσχει. Τόσο χαμηλό που οι παραγωγοί πολλές φορές χρησιμοποιούσαν τα δικά τους χρήματα για να παραγγείλουν φαγητό για όλο το συνεργείο.

Οι δυο πρωταγωνιστές έπρεπε να χάσουν περίπου 20 κιλά για να παίξουν τον ρόλο. Αλλά στην ταινία, όταν τα φάρμακα κατά του AIDS άρχισαν να δουλεύουν, οι πρωταγωνιστές υποτίθεται ότι έπρεπε να πάρουν κάποια κιλά. Αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε 4 εβδομάδες. Έτσι, αυτό ανέλαβαν να το φέρουν εις πέρας, μέσω του μακιγιαζ. Των 250 δολαρίων. «Ήταν 20 κιλά λιγότερα καθόλη τη διάρκεια της ταινίας. Έτσι όταν τους βλέπετε να μοιάζουν ότι πήραν περισσότερα από τα μισά πίσω, αυτό ήταν απλά μακιγιαζ», είχε δηλώσει η Matthews στο Vanity Fair.

Διαβάστε περισσότερα