Πολύ σοβαρή υπόθεση υπεξαίρεσης και πλαστογραφίας εις βάρος των πελατών της και του επενδυτικού κοινού, φέρεται να έχει λάβει χώρα σε χρηματιστηριακή εταιρία, που τελεί ήδη υπό τον έλεγχο των Αρχών!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της χρηματιστηριακής, που σχετίζεται συγγενικά με πολιτικό πρόσωπο που είχε κατά το παρελθόν θητεύσει σε κυβερνητική θέση, φέρεται να διακινούσε πλαστά πινακίδια αγοραπωλησίας τίτλων, χρεογράφων και κυρίως αμοιβαίων κεφαλαίων, προς τους ανυποψίαστους πελάτες της χρηματιστηριακής εταιρίας και ενθυλάκωνε τα χρήματα, καθώς οι συναλλαγές δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ!

Κύκλοι της Κεφαλαιαγοράς επισημαίνουν ότι η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη επιληφθεί του θέματος και ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στην Χρηματιστηριακή καθώς και -πιθανότατα- άρση της άδειας λειτουργίας!

Παράλληλα η υπόθεση θα λάβει τον δρόμο της Δικαιοσύνης καθώς έχουν διαπραχθεί καραμπινάτα κακουργήματα, γεγονός που φέρεται να το έχουν ήδη επισημάνει στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, πολύ σοβαρά και αξιοσέβαστα στελέχη, όπως ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος για παράδειγμα!

Από τους πρώτους ελέγχους φέρεται να έχουν εντοπιστεί ήδη πλαστά πινακίδια για ανύπαρκτες συναλλαγές άνω των 2 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό – φάντασμα ανυποψίαστου επενδυτή!

Και η έρευνα συνεχίζεται …

Το σκορποχώρι του Μαξίμου με φόντο τα Τέμπη: Οι «εξαφανισμένοι» (στα δύσκολα) υπουργοί και οι 2 «μεσάζοντες- διαμεσολαβητές» που έχουν αποτύχει παταγωδώς - Όπως και ο τρίτος ενδιάμεσος με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο - Οι 2 «διάδοχοι» Μητσοτάκη μαζεύουν τους στρατούς τους και ξεκίνησαν να σφάζονται μεταξύ τους - Αναμένονται εξελίξεις μετά τις εκλογές!

Άγνωστο το πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές – Αν η Νέα Δημοκρατία γράψει «2» μπροστά από το ποσοστό της, έρχονται μεγάλη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και εθνικές εκλογές πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο – Οι 3 κινήσεις που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Eνα άγνωστο σκηνικό στήνεται μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά αμφισβητείται έντονα από εκδοτικά κέντρα, οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να δείχνουν φθορά μετρήσιμη και ραγίσματα στο προφίλ του, η αντιπολίτευση οργανώνεται ενώ βασικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, η εγκληματικότητα και η δημόσια υγεία παραμένουν άλυτα.

Περιστατικά όπως τα email της Ασημακοπούλου ή το δυστύχημα των Τεμπών, στοιχίζουν στην κυβέρνηση ζωτικούς πόρους του εκλογικού σώματος.

Όλοι συμφωνούν και πολύ περισσότερο στο Μαξίμου, ότι η ΝΔ κινδυνεύει να γράψει μπροστά από το ποσοστό της το «2».

Ασφαλώς ένα τέτοιο σενάριο είναι εφιαλτικό καθώς θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην πιο γρήγορη αποδόμησή της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση.

Δεν έχει σημασία αν δεν υπάρχει έτοιμη αντιπολιτευτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.

Οι ευρωεκλογές, άλλωστε, θα κρίνουν και ποια θα είναι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα διαμορφώνονται συνθήκες προβληματισμού και εσωστρέφειας μέσα στη Νέα Δημοκρατία αλλά και την κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου προσπαθούν να συνέλθουν από τη μεγάλη καμπή που παρουσιάζουν τα ποσοστά του κόμματος και ψάχνουν κινήσεις ανασυγκρότησης.

Μία από αυτές είναι μία αναδόμηση της κυβέρνησης αλλά κυρίως του πρωθυπουργικού γραφείου ώστε να υπάρξει μία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Όλα θα εξαρτηθούν και από το ποσοστό της ΝΔ.

Αν έχουμε μία διαφυγή ψηφοφόρων προς τα δεξιά, μην απορήσετε αν δείτε πρόσωπα από την δεξιά πτέρυγα να συμπληρώνουν υπουργικές καρέκλες.

Το δεύτερο στοίχημα είναι το συνέδριο και κατά πόσο θα βγει η ΝΔ ενωμένη από αυτό.

Ασφαλώς μεγάλο ενδιαφέρον έχει τι θα κάνουν οι Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, αμφότεροι θα παραβρεθούν στο συνέδριο αλλά με τι προθέσεις είναι άγνωστο.

Θα θελήσουν να παραχωρήσουν ομιλίες και αν ναι, τι θα πουν; Θα είναι ενωτικοί ή θα αφήσουν αιχμές για τη σημερινή ΝΔ.

Τρίτο ερωτηματικό είναι αν θα συνεχιστεί η επίθεση από γνωστό εκδοτικό κέντρο και αν θα έχουμε περαιτέρω επιδείνωση σχέσεων.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα άγνωστο τοπίο μέχρι τις ευρωεκλογές. Και ακόμα πιο άγνωστο μετά από αυτές.

Η ΝΔ αν «γράψει» ένα ποσοστό γύρω στο 35% θα σημαίνει ότι έχει χρόνο μπροστά της να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της, θα έχει πάρει μία επιβεβαίωση της κυριαρχίας της για να συνεχίσει.

Aν λάβει ένα ποσοστό από 30 – 34% θα είναι ένα διφορούμενο ποσοστό, που θα δείχνει ότι δεδομένης και την αποχής, υπάρχει ένα ρεύμα αμφισβήτησης.

Αν όμως, έχουμε ποσοστά κάτω του 30%, τότε να αναμένουμε σοβαρές κινήσεις.

Η μείωση του ποσοστού κάτω από 30 θα σημαίνει και άλλες εξελίξεις.

Καταρχάς θα σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό δεν μπορεί πλέον να αυξηθεί αλλά μόνο να μειώνεται, κάτι που είναι και ένας δείκτης για το που θα κάτσουν οι επόμενες εθνικές εκλογές που κάποιοι δεν τοποθετούν στο καλοκαίρι του 2027.

Σε αυτή τη περίπτωση θα δείτε γνωστούς μνηστήρες στην κυβέρνηση να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους.

Η «εξαφάνιση» προβεβλημένου προσώπου, που απασχόλησε την επικαιρότητα και το «τελεσίγραφο» από ισχυρά κέντρα προς τον ίδιο και τους προστάτες του ότι θα δημοσιοποιηθεί φάκελος με εις βάρος του δυσμενή στοιχεία!

Η «εξαφάνιση» προβεβλημένου προσώπου, που απασχόλησε την επικαιρότητα και το «τελεσίγραφο» από ισχυρά κέντρα προς τον ίδιο και τους προστάτες του ότι θα δημοσιοποιηθεί φάκελος με εις βάρος του δυσμενή στοιχεία!

Ένα προβεβλημένο πολιτικό-οικονομικό πρόσωπο που απασχόλησε την επικαιρότητα επί μακρόν, φέρεται να έχει χαθεί από την δημοσιότητα αλλά και την πιάτσα γενικότερα, έχοντας κατεβάσει τόνους και παίζοντας μπάλα χαμηλά για να μη σηκώνεται σκόνη!

Γιατί; Τι συνέβη; Ποιος ο λόγος της μεταστροφής αυτής;

Αληθεύει άραγε ότι δέχθηκε «τελεσίγραφο» – ο ίδιος και οι προστάτες του- πως αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο θα αποκαλυφθούν – δημοσιοποιηθούν μέσω των ΜΜΕ, πλήθος στοιχείων τα οποία ήρθαν στην κατοχή ισχυρών εξωθεσμικών κέντρων, που θα τον φέρουν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση;

Περί Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ξένου ομίλου και Μπισκότων Παπαδοπούλου

Δύσκολη υπόθεση για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο η κούρσα διαδοχής του ΣΕΒ – Η φαρμακοβιομήχανος Ιουλία Τσέτη φέρεται να εξασφάλισε την υποστήριξη της Στοάς – Ενώ οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας είναι της μόδας!

Η κούρσα διαδοχής του Παπαλεξόπουλου (που με τη σειρά του είχε διαδεχθεί τον Φέσσα) στην προεδρία του ΣΕΒ θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τον μετρ των εξαγορών (πωλήσεων βιομηχανιών) και του προνομιακού δανεισμού από τους φίλους του τραπεζίτες, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, καθώς η φαρμακοβιομήχανος Ιουλία Τσέτη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση!

Καθώς όπως μαθαίνω από καλά πληροφορημένες πηγές η Ι. Τσέτη φέρεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Στοάς και τούτο αδιαμφισβήτητα έχει τη σημασία του!

Επιπροσθέτως δεν μπορεί να υποτιμηθεί τόσο η δύναμη του κλάδου των Φαρμακοβιομηχάνων, όσο και το γεγονός ότι οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης είναι πολύ της μόδας!

Βέβαια και ο αγαπητός μου Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μολονότι είχε μια εικόνα πολύ συντηρητική και παλαιομοδίτικη, εντούτοις τα τελευταία χρόνια καταβάλει μια σοβαρή προσπάθεια εκμοντερνισμού και μιας πιο φρέσκιας εικόνας! Μέχρι και το μουστάκι ξύρισε …

Ξαναγίνεται ακραία τραπεζοκεντρικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Ξαναγίνεται ακραία τραπεζοκεντρικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο – Με 28,18% οι τράπεζες στο Γενικό Δείκτη, με 37,58% στον FTSE 25 – Στρέβλωση στους δείκτες – Η άνοδος, η πτώση και η… κάθαρση του χρηματοπιστωτικού κλάδου!

Ακραία τραπεζοκεντρικό ξαναγίνεται το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα placement των τραπεζών έχουν αυξήσει σημαντικά το free float, αλλάζοντας πλέον και τις σταθμίσεις τους σε ό,τι αφορά τον επηρεασμό τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και του FTSE 25.

Μετά τα placements σε Εθνική και Πειραιώς, πλέον η στάθμισή τους στους δείκτες του Χ.Α. έχει ανέλθει στο 82%, ενώ στην Alpha Bank μετά την πώληση του 10% στην ιταλική UniCredit η στάθμισή της έχει ανέβει στο 89%.

Μοιραία, αυτές οι αλλαγές στις σταθμίσεις προκαλούν στρεβλώσεις στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, καθώς πλέον – ασχέτως κεφαλαιοποίησης – υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις στον επηρεασμό των δεικτών.

Η Εθνική Τράπεζα, μολονότι υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση έναντι της Coca Cola HBC, έχει γίνει ξανά – μετά από πολλά χρόνια – leader του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς πλέον επηρεάζει το Γενικό Δείκτη κατά 10,50%, έναντι 9,28% της Coca Cola HBC, με την Πειραιώς Financial να έχει ανέβει στην 3η θέση μετά το πρόσφατο placement με ποσοστό επηρεασμού 7,94%.

Η Alpha Bank είναι στο 4,96%, ενώ η Eurobank στο 4,78%. Αθροιστικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επηρεάζουν το Γενικό Δείκτη κατά 28,18%.

Παράλληλα, μειωμένη είναι πλέον η στάθμιση ισχυρών blue chips της πραγματικής οικονομίας όπως Mytilineos, Motor Oil κ.α.

Αυτό σημαίνει πως το Χ.Α. ξαναγίνεται τραπεζοκεντρικό, καθώς πλην της Coca Cola HBC καμιά άλλη μή τραπεζική μετοχή δεν επηρεάζει το Γ.Δ. άνω του 4,73%, που είναι το ποσοστό του ΟΠΑΠ.

Η Motor Oil επηρεάζει το Γενικό Δείκτη κατά 4,72%, η ΔΕΗ είναι στο 4,68%, η Jumbo 4,35% και η Mytilineos 4,29%.

Η Τιτάν επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 3,78%, η ΓΕΚ Τέρνα κατά 3,75%, η Τέρνα Ενεργειακή κατά 3,32%, η HelleniQ Energy κατά 2,60%, η Lamda Development κατά 1,99%, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών κατά 1,6939% η Aegean Airlines κατά 1,6255% και η ΕΧΑΕ κατά 1,15%.

FTSE RUSSELL: Εισέρχεται η Τράπεζα Πειραιώς

Με 37,58% στον FTSE 25 οι τράπεζες

Ακόμη πιο δεσπόζουσα είναι η επιρροή του τραπεζικού τομέα στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25, που φιλοξενεί τις 25 ισχυρότερες εισηγμένες επιχειρήσεις της χώρας.

Στον Large Cap λοιπόν, η Εθνική είναι επίσης leader με μερίδιο επηρεασμού 10,70%, η Coca Cola HBC έχει μερίδιο 9,45% και είναι στη δεύτερη θέση, η Eurobank είναι στο 9,74%, η Πειραιώς στο 9,01%, η Mytilineos 8,62%, η Alpha Bank 8,13%, o ΟΠΑΠ 7,15%, η Jumbo είναι στο 6,46%, ο OTE 5,84%, η ΔΕΗ 5,71% κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει πως μόλις τέσσερις μετοχές, ελέγχουν πάνω από το 1/3 της διαμόρφωσης του εν λόγω δείκτη, καθώς συγκεντρώνουν αθροιστικό ποσοστό 37,58%. Για μια αγορά με 155 εισηγμένες, πολλές εκ των οποίων κορυφαίες εταιρείες στο χώρο τους με διόλου ευκαταφρόνητο διεθνές εκτόπισμα, η υπερβολική επιρροή των τραπεζών, ασφαλώς είναι στρέβλωση.

Θυμίζουμε πως πλέον, στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν μόλις εφτά τραπεζικές μετοχές, οι τέσσερις προαναφερθείσες συστημικές, καθώς επίσης οι Τράπεζα Ελλάδος, η Attica Bank και η Optima Bank που εισήλθε στο Χ.Α. στις 4 Οκτωβρίου 2023.

J.P. Morgan και Citi αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Η άνοδος, η πτώση και η… κάθαρση του κλάδου

Έως προ 15 ετών, ο τραπεζικός κλάδος αποτελούνταν από πάνω από δώδεκα εισηγμένες.

Από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη έχουν «εξαφανιστεί» η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική Τράπεζα, η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έχει απορροφηθεί από τη Eurobank), η Millennium Bank, η Proton Bank, η Proban, η FBBBank, η Geniki Bank κ.α.

Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθεί τους μεγάλους κύκλους της οικονομίας.

Ο κλάδος γιγαντώθηκε, «φούσκωσε», απέκτησε υπερβολικά μεγάλη επιρροή, τη δεκαετία του ‘90 με την απελευθέρωση του (τυφλού) δανεισμού και κορύφωσε στα τέλη της δεκαετίας του 2010, με τον ερχομό της κρίσης και την υπόθεση της Lehman Brothers τον Οκτώβριο του 2008.

Κατόπιν ήρθε η κρίση και η χρεοκοπία, ο κλάδος ισοπεδώθηκε και χρηματιστηριακά, χάνοντας το 99,9% της αξίας του, έγιναν πολλαπλά reverse split για να μη μηδενίσουν οι μετοχές στο ταμπλό, έκαναν ανακεφαλαιοποιήσεις, μείωσαν καταστήματα και πέρασαν το δικό τους καθαρτήριο.

Στο χρηματιστήριο, έως το «σκάσιμο» της κρίσης και της χρεοκοπίας, έφτασαν να είναι εισηγμένες περίπου 13 τράπεζες, ενώ συνολικά πριν την κρίση στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν 19 τραπεζικά ιδρύματα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε μέλη 33 ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ σήμερα είναι λιγότερες από τις μισές, μαζί με τις λίγες συνεταιριστικές.

Διαβάστε ακόμη: