Με τις διεθνείς αγορές σε γενικευμένο πάρτι και δείκτες – οδηγούς του παγκοσμίου επενδυτικού συστήματος σε ιστορικά υψηλά και πρωτοφανή ρεκόρ, το ελληνικό χρηματιστήριο διέσπασε το κομβικό για την ψυχολογία της αγοράς όριο των 1.500 μονάδων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει αξιοσημείωτα ώριμη συμπεριφορά τόσο στις ανοδικές, όσο και στις πτωτικές συνεδριάσεις, με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ καλό κρεσέντο στις συναλλαγές ακόμη και τις ημέρες των εορτών, τις σημαντικές ποιοτικές διαφοροποιήσεις, την απουσία αγελαίων πρακτικών άλλων εποχών, αλλά και τις «κόσμιες» διορθωτικές κινήσεις.

Μετά την υποχώρηση του γεωπολιτικού ρίσκου, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιστρέψει για τα καλά στα θεμελιώδη, στην επιχειρηματική κινητικότητα και στα deals, με δείκτες και μετοχές σε πολυετή υψηλά, ενώ μετά το ρεκόρ 17 ετών από πλευράς αποτελεσμάτων του 2023, έχει ξεκινήσει εξαιρετικά και το 2024 βάζοντας τις βάσεις πιθανότατα για νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια όπως επιβεβαιώνουν κορυφαίοι φορείς του εξωτερικού όπως το ΔΝΤ, η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πιο εξωστρεφή φάση από καταβολής εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Ειδικά οι εισηγμένες, έχουν βγει για τα καλά από την υπερδεκαετή κρίση που έφερε γενικευμένη «κάθαρση» στους ισολογισμούς, άλλαξε τη φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης και στις προτεραιότητες του management, οδηγώντας πλέον σε διέξοδο στις διεθνείς αγορές καθώς η ελληνική οικονομία ήταν στο «γύψο» και σε ύφεση για χρόνια.

Το άνοιγμα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την σημαντική ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς, την αύξηση της κατανάλωσης και τη βελτίωση της ψυχολογίας, φέρνει εξαιρετικές πηγές εσόδων για εισηγμένες και μη εταιρείες.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι διευρύνουν την παρουσία τους και το αποτύπωμά τους στο εξωτερικό, έχοντας ήδη κάνει σημαντικές επενδύσεις σε ξένες χώρες ή ετοιμάζονται να κάνουν νέες, όπως οι Τιτάν και Cenergy Holdings (δρομολογούν κινήσεις στην Αμερική), ΔΕΗ (Ρουμανία και πιθανότατα Βουλγαρία), Mytilineos (Καναδάς, Μ. Βρετανία και αλλού), Epsilon Net, Entersoft (Ρουμανία), ενώ πολλές είναι οι κινήσεις και από μη εισηγμένες, όπως η Isomat που στα τέλη Απριλίου εγκαινίασε νέα μονάδα κονιαμάτων στη Ρουμανία ή οι κινήσεις της SoftOne στην ίδια χώρα.

Ασφαλώς αυτές οι αναφορές είναι ενδεικτικές, οι κινήσεις δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, εισηγμένων και μη, είναι πολλαπλάσιες.

Έχοντας καταφέρει να επιβιώσουν από την πολυετή δημοσιονομική κρίση και έχοντας θωρακίσει πλέον τις άμυνές τους, οι εγχώριες εισηγμένες εταιρείες έχουν απαλλαχθεί από βαρίδια του παρελθόντος και διαθέτουν «καθαρούς» ισολογισμούς.

Έτσι, συνεχίζουν να αυξάνουν τις αποτιμήσεις τους, με τα αποτελέσματα να δικαιολογούν (αυτές τις αποτιμήσεις) και με το παραπάνω.

Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από το α’ τρίμηνο είναι άκρως υποστηρικτικά.

Πέρα από τις τάσεις στην ζήτηση που καταγράφονται σε κλάδους σηματωρούς για την οικονομία (τουρισμός, κατασκευές, λιανικό εμπόριο) οι ενδείξεις για την εταιρική κερδοφορία διατηρούν την αισιοδοξία για την φετινή χρήση.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης, «σε ένα πρώτο δείγμα 15 εταιρικών ανακοινώσεων που είχαν δημοσιεύσει στοιχεία έως την περασμένη Παρασκευή, η αύξηση των καθαρών κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο προσεγγίζει το 30%, φτάνοντας στα 1,66 δισ. ευρώ με ισχυρή συνεισφορά από τον τραπεζικό κλάδο (1,09 δισ. ευρώ +38,4%). Ο τζίρος των εμποροβιομηχανικών εταιρειών είναι μεν οριακά αυξημένος κατά 1,8% (6,2 δισ. ευρώ) ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία τρέχει με 11,9% στα 1,13 δισ. ευρώ. Είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα αν συνεκτιμηθεί ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α. έρχεται από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ. Η υποστήριξη των θεμελιωδών έχει βάλει σοβαρή πλάτη στις διορθώσεις της αγοράς περιορίζοντας το βάθος των πιέσεων από την κατοχύρωση κερδών ή τον απεγκλωβισμό θέσεων».

Τα στοιχεία που έδωσε το Χρηματιστήριο αναφορικά με το πρώτο φετινό 4μηνο, έδειξαν πως οι εισροές ξεπέρασαν τα 737 εκατ. ευρώ, ενώ ολόκληρο το 2023, ήταν 791,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μέσες συναλλαγές του Χ.Α. φέτος διαμορφώνονται στα 43,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 111 εκατ. ευρώ και πρόπερσι στα 74 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι υπάρχει κινητικότητα από ξένα κεφάλαια, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το περασμένο φθινόπωρο έχει αλλάξει το status, βγάζοντας τα ελληνικά assets ξανά στην επιφάνεια, με ελκυστικό μάλιστα προφίλ.

Στο Μαξίμου η πρόταση του Mr. Survivor, Ατζούν Ιλιτζαλί, για την εξαγορά του ΣΚΑΪ - Προτείνει την εξαγορά του 49% των μετοχών, το μάνατζμεντ θα παραμείνει στον Αλαφούζο αλλά ο έλεγχος του ψυχαγωγικού προγράμματος θα περάσει στον ίδιο!ί.

Έχει «κλειδώσει» η πώληση του ΣΚΑΙ από τον Ι. Αλαφούζο στον Τούρκο παραγωγό Ατζούν – Οι δυο πλευρές τα έχουν βρει στα λεφτά και απονέμουν μόνο οι εγγυήσεις για τη γραμμή σε δελτία και ενημερωτικές εκπομπές!

Όπως με πληροφορούν καλά ενημερωμένες πηγές, που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, η υπόθεση της πώλησης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ στον Τούρκο παραγωγό Ατζούν, φέρεται να έχει «κλειδώσει» και να απομένουν πλέον λεπτομέρειες!

Η αποκάλυψη του θέματος από το Radar προκάλεσε θόρυβο στην πολιτική, επιχειρηματική και μιντιακή πιάτσα, χωρίς φυσικά να διαψευστεί!

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η υπόθεση της πώλησης του ΣΚΑΙ από τον Γιάννη Αλαφούζο, δεν έχει πλέον επιστροφή και το μόνο που μένει να καθοριστεί, καθώς στο τίμημα οι δύο πλευρές τα έχουν βρει, είναι η γραμμή στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, όπου το σημερινό αφεντικό του ΣΚΑΙ και του Παναθηναϊκού αναμένει τις σχετικές εγγυήσεις από τον Τούρκο παραγωγό του survivor και όχι μόνο…

Αντίστροφη μέτρηση για τον Χρήστο Σταϊκούρα - Φέρεται να έχει χάσει πλήρως τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σύσσωμου του κατασκευαστικού κλάδου και όχι μόνο - Προς την έξοδο στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου!

Αντίστροφη μέτρηση για τον Χρήστο Σταϊκούρα – Φέρεται να έχει χάσει πλήρως τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σύσσωμου του κατασκευαστικού κλάδου και όχι μόνο – Προς την έξοδο στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου!

Μαθαίνω ότι…
…μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στο σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου – και όχι μόνο- ως προς τον βίο και την πολιτεία του Χρήστου Σταϊκούρα στο Υπ. Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, καθώς πεποίθηση των πλέον προβεβλημένων επιχειρηματιών της χώρας είναι πως ο αρμόδιος υπουργός όχι μόνο αδυνατεί να προωθήσει τα μεγάλα έργα ή να απεμπλέξει έργα που έχουν ανατεθεί μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες (πχ Επέκταση Λεωφόρου Κύμης) και εντούτοις παραμένουν μπλοκαρισμένα, αλλά και παρουσιάζεται ανίκανος να εξασφαλίσει πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις, δημιουργώντας την αίσθηση στην κοινή γνώμη και την χρηματιστηριακή αγορά, πως το ευνοϊκό και αναπτυξιακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήταν μια εικονική πραγματικότητα και αποσκοπούσε σε λόγους επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς!

Ούτε τα έργα προχωρούν, ούτε πληρωμές δίνονται, ούτε οι προκαταβολές που προβλέπονται βάσει των συμβάσεων, με αποτέλεσμα το ζήτημα να μεταφέρεται και στις τράπεζες που έχουν κόψει τις εγγυητικές!

Η ευθύνη Σταϊκούρα είναι τεράστια και οι πληροφορίες λένε πως ο εκ Φθιώτιδος πολιτικός είναι από τους πρώτους που θα καρατομηθούν στον μετεκλογικό ανασχηματισμό που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί περί τον προσεχή Σεπτέμβριο!

Κουίζ (για πολύ μυημένους): Ποια δύο προβεβλημένα πρόσωπα με αναφορές στο Μέγαρο Μαξίμου και πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, έχουν κόψει τις επαφές μεταξύ τους;

Έχουν παγώσει οι σχέσεις μεταξύ μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου και του Μεγάρου Μαξίμου – Και η δυσαρέσκεια με τον αρμόδιο πρωτοκλασάτο υπουργό αποτελεί την αφορμή και όχι την αιτία!

Μου λένε, καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω, ότι μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος – και όχι μόνο- που δραστηριοποιείται σε πλήθος τομέων της οικονομίας, φέρεται να είναι πολύ δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση και σε γενικές γραμμές οι σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό προσωπικά να έχουν παγώσει!

Και η δυσαρέσκεια του ομίλου με πρωτοκλασάτο (αρμόδιο) υπουργό, που αποτελεί κοινό μυστικό στους παροικούντες την επιχειρηματική Ιερουσαλήμ, αποτελεί – σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες- την αφορμή και όχι την γενεσιουργό αιτία…

Καθαρή δημόσια δήλωση στήριξης απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης

Καθαρή δημόσια δήλωση στήριξης απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης – To δίλλημα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ίδιο!

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το τελευταίο διάστημα άρχισε να υποπτεύεται το πάλαι ποτέ σύστημα των προεδρικών του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι έχει δοθεί υπόγεια γραμμή για καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές με στόχο να τον αποσταθεροποιήσουν την επόμενη μέρα και να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε νέα διάσπαση.

Γι’ αυτό έχει διαμηνύσει και μάλιστα με τελεσιγραφικό τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα ότι περιμένει καθαρή δήλωση στήριξής του, για να σταματήσουν οι διαρροές παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δίλημμα.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί να στηρίζει καθαρά με δήλωσή του τον Στέφανο Κασσελάκη, ακυρώνει τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας.

Αν δεν το κάνει, τότε είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί και από βουλευτής, με δεδομένο ότι ο Κασσελάκης είναι αποφασισμένος μετά τις ευρωεκλογές να προχωρήσει σε πλήρη μετάλλαξη του κόμματος και να απαλλαγεί από τα εναπομείναντα, όπως τα χαρακτηρίζει, αριστερά βαρίδια.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αρχίσει και σίγουρα οι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη: