Αν είστε σινεφίλ, είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή στον κινηματογράφο ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα θα έχετε παρακολουθήσει- απολαύσει την περίφημη αμερικανική ταινία δράσης “The Italian Job”, με την προσαρμογή του τίτλου στον ευφυή ελληνικό «Ληστεία αλά Ιταλικά», στην οποία πρωταγωνιστούσε πλήθος αστέρων του Χόλιγουντ, από την Σαρλίζ Θέρον και τον Μαρκ Γουόλμπεργκ, μέχρι τον Τζέισον Στάθαμ, τον Έντουαρντ Νόρτον και τον Ντόναλντ Σάδερλαντ!

Θα μου πείτε: τι σχέση έχει η γνωστή και απολαυστική ταινία δράσης “The Italian Job” με την ελληνική πραγματικότητα;

Καμμία, επί της ουσίας, είναι η απάντηση! Μόνον σημειολογική! Καθώς οι συσχετισμοί μιας ταινίας του 2003 είναι ενδιαφέροντες με την ελληνική πραγματικότητα του 2024, 21 χρόνια μετά!

Στην Ελλάδα του σήμερα, μπορεί κανείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει, μια δυναμική εισβολή του Ιταλικού στοιχείου στην οικονομική και επιχειρηματική πραγματικότητα, από τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο μέχρι τις αποκρατικοποιήσεις και εγχώριες εταιρίες επικοινωνίας και λόμπινγκ, που αναμφίβολα προκαλεί εντυπώσεις και σε κάθε περίπτωση, με τις συνέχειες εναλλαγές πρωταγωνιστών και αναφορών δράσης, θυμίζει ταινία του Χόλυγουντ.

Η αρχή γίνεται περί τα μέσα του 2019 και αφού η ΝΔ έχει κερδίσει τις εθνικές εκλογές, όταν κάποιοι Ιταλοί φίλοι, μάγκες της αγοράς, ιδρύουν το fund Helikon που διαχειρίζεται αρχικά περίπου 1 δις. ευρώ!

Το 85% των διαθεσίμων του Helikon τοποθετείται έκτοτε σε εισηγμένες μετοχές στο ΧΑ, όπως Lamda, ΔΕΗ, Eurobank, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ενώ συμμετέχει ενεργά με μεγάλα πόσα στις ΑΜΚ της ΔΕΗ και της Τρ. Πειραιώς!

Η ιταλική εισβολή συνεχίζεται όταν το ιταλικό fund ION περί τα τέλη Οκτωβρίου 2022 υποβάλει πρόταση στο ΤΧΣ για την απόκτηση του 27% της Τρ. Πειραιώς η οποία δεν γίνεται δεκτή!

Ακολουθεί ωστόσο νέο ενδιαφέρον των Ιταλών για τις ελληνικές τράπεζες, αυτή τη φορά της πανίσχυρης Unicredit έναν μόλις χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2023 όταν και αποκτά περίπου το 9% των μετοχών της Alpha Bank από το ΤΧΣ!

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο των επιχειρηματικών, τραπεζικών και πολιτικών διαδρόμων συζητείται μετ’ επιτάσεως ότι η επίσης ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo, που περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών ενδιαφέρεται να αποκτήσει υψηλό ποσοστό στην Τρ. Πειραιώς, μέσω του placement ή απευθείας, όπως ήθελε και η ΙΟΝ, εκτός διαδικασίας!

Το «αίτημα» αυτό κατά πληροφορίες δεν γίνεται δεκτό και αντιπροτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω επενδυτικής τράπεζας, η Intesa Sanpaolo να αναλάβει ρόλο cornerstone στο placement που θα επακολουθήσει!

Πρόταση που οι Ιταλοί αρνούνται ευγενικά! Και μένει να δούμε ποια θα είναι η έκβαση στην πράξη!

Την ίδια στιγμή που οι Ιταλοί επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για μετοχές ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, η επίσης ιταλική (διεθνούς χαρακτήρα και αναφοράς) εξαγοράζουν επισήμως την μεγαλύτερη ελληνική εταιρία επικοινωνίας και lobbing την περίφημη V+O, αντί σεβαστού ποσού, η οποία διαθέτει συμβόλαια και συμβάσεις με τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις και όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες!

Η στρατηγική αυτή τοποθέτηση των Ιταλών σε έναν επικοινωνιακό όμιλο που έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση και το Μαξίμου, αναφορές στις Βρυξέλλες και επαφές με τους κορυφαίους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, έχοντας διαχειριστεί πλήθος κρίσεων με επιτυχία, καταδεικνύει ότι οι Ιταλοί, όποιοι κι αν είναι αυτοί, εμφανείς και αφανείς, ήρθαν για να μείνουν και ήδη θέτουν τις βάσεις για τις επόμενες κινήσεις…

1. Αυτός είναι ο αγαπημένος εν ενεργεία τραπεζίτης (έμπιστος και ικανός) του Κυριάκου Μητσοτάκη 2. Οι δύο προτάσεις από τους Άραβες για την Τέρνα Ενεργειακή! Όχι στην πρώτη! Η δεύτερη θα γίνει αποδεκτή!

Δεξιό πυρηνάρχη ψάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ευρωψηφοδέλτιο – Η άνοδος του Βελόπουλου και το πατριωτικό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη αλλάζει τις προτεραιότητες του Μαξίμου που κοιτάει προς τη δεξαμενή της παραδοσιακής δεξιάς!

To πρόσωπο που θα κάνει τη διαφορά ψάχνουν στην Πειραιώς σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο.

Προς θεού δεν λέμε ότι τα πρόσωπα που ετοιμάζονται να μπουν στην βάσανο της κάλπης δεν είναι δυνατά.

Αλλά σε αυτή τη πολιτική συγκυρία όπου ο άξονας της χώρας έχει στρίψει προς τα δεξιά και υπάρχει ένα κυρίαρχο πατριωτικό ρεύμα που εκφράζεται και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το πρόσωπο που θα κάνει τη διαφορά και θα ανακόψει τις διαρροές της ΝΔ θα πρέπει να είναι άλλο.

Ως εκ τούτου, στην Πειραιώς, οι αρμόδιοι «ανιχνευτές» προσώπων βρίσκονται σε μία εγρήγορση καθώς αρχές Μαρτίου θα πρέπει να έχουν κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο.

Σε αυτή τη φάση να πούμε ότι αν εξαιρέσουμε τους παλιούς ευρωβουλευτές που θα κατέβουν και πάλι, ένα μεγάλο ποσοστό από τους νέους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι (Δήμας, Χριστοφιλουπούλου, Τσιόδρας, Πατουλίδου, Μαραβέγιας, Καρανικόλας).

Κοινώς οι προαναφερόμενοι θα στοχεύσουν σε μία δεξαμενή του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει στα Δεξιά. Μετά τις επιλογές της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, για το μεταναστευτικό υπήρξαν διαρροές.

Η κυβέρνηση χτύπησε το μαλακό υπογάστριο της συντηρητικής κοινωνίας, της παραδοσιακής δεξιάς δεξαμενής που μέχρι τότε είχε κερδίσει κατ’ όνομα δηλαδή ψήφιζαν ΝΔ επειδή ξέρουν ότι είναι ένα Κεντροδεξιό κόμμα.

Όμως, η ατζέντα που επέλεξε ο Μητσοτάκης είναι αριστερής λογικής και αυτό ταρακούνησε τις μάζες.

Δεν είναι τυχαίο που ξαφνικά οι δημοσκοπήσεις βρήκαν την Ελληνική Λύση στο 8-10%.

Η διασπορά στην Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη, τα ακροδεξιά κόμματα σε κάποιες περιοχές χτυπάνε ακόμα και διψήφιο.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Θεσσαλία για άλλο λόγο. Η δυσαρέσκεια για τις πλημμύρες και την αργοπορία στα έργα αποκατάστασης έχει δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα εκτός ΝΔ.

Όλα συνηγορούν ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί πολύ συστηματικά στην ανάδειξη ενός δεξιού υποψήφιου από τα δεξιά προκειμένου να κόψει τις μεγάλες διαρροές.

Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά σοβαρού δεξιού, εί δυνατόν να έχει αναφορές και στο στρατό ή στην Εκκλησία με άμεση σχέση με το Άγιο Όρος το οποίο έχει παίξει το ρόλο του στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Για πρόσωπα έχουν ακουστεί πολλά: Από τον Στρατηγό Φλώρο, τον Αλκιβιάδη Στεφανή μέχρι και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα – το οποίο θεωρούμε αδύνατο σενάριο για πολλούς λόγους.

Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ανακόψει την πορεία του Κ.Βελόπουλου να πιάσει διψήφιο ποσοστό και αυτό δίνει μία άλλη μορφή στο ευρωψηφοδέλτιο που θέλει να παρουσιάσει.

Επίσης, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να τοποθετήσει πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα και μία γυναίκα στο ευρωψηφοδέλτιο που να έχει μεγάλη δημοτικότητα και να δείξει και το άνοιγμα στο γυναικείο χώρο.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις προθέσεις του καθώς αυτά τα ραντεβού τα κάνει μόνος του και δεν στέλνει μεσάζοντες, όμως παλαιότερα είχε ακουστεί το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου. Το όνομά της δεν παίζει αλλά υπάρχει μία λίστα με άλλες…

Νέος πολιτικός φορέας υπό τους Τσίπρα και Παπανδρέου μετά τις ευρωεκλογές – Οι δυσαρεστημένοι των ηγεσιών Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε νέο φορέα – Μαζί τους και η Νέα Αριστερά που για να επιβιώσει θα πρέπει να μπει σε ένα μεγαλύτερο σχήμα - Ο ρόλος του Χάρη Δούκα!

Νέος πολιτικός φορέας υπό τους Τσίπρα και Παπανδρέου μετά τις ευρωεκλογές – Οι δυσαρεστημένοι των ηγεσιών Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε νέο φορέα – Μαζί τους και η Νέα Αριστερά που για να επιβιώσει θα πρέπει να μπει σε ένα μεγαλύτερο σχήμα – Ο ρόλος του Χάρη Δούκα!

Τα πράγματα είναι απλά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν με τις υπάρχουσες ηγεσίες να κερδίσουν τον Μητσοτάκη οπότε έχει αρχίσει η ζύμωση από διάφορα στελέχη προκειμένου να έχουμε έναν καινούριο φορέα ο οποίος θα ενώσει στελέχη από όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Ήδη στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που κινούνται σε αυτή τη λογική θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη «αντε να βγει δεύτερο» αλλά χωρίς να μπορέσει να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή εξουσίας.

Ήδη ο Μανώλης Χριστοδουλάκης συμμετέχοντας στην εκδήλωση μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Έφη Αχτσιόγλου δείχνει το δρόμο της σύμπραξης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Η εκδήλωση αυτή όπως έχουμε ξαναγράψει έχει βάλει σε αναμμένα κάρβουνα τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη κοντά στον Κασσελάκη με εντολή του, τήν έχουν αποκηρύξει θεωρώντας πλέον τον Διονύση Τεμπονέρα κάτι σαν «προδότη».

Την θέληση να συμμετάσχουν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο έχουν και στη Νέα Αριστερά.

Δεν είναι μόνο ότι η Έφη Αχτσιόγλου συμμετέχει σε μία τέτοια εκδήλωση αλλά το πιστοποιούν και άλλα γεγονότα.

Η Νέα Αριστερά είναι ένα αδύναμο κόμμα που στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ένα 3% με το ζόρι.

Η επιβίωσή των στελεχών (Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιοπουλου, Τσακαλώτου κ.α) περνάει μέσα από ένα μεγαλύτερο πολιτικό σχήμα.

Σε αυτή την ιδέα έχει μπει και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πλέον κρατάει αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου που οι απόψεις για σύμπραξη των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι παλιές.

Πριν καν μιλήσει ο Τσίπρας για προοδευτική διακυβέρνηση.

Παρόμοιες απόψεις έχουν και άλλα στελέχη όπως η Λούκα Κατσέλη που θα κάνει μία δική της πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του χώρου με τη συμμετοχή και υπογραφή και άλλων προσωπικοτήτων.

Σε αυτή την εξίσωση πάνε να βάλουν κάποιοι και τον Χάρη Δούκα επειδή κατάφερε να ενώσει τις κεντροαριστερές δυνάμεις κερδίζοντας το δήμο Αθηναίων.

Πρόσφατα ο ίδιος είχε συνάντηση με τους Χαρίτση-Ηλιόπουλο προκειμένου να τον στηρίξουν στον αγώνα που δίνει να γίνει και πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Όμως υπάρχει ευρύτερη ατζέντα πίσω από αυτή την συνάντηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, στο συνέδριο θα έχουμε τρομερές φασαρίες, στο ΠΑΣΟΚ αρχίζει η αμφισβήτηση ότι δεν φτάνει να είμαστε μόνο 2ο κόμμα, στη Νέα Αριστερά ψάχνονται μανιωδώς για συνεργασίες, οπότε η δημιουργία νέου φορέα θα είναι η φυσική κατάληξη μετά τις ευρωεκλογές.

Η απάτη της Wind Media: Νέα στοιχεία για την πυραμίδα

Οι Ανακριτές «έπιασαν δουλειά», σχετικά με υπόθεση απάτης, υπεξαίρεσης και ξεπλύματος, με οικόπεδα – φιλέτα, σε Μύκονο και Τήνο – Δύσκολοι καιροί για «οικοπεδοφάγους», νταραβεριτζήδες, «μαύρα ράσα» και «κελεμπίες»!

Μαθαίνω ότι…Οι ανακριτικές Αρχές έπιασαν δουλειά σχετικά με μια υπόθεση που αφορά σε αγοραπωλησίες οικοπέδων – φιλέτων σε Μύκονο και Τήνο!

Οι εμπλεκόμενοι πολλοί και επώνυμοι, οι οποίοι λίαν συντόμως θα περάσουν τις πύλες των ανακριτικών γραφείων προκειμένου να απολογηθούν για πράξεις και παραλείψεις!

Τα κατηγορητήρια είναι βαρύτατα!

Πρόκειται για υποθέσεις απάτης, υπεξαίρεσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όπου οι πρωταγωνιστές θεωρούνται σημαίνοντα πρόσωπα (του Θεού και της κοινωνίας) της ελληνικής πραγματικότητας που δραστηριοποιούνται σε τομείς προβολής!

Δύσκολοι καιροί για «οικοπεδοφάγους», «ξενοδόχους», νταραβεριτζήδες, «μαύρα ράσα» και ορισμένους «κελεμπίες»!

Τα «προσύμφωνα» των νταραβεριτζήδων με Ιερές Μονές και τα προϊόντα εγκλήματος σε γη, τους έκαψαν!

Ποιος «παράγοντας» παριστάνει τον «νταραβεριτζή» του Μαξίμου, «πουλώντας προστασία» σε επιχειρηματίες και Εκκλησία;

Ποια δύο προβεβλημένα πρόσωπα με αναφορές στο Μέγαρο Μαξίμου και πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, έχουν κόψει τις επαφές μεταξύ τους;

Δύο προβεβλημένα πρόσωπα με αναφορές στο Μέγαρο Μαξίμου και πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, φέρεται να έχουν κόψει κάθε σημείο επαφής μεταξύ τους, οι σχέσεις τους να περνούν βαθιά κρίση και στους πολιτικο- επιχειρηματικούς διαδρόμους αλλά και σε τρίτους να εκφράζονται αρνητικά ο ένας για τον άλλον!

Οι περίεργες συναλλαγές του μπουζουκόβιου νταραβεριτζή της Ενέργειας Σάκη Κατσέλη με τον Άνεμο επί Σάκη Καλλιτσάντση!

Οι επιλεκτικές και ύποπτες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών σε διαπλεκόμενους και διεθνείς επενδυτές, τους οποίους δεν δανείζει καμία ξένη τράπεζα – Οι νταραβεριτζήδες της πολιτικής, της Εκκλησίας και των επιχειρήσεων!

Μια περίεργη και συγχρόνως ύποπτη εξέλιξη λαμβάνει χώρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο «δήθεν» έχει αυξήσει τις δανειοδοτήσεις και τις ροές χρήματος προς τις επιχειρήσεις!

Και μάλιστα καυχάται γι ‘ αυτό, αποκρύπτοντας ωστόσο την αλήθεια ότι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε ολίγους, εκλεκτούς, ημέτερους και κυρίως ξένους επενδυτές, που αντί να φέρνουν φρέσκο χρήμα στη χώρα μας, που έχει ανάγκη η οικονομία και ο τόπος, παριστάνουν τους «μάγκες με ξένα κόλλυβα» όπως λέει ο σοφός λαός!

Και είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες ανεξαιρέτως οι εξαγορές και επιθετικές κινήσεις των ξένων επενδυτών, κυρίως στο χώρο των ξενοδοχείων και του real estate αλλά και επιχειρηματικών κέντρων πραγματοποιούνται με ντόπια κεφάλαια που καλύπτουν κατά πληροφορίες σχεδόν το 100% της επένδυσης, χωρίς ο ξένος επιχειρηματικός παράγοντας να αναλαμβάνει κανένα απολύτως ρίσκο και με μόνες εγγυήσεις το προϊόν της απόκτησης, τις μετοχές της εξαγοραζόμενης εταιρίας και τα περιουσιακά της στοιχεία!

Το γεγονός τούτο είναι τουλάχιστον πρωτοφανές, στρεβλό και ύποπτο, καθώς ΚΑΜΜΙΑ ξένη τράπεζα δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις επενδυτικές κινήσεις των εν λόγω επιχειρηματικών κέντρων, τα οποία το «έχουν παραξηλώσει» αγοράζοντας με χρήμα του ελληνικού λαού ξενοδοχεία και ακίνητα και χρηματοδοτώντας – στο τζάμπα επί της ουσίας- μεγάλα επενδυτικά projects και επιθετικές κινήσεις!

Επί του προκειμένου, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα φέρεται να το έχει …παραξηλώσει, με την μόνιμη και συστηματική – προκλητική χρηματοδότηση σε Εβραίους ξενοδόχους – και όχι μόνο- που με τη συνδρομή πολλών και διαφόρων νταραβεριτζήδων της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, από κοινού με …υπουργούς, παπάδες, και μάνατζερ της συμφοράς που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν, πάνε να βουτήξουν τα φιλέτα του Κράτους και της …Εκκλησίας!

Και μπορεί οι τράπεζες να υποστηρίζουν ότι με την αύξηση των επιτοκίων βγαίνουν κερδισμένες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι το πραγματικό κέρδος θα προσδιοριστεί στον τελικό λογαριασμό, διότι αν ο επενδυτής αποδειχθεί αφερέγγυος ή ανίκανος να διαχειρισθεί την επένδυση, το δάνειο θα σκάσει, θα καταστεί επισφαλές!

Άρα πρωτίστως εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί την τράπεζα είναι η φερεγγυότητα του πελάτη και δευτερευόντως το ύψος του δανείου.

Τέλος, είναι απαράδεκτο την ώρα τούτη κατά την οποία γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι αποκλεισμένες προς όφελος της διαπλοκής, των μεγάλων συμφερόντων και των αμφίβολης προέλευσης και φερεγγυότητας ξένων επενδυτών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι Εβραίοι των ξενοδοχείων, που στην κυριολεξία χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ έχουν αγοράσει τη μισή Αθήνα, με τις πλάτες των τραπεζιτών…

Διαβάστε ακόμη: