Πλατιά χαμόγελα επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς βλέπουν τον ενδιαφέρον που εισέπραξαν για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες από τους κορυφαίους επενδυτικούς οργανισμούς του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες, να μετουσιώνεται σε πράξη.

Μάλιστα επικεφαλής συστιμικής τράπεζας συνομιλώντας με το «R» τόνισε ότι αυτό που είναι πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι ότι στο πρόσφατο road show της JP Morgan στη Νέα Υόρκη όχι μόνο εμφανίστηκαν αλλά έδειξαν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τους Έλληνες τραπεζίτες, επενδυτικοί οργανισμοί και funds που ουδέποτε, όχι μόνο είχαν επενδύσει σε ελληνικές μετοχές αλλά ούτε καν είχαν δείξει έστω και φιλολογικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα αυτό που έκανε τους Έλληνες τραπεζίτες να «μην πιστεύουν στα αυτιά τους» είναι ότι τα «πρωτοεμφανιζόμενα» funds έδειξαν να μην πτοούνται ούτε από το ράλι των αποτιμήσεων που καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές τους τελευταίους μήνες εκτιμώντας ότι ακόμη και τα παρόντα επίπεδα αποτιμήσεων είναι «φθηνά» και άρα υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια υπεραξιών.

Μάλιστα σχολιάζοντας η ίδια πηγή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχολίασε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν σύντομα δούμε στα μετοχολόγια των τραπεζών να εμφανίζονται μέτοχοι που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν απασχολήσει την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα αναμέτρηση με τις 1200 μονάδες

Στις ώριμες αγορές το ΧΑ

Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή τα αποτελέσματα από τις επαφές που είχε πρόσφατα με συνολικά 90 εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα ο κ. Μεγάλου μιλώντας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica», σε δείπνο που παρέθεσε η Τράπεζα σε περίπου 200 πελάτες της από τη Βόρεια Ελλάδα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, τόσο για το επικείμενο placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και για το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

«Μετά την επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία και την αναμενόμενη αναβάθμιση της από την Moody’s τον ερχόμενο Μάρτιο, έχει αλλάξει προς το θετικότερο ο τρόπος που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα και θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το κλίμα αυτό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές» ανέφερε και χαρακτήρισε «εφικτό» το στόχο να περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ώριμες αγορές.

Όσον αφορά τους τομείς που μπορούν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ανέφερε τα Data Centers, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη φαρμακοβιομηχανία, τα ξενοδοχεία και την αγροδιατροφή.

Τράπεζες: Οι στόχοι της τριετίας – Υψηλότερα κέρδη έως το 2025

14% κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη από την 1/1

Και όλα αυτά ενώ στο Greek Investment Day της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής ξένων επενδυτών, στη δημόσια εγγραφή για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατατέθηκαν 4 φορές περισσότερα κεφάλαια από την αντίστοιχη δημόσια εγγραφή για την Εθνική Τράπεζα, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.385,01 μονάδες σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 13ετίας,

Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν ξεκάθαρα τον μοχλό της σταθερά ανοδικής πορεία του Γ.Δ του ΧΑ καθώς ο κλαδικός τραπεζικός Δείκτης ΔΤΡ έκλεισε την Παρασκευή στις 1.210,68 μονάδες καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση κέρδη 5,57%, ενώ από την αρχή του έτους τα κέρδη ανέρχονται στο 14,04% όταν ο ευρωπαϊκός EuroStoxx Banks περιορίζεται μόλις στο 0,81%  από την αρχή του 2024.

Ειδικότερα και ανά τράπεζα:

  • η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε την Παρασκευή στα 3,83 ευρώ με άνοδο 10,47% σε εβδομαδιαία βάση και την αποτίμηση της τράπεζας στα 4,776 δις. ευρώ
  • η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε την Παρασκευή στα 1,735 ευρώ με εβδομαδία κέρδη 7,76% και χρηματιστηριακή αποτίμηση στα 4,080 δισ. ευρώ
  • η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 7,126 ευρώ με εβδομαδιαία κέρδη 3,97% και την κεφαλαιοποίηση της στα 6,518 δισ. ευρώ και
  • η μετοχή της Eurobank σκαρφάλωσε την περασμένη Παρασκευή στα 1,82 ευρώ με εβδομαδιαία άνοδο 3,12% και την κεφαλαιοποίηση της στα 6,763 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας να κρατάει την πρώτη θέση σε κεφαλαιοποίηση, μεταξύ των συστιμικών τραπεζών.

Μήνας του έρωτα αλλά και των… παθών για τη κυβέρνηση ο Φεβρουάριος – Από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στις ανακοινώσεις για το δημογραφικό και τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Οι αγροτικές κινητοποιήσει θα συνεχιστούν με συλλαλητήρια και τρακτέρ στις εθνικές οδούς όμως, οι αγρότες έχουν χάσει τα ερείσματα τους στην κοινωνία!

Παρά τα μεγάλα μέτωπα που ανοίγονται μπροστά στην κυβερνητική πορεία των τελευταίων μηνών, η διαχείριση Μητσοτάκη απέναντί τους είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών άλλες σταμάτησαν άλλες προχωρούν αλλά στην ουσία οι έλληνες αγρότες έλαβαν κάποια θετικά μέτρα, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάρθηκαν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε 6 μέτρα (επιστροφή ΕΦΚ, νέα έκπτωση στο ρεύμα, ρύθμιση χρεών, 10.000 ευρώ νέα αρωγή κ.α) ενώ και ευρωπαϊκά έχει διατηρήσει τους ίδιους πόρους στην ΚΑΠ όταν άλλες χώρες έχουν πάρει μειωμένα κονδύλια.

Τις εντυπώσεις τις έχει κερδίσει και από εδώ και πέρα οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο θετικά από την κοινωνία όπως στην αρχή.

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει νέα μέτρα για άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι αλλά και τα ζευγάρια καθώς θα μιλήσει για τη στεγαστική πολιτική και το δημογραφικό.

Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα προχωρήσουν

Στο μέτωπο των καταλήψεων, οι σαφείς εντολές του προς το υπουργείο Παιδείας ήταν να προωθηθούν οι ψηφιακές εξετάσεις ώστε να μην χαθεί η εξεταστική.

Σιγά σιγά οι καταλήψεις ματαιώνονται ενώ το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα προχωρήσει και θα συζητηθεί εκτενώς και στην δημόσια διαβούλευση και στην βουλή με τις δημοσκοπήσεις να βρίσκουν την πλειοψηφία του κόσμου υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Οι εντάσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια έφυγαν από τη ΝΔ

Στο μέτωπο του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια η συζήτηση μέσα στη ΝΔ έχει σταματήσει καθώς έχει γίνει κατανοητό ότι είναι ακλόνητη πρόθεση της κυβέρνησης για να κλείσει αυτό το ζήτημα – το οποίο το ανάγει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα προβλήματα πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ που «παλεύει» να κλείσει τις εσωκομματικές διαφωνίες του.

Κλείνει το μέτωπο της οπαδικής βίας

Στο μέτωπο της οπαδικής βίας ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα που θα έχουμε στα γήπεδα κατά την διεξαγωγή αγώνων και από 16 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση υπόσχεται με τις αλλαγές στις κάμερες και στην ταυτοπροσωπία των οπαδών να κλείσει αυτή τη χρονίζουσα πληγή.

Οι ποινές παράλληλα θα κάνουν τις ίδιες τις αθλητικές ομάδες πολύ πιο προσεκτικές στο ποιους «βάζουν» μέσα στα γήπεδα.

Η Ελλάδα κέρδισε κονδύλια για φυσικές καταστροφές και μεταναστευτικό

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν και άλλα ζητήματα στα οποία η ελληνική πλευρά ικανοποιήθηκε πλήρως.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα πάρει ό,τι της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, δηλαδή αύξηση κατά 2 δισ του φακέλου για τη χρηματοδότηση της μετανάστευσης.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός «θα έχουμε πρόσθετους πόρους γιατί κάνουμε μια ευρωπαϊκή δουλειά στα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία και απαιτείται και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Επίσης, η ελληνική πλευρά ικανοποιήθηκε πλήρως με την αύξηση κατά 1,5 δις ευρώ του ειδικού ταμείο για φυσικές καταστροφές το οποίο να θυμίσουμε το είχε θέσει ο Πρωθυπουργός σε προηγούμενες συνόδους μετά τη μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία.

Επιβεβαίωση της προσπάθειας οι πρόσφατες μετρήσεις

Συνολικά, το κυβερνητικό επιτελείο παρά την βαριά ατζέντα που έχει ανοίξει βρίσκει τα πατήματά του και αντιμετωπίζει τα μέτωπα.

Το πιστοποιούν και οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Όλες και η προχθεσινή της Pulse δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί τα ποσοστά της γύρω στο 36% παρά τα μεγάλα μέτωπα (και φυσικά το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας) ενώ πολύ κοντά και χαμηλά βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που χάνουν και από μισή μονάδα ενώ στην πρόθεση ψήφου ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αθροίζουν μόλις 24%.

Κλείνει μέχρι τις 15 Μαρτίου το deal της Τέρνα Ενεργειακή με τους Άραβες

Κλείνει μέχρι τις 15 Μαρτίου το deal της Τέρνα Ενεργειακή με τους Άραβες –  Φέρεται να επήλθε συμφωνία τόσο στην τιμή της μετοχής (19-20 ευρώ) όσο και στα ποσοστά που θα αποκτηθούν!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές του Χρηματιστηρίου και των Τραπεζών ότι το deal της Τέρνα Ενεργειακή με τους Άραβες είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί και έχει μπει στην τελική ευθεία, με τις λεπτομέρειες μόνο να απομένουν!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές με γνώση εκ των έσω, πιθανότατα μέχρι τις 15 Μαρτίου η συμφωνία με το Royal fund του Άμπου Ντάμπι, ένα παρακλάδι του οποίου απέκτησε το brand του Μυκονιάτικου Nammos σε ένα ντηλ εκατοντάδων εκατομμυρίων, θα έχει κλείσει οριστικά και θα απομένουν μόνον οι ανακοινώσεις! Επί της ουσίας η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί!

Οι δύο πλευρές φέρεται πλέον να τα έχουν βρει τόσο στα ποσοστά που θα πωληθούν (ιδιώτες μέτοχοι συν ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα – αν όχι όλο-) καθώς και την τιμή ανά μετοχή, στο επίπεδο των 19-20 ευρώ, κατά τις πληροφορίες!

Η CVC, η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 20% της ΔΕΗ και του 20% του ΟΤΕ

Και η CVC (εκτός της ΔΕΗ που εκδήλωσε ενδιαφέρον) στο παιχνίδι για την απόκτηση της Nova από την United του Σέρβου Σόλακ και του Ν. Σταθόπουλου!

Επειδή γράφτηκε και ακούστηκε ότι η ΔΕΗ φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Nova από την United Group του Σέρβου Ντράγκαν Σόλακ και του «δικού μας» Νίκου Σταθόπουλου ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που έκλεισε τις συμφωνίες τόσο με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Wind όσο και με τα τηλεοπτικά δίκτυα Nova (συνδρομητικό) και Alpha Channel, σας ενημερώνουμε ότι η κορυφαία εγχώρια επιχείρηση στον τομέα της ενέργειας δεν παίζει μόνη της, καθώς για τον όμιλο της Nova ενδιαφέρεται στον υπέρτατο βαθμό το γνωστό fund CVC που ήδη δραστηριοποιείται ενεργά στη χώρα μας σε πκηθος τομέων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την Υγεία και τις Ασφάλειες, μέχρι τα Τρόφιμα! Ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες η περίφημη αμερικανική CVC, κατά τις ίδιες πηγές, είχε ενδιαφερθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν να αποκτήσει τόσο τον έλεγχο της ΔΕΗ, επιδιώκοντας να αποκτήσει ένα ακόμη 20% των μετοχών της, όσο και του ΟΤΕ!

Με «αεροπλάνα και βαπόρια» το πρώτο κύμα για το πάρτι γενεθλίων του Κων. Τσουβελεκάκη αναχωρεί για Μαϊάμι και από εκεί για Καραϊβική - Το κάλεσμα της Σοφίας Βαχάρη στο Κολλέγιο ήταν απλώς η προθέρμανση!

Με «αεροπλάνα και βαπόρια» το πρώτο κύμα για το πάρτι γενεθλίων του Κων. Τσουβελεκάκη αναχωρεί για Μαϊάμι και από εκεί για Καραϊβική – Το κάλεσμα της Σοφίας Βαχάρη στο Κολλέγιο ήταν απλώς η προθέρμανση!

Διάβασα σε πολλά και διάφορα Μέσα Ενημέρωσης για το πάρτι γενεθλίων της Σοφίας Βαχάρη (της οικογένειας της Rolex) στο Κολλέγιο Αθηνών προ ημερών.

Εκείνο ωστόσο που διέφυγε από τα ρεπορτάζ των καλών συναδέρφων είναι ότι το εν λόγω πάρτι στο Κολλέγιο, για το οποίο ήδη χύθηκε μελάνι πολύ στις κοσμικές στήλες, δεν ήταν παρά μόνον η …προθέρμανση για το γεγονός της χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, όχι στο Κολλέγιο φυσικά ή τον στενό και περιορισμένο ελληνικό χώρο, ούτε στο Μονακό όπου η οικογένεια Κων. Τσουβελεκάκη είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά στην Καραϊβική, όπου σημείο αναφοράς αποτελεί το περίφημο Saint Barts (Άγιος Βαρθολομαίος), το γαλλικό προτεκτοράτο, με νόμισμα το ευρώ που έχει αναδυθεί σε νέο hot spot των rich and famous, εκεί όπου κάνουν τις διακοπές τους τα τελευταία χρόνια οι πλουσιότεροι και διασημότεροι του κόσμου!

Και το οποίο θυμίζει Κυκλάδες, κάτι σαν Πάρο ή Μήλο, όχι μόνο γιατί είναι μικρό, δυο φορές σε έκταση σαν το αεροδρόμιο του Χίθροου, αλλά και γιατί το αεροδρόμιο του Goustaf III δέχεται μόνο μικρά ελικοφόρα αεροσκάφη, λόγω μήκους του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης!!!

Στην Καραϊβική λοιπόν, όπου δεν αποκαλύπτω πού και πότε για λόγους αρχής και διαφύλαξης του event, ο καλός φίλος Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης, από τα πολύ καλά παιδιά της πιάτσας, που δεν εμπλέκεται σε έριδες και επιχειρηματικές διαφορές αλλά ξέρει να ισορροπεί ακροβατικά ανάμεσα σε αντιτιθέμενους πόλους και μπράβο του, θα γιορτάσει τα γενέθλια του!

Ήδη όπως μαθαίνω, στην κοσμική και επιχειρηματική Αθήνα οι ετοιμασίες είναι έντονες, καθώς αύριο Τετάρτη αναχωρεί το πρώτο κύμα αεροπορικώς για Μαϊάμι!

Και από εκεί για Καραϊβική με «αεροπλάνα και βαπόρια», όπου ο Κωνσταντίνος Τζουβελεκάκης, που είναι και του σαλονιού και του λιμανιού, θα τους φιλοξενήσει καλύπτοντας τα έξοδα διαμονής για το σύνολο των καλεσμένων του!

Το γεγονός είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τέτοιοι εορτασμοί στην Καραϊβική, ούτε καν στο Πριγκιπάτο του Μονακό δηλαδή που μοιάζει φτωχικό και μίζερο, έρχονται να καταδείξουν ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα έφτασε και πως ο νέος πλούτος ρέει και πάλι άφθονος, καθώς τα κέρδη από το real business αλλά και τις πάσης φύσης διαμεσολαβήσεις δεν έχουν όριο!

Υπό την έννοια αυτή, είναι πλέον προφανές πως η Ελλάδα του νεοπλουτισμού του 1999, του χρηματιστηρίου, της φούσκας και των παχέων αγελάδων, επέστρεψε εμφατικά!

Τα μνημόνια, η κρίση, η τρόικα και το Δ.Ν.Τ ανήκουν πια στο παρελθόν! Και ελπίζω ειλικρινά να βάλαμε μυαλό! Αν και δεν το βλέπω.

Διαβάστε ακόμη: